CCR declară constituţională şi legea reorganizării agenţiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
CCR declară constituţională şi legea reorganizării agenţiilor
CCR declară constituţională şi legea reorganizării agenţiilor

După ce a declarat constituţională legea salarizării unitare, Curtea Constituţională a luat aceeaşi decizie şi în privinţa Legii reorganizării unor autorităţi şi instituţii publice. Astfel, două dintre legile pe care Guvernul Boc şi-a asumat răspunderea  au trecut proba de constituţionalitate.

Potrivit deciziei CCR, actul normativ respectă legea fundamentală în măsura în care "prevederile Capitolului IV din lege nu se referă la persoanele pentru care durata mandatului este stabilită expres prin Constituţie".

Liberalii au contestat actul normativ la CCR imediat după ce Guvernul Boc şi-a asumat răspunderea pe un pachet de trei legi: legea salarizării unitare, legea reorganizării agenţiilor ş legea educaţiei.

"La cumulul pensiei cu salariul este o discriminare fantastică datorită faptului că dacă lucrezi în mediul privat poţi să păstrezi pensia, dacă lucrezi la bugetul de stat nu poţi să păstrezi pensia. Deja Cehia a fost obligată de CEDO să renunţe la această prevedere", a motivat liberalul Ciprian Dobre decizia partidului de a contesta constituţionalitatea legii.

La rândul său, Eugen Nicolăescu a punctat că liberalii contestă şi faptul că înfiinţarea de organe de specialitate ale administraţiei publice nu se mai face cu avizul Curţii de Conturi.

n această situaţie vom vedea că Guvernul înfiinţează în baza unui aviz general o serie de instituţii, dar care unele dintre ele se înfiinţează sau se reorganizează prin hotărâri ale Guvernului unde nu se mai cere avizul Curţii de Conturi, încălcându-se spiritul Constituţiei", a explicat acesta.

De asemenea, liberalii contesatt şi decizia Guvernului de a trimite bugetariui în concediu fără plată timp de 10 zile.

De asemenea, liberalii au considerau că Executivul a făcut un abuz prin angajarea răspunderii în aceeaşi zi pe trei proiecte.

Şeful statului atrăgea atenţia că, în cazul în care Curtea Constituţională, va admite sesizările liberalilor pe cele trei pachete de legi, se vor complica şi mai mult relaţiile cu FMI şi UE.

În ceea ce priveşte Legea educaţiei naţionale, judecătorii de la CCR au decis reluarea discuţiilor pe 18 noiembrie.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite