CAS din drepturile de autor, încă o taxă făcută pe genunchi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihai Şeitan, ministrul Muncii
Mihai Şeitan, ministrul Muncii

Veniturile colectate de pe urma birului pregătit pentru intelectuali nu sunt cunoscute nici măcar de iniţiatorii acestuia. O lege prin care statul să încaseze venituri şi din drepturile de autor n-ar aduce niciun plus la buget, dar ar ucide o întreagă industrie a creaţiei intelectuale.

Modul în care guvernanţii iniţiază acte normative în această perioadă, sub pretextul creşterii veniturilor la bugetul de stat, poate reprezenta un studiu de caz despre cum nu trebuie făcută o lege.

Mai citiţi şi:

Revenirea economiei în 2010, condiţionată de programul de guvernare

Cifrele pe şomaj, întoarse din condei

Mihai Şeitan, noul ministru al Muncii şi autorul propunerii de a colecta CAS-ul şi din contractele de drepturi intelectuale, n-a venit decât cu ideea.

Care este impactul social al acestei măsuri? Nu ştie. Câţi bani va aduce această lege în plus la bugetul de stat? Habar n-are. Câţi angajaţi au doar o parte din venituri pe contract de drepturi de autor, restul fiind pe contracte de muncă? N-are idee.

„Nu cunoaştem impactul pe care l-ar avea o astfel de lege. Este o simplă notă", afirmă cu seninătate Şeitan. De fapt, o astfel de „notă" ar putea închide zeci de publicaţii, ar diminua semnificativ veniturile a sute de actori, regizori, cântăreţi sau scriitori. Poate ar merita acest sacrificiu, dacă această măsură ar aduce la buget câteva sute de milioane de euro, bani care ar scoate ţara din criză.

Însă, în România doar 80.000 de persoane sunt plătite pe contracte de drepturi de autor, potrivit lui Bogdan Hossu, preşedintele Cartel Alfa. Din aceşti 80.000, o parte semnificativă este plătită şi pe contracte de muncă, iar - potrivit declaraţiilor făcute ieri de Şeitan - aceştia nu ar intra sub incidenţa noii propuneri legislative, care se referă exclusiv la cei care îşi iau leafa din drepturile de autor.

Aşa încât această „notă" este dedicată doar câtorva zeci de mii de persoane, iar veniturile pe care le-ar putea aduce la bugetul de stat ar tinde spre zero (la sută din PIB!)

Actorul Mircea Diaconu, senator şi director al Teatrului Nottara din Capitală, a declarat că impunerea plăţii contribuţiei de asigurări sociale din drepturi de autor ar fi o dovadă de amatorism din partea Guvernului.

„Am senzaţia că Guvernul aruncă un fel de minge în sus, să vedem dacă cineva o prinde. Dacă urli, se liniştesc, dacă nu, se agaţă", a mai spus actorul.

Indignare în rândurile scriitorilor

Şi Uniunea Scriitorilor din România îşi exprimă îngrijorarea faţă de ridicarea excepţiei de la plata contribuţiei de asigurări sociale pentru sumele provenite din drepturile de autor.

„Introducerea CAS în cuantumul drepturilor de autor va însemna o reducere semnificativă, de aproape 30%, a veniturilor creatorilor români, rezultate din creaţia artistică, se arată într-un comunicat al Uniunii Scriitorilor. 

Impact devastator asupra presei

Exprimându-şi „stupoarea" faţă de proiectul Guvernului, conducerea Clubului Român de Presă (CRP) arată, într-un comunicat, că autorităţile nu au adus argumente financiare privind impactul asupra veniturilor la bugetul statului pe care asemenea măsură l-ar avea.

„Nu este clar dacă economia României se va redresa sau nu cu banii proveniţi din aplicarea acestei măsuri. Pentru domeniul mass-media, impactul va fi, însă, devastator", avertizează reprezentanţii CRP.

 Iar veniturile ziariştilor, deja diminuate faţă de anul trecut, vor fi scăzute în mod artificial, într-un demers care „pare a fi parte dintr-un scenariu de limitare a libertăţii de exprimare şi controlare a surselor de informare a cetăţenilor".

În consecinţă, CRP solicită cu fermitate Guvernului „să dea dovadă de raţiune şi să adopte măsurile necesare relansării domeniului informării populaţiei".

Comunicat al Clubului Român al Presei despre plata CAS pe drepturile de autor
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite