Justiţie: CAB admite şase dintre cele 55 de cereri pentru sporuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Justiţie: CAB admite şase dintre cele 55 de cereri pentru sporuri
Justiţie: CAB admite şase dintre cele 55 de cereri pentru sporuri

Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au admis şase dintre cele 55 de cereri, prin care se cere suspendarea actelor ministrului Justiţiei şi procurorului general cu privire la sporul de stres de 50%, restul de 49 de procese primind noi termene în luna septembrie.

Mai citiţi şi:
Predoiu va discuta luni despre problemele justiţiei, cu membrii Coaliţiei
Predoiu: Guvernul îşi menţine angajamentul de a achita sporurile magistraţilor

Au fost admise trei dintre cererile formulate împotriva ordinului ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, şi trei împotriva ordinului procurorului general, Laura Kovesi. Totuşi, deciziile nu sunt definitive şi pot fi atacate cu recurs.

Alte 55 de procese intentate de magistraţii din toată ţara au fost judecate marţi, de Curtea de Apel Bucureşti.

Aceste procese fac parte din cele aproximativ 150 înregistrate pe rolul Curţii de Apel Bucureşti la începutul lunii iulie, după ce magistraţii şi-au primit salariile fără sporul de stres şi suprasolicitare neuropsihică.

Cer anularea actelor emise de ministerul Justiţiei

Magistraţi de la instanţele din Bucureşti, Craiova, Târgu Jiu, Petroşani, dar şi din alte localităţi, au depus la Curtea de Apel Bucureşti (CAB) acţiuni prin care cer anularea actelor emise de ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, şi de procurorul general, Laura Codruţa Kovesi.

Cele peste 150 de procese deschise de magistraţi pentru a suspenda actele administrative de eliminare a sporului de stres de 50% au ocupat toate şedinţele de judecată din vacanţă ale Secţiei de contencios a Curţii de Apel Bucureşti, iar alte zeci de procese au fost fixate pentru septembrie

Procesele intentate de magistraţi şi personalul auxiliar din justiţie Ministerului Justiţiei sau procurorului general au ocupat toate şedinţele din lunile iulie şi august.

Mai mult, zecile de acţiuni trimise pe 10 iulie, de magistraţi din toată ţara către Curtea de Apel Bucureşti au primit, din aceeaşi cauză, termen pentru luna septembrie, deşi ar fi trebuit judecate în regim de urgenţă.

Guvernul a adoptat, în iunie, o ordonanţă de urgenţă care eşalonează pentru 2010-2012 plata sporurilor sau altor drepturi salariale obţinute în instanţă, a anunţat Ministerul Justiţiei, după ce OUG din 2008 care prevedea eşalonarea acestora a fost declarată neconstituţională.

Potrivit OUG adoptată în data de 14 iunie 2009, hotărârile judecătoreşti titluri executorii vor fi plătite în trei tranşe, respectiv în anul 2010 se va plăti 34% din valoarea titlului executoriu, în anul 2011 se va plăti 33% din valoarea titlului executoriu, iar în anul 2012 rămâne de achitat 33% din valoarea titlului executoriu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite