Ministerul Sănătăţii, vinovat de ilegalităţile de la Sabyc - judecător de la CAB

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministerul Sănătăţii, vinovat de ilegalităţile de la Sabyc - judecător de la CAB
Ministerul Sănătăţii, vinovat de ilegalităţile de la Sabyc - judecător de la CAB

Unul dintre judecătorii de la Curtea de Apel Bucureşti consideră, într-o opinie separată, că patronul clinicii Sabyc, fiul său şi secretara ar fi trebuit cercetaţi în libertate, având în vedere că reprezentanţii Ministerul Sănătăţii au fost pasivi şi dezinteresaţi în controlul funcţionării acestei societăţi.

Judecătorul notează că activitatea ilegală a clinicii s-a desfăşurat în perioada 2006 - iulie 2009, în timp ce avizul pentru secţia de fertilizare in vitro a fost acordat pe 15 iulie 2009, de Agenţia Naţională de Transplant. Mai mult, se arată în opinia separată, "în perioada menţionată, pasivitatea şi dezinteresul manifestat de organele competente de control şi de avizare din cadrul Ministerului Sănătăţii, care a fost sesizat de reprezentanţii policinicii şi de alte instituţii medicale, în controlul legalităţii funcţionării acestei instituţii medicale, nu pot fi imputate inculpaţilor".

Magistratul mai explică faptul că nu există suficiente probe care să arate că lăsarea în libertate a celor trei reprezintă un pericol concret pentru ordinea publică. El are în vedere că faţă de alţi doi medici cercetaţi în libertate în acelaşi dosar s-a dispus tot măsura obligării de a nu părăsi ţara.

În motivarea deciziei din 27 iulie a Curţii de Apel Bucureşti, prin care s-au respins recursurile formulate de patronul clinicii Sabyc, Harry Mironescu, fiul său, Yair Miron, şi secretara Cecilia Borza, împotriva deciziei Tribunalului Bucureşti de arestare preventivă pentru 30 de zile, se arată că măsura arestării preventive pentru cei trei este justificată, doarece "efectuarea unor procedee de reproducere umană asistată, cu încalcarea normelor ce ocrotesc sănătatea publică şi în scopuri exclusiv pecuniare, mai ales de către cadre medicale, cu pregătire de specialitate, ridică nu doar probleme de ordin etic, ci generează mai ales riscuri pentru evoluţia speciei umane înseşi".

Totodată, mai arată judecătorii, faptele pentru care sunt cercetaţi cei trei au determinat un ecou negativ în rândul societăţii, iar lăsarea lor în libertate ar putea produce o tulburare de amploare a ordinii publice.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite