Buzdu, Morar şi Stolo cred în Moş Crăciun. CTP-ul şi Roman, nu!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trăieşte în Laponia, este căsătorit cu Crăciuniţa, are cea mai mare sanie din lume şi nouă reni: Rudolph, Dasher, Dancer, Prancer, Vixen, Comet, Cupid, Donder si Blitzen. Vârsta? Cine să

Trăieşte în Laponia, este căsătorit cu Crăciuniţa, are cea mai mare sanie din lume şi nouă reni: Rudolph, Dasher, Dancer, Prancer, Vixen, Comet, Cupid, Donder si Blitzen. Vârsta? Cine să mai ştie. E atât de bătrân încât nimeni nu mai ştie câţi ani are. Şi totuşi, într-o singură noapte, Moş Crăciun reuşeşte să facă ocolul întregii lumi. În cursul zilei de astăzi vom întreba mai multe persoane publice dacă mai cred în Moş Crăciun şi ce fel de brad preferă, natural, din plastic sau ecologic.

O minune l-a făcut să devină bun

Fie că mai credeţi sau nu în Moş, în fiecare noapte de Ajun el vine la copii. Cadourile pe care le aduce sunt făcute de spiriduşi în fabrica lui din Laponia. Dar Moş Crăciun nu a fost bun dintotdeauna.

Legenda spune că era o persoană rea, iar soţia lui, dimpotrivă, era bună şi miloasă. Ea i-a oferit Fecioarei Maria adăpost în noaptea naşterii Domnului Isus Cristos. Temându-se însă de Crăciun, soţul ei, a ascuns-o în iesle. El a aflat şi i-a tăiat mâinile soţiei sale. În acel moment, Fecioara Maria a făcut o minune şi i-a lipit mâinile la loc. Vâzând minunea, Moş Crăciun a devenit din acel moment un om bun şi blajin.

Moş Crăciun, vărul mai tânăr

O altă legendă spune că de fapt Moş Crăciun este vărul mai tânăr al lui Moş Nicolae, o persoană bună şi milostivă, care împărţea daruri săracilor. Dar pentru că naşterea Domnului este evenimentul cel mai important din această perioadă a anului, Sfântul Nicolae “s-a transformat” în Moş Crăciun. El împarte cadouri tuturor copiilor şi uneori chiar adulţilor cuminţi, în seara de 24 decembrie, pentru a mări bucuria Crăciunului.

Mădălin Voicu crede în Moş Crăciun, Petre Roman nu

Dar oare mai pot oamenii maturi să creadă în Moş? Unii încă îl mai aşteaptă, alţii nu mai cred în el, dar spun că îl iubesc. Petre Roman, Mădălin Voicu, Elisabeta Lipă, Ducu Bertzi sau Simona Sensual, şi alte persoane publice ne-au spus ce mai ştiu ei de Moşul şi cum împodobesc bradul an de an.

Cum să aveţi un brad modern

Cei mai mulţi dintre ei nu sunt interesaţi de ceea ce se poartă în materie de împodobit bradul. Celor care trebuie să fie însă în trend chiar şi din acest punct de vedere, le spunem că anul acesta se poartă mov, verde şi auriu: 

“Aceste culori trebuie dispuse cât mai uniform şi corect proporţionate. Un brad prea încărcat va acoperi luminile şi va denota opulenţa. Se poartă ornamentele extrem de atent lucrate, din sticlă, confecţionate manual. Noi recomandăm clienţilor noştri o decorare în maximum două sau trei culori, cu instalaţie unicoloră şi cu joc de lumini”, spune Marius Dosinescu, Business development manager al unui magazin on-line dedicat Sărbătorilor de iarnă.

“Importanţii” României vor sărbători ecologice

Toţi cei cu care am vorbit  sunt de acord cu vânzarea brazilor în ghivece, pentru a putea fi plantaţi mai apoi. Astfel am evita spectacolul trist al brazilor aruncaţi la gunoi după Sărbători şi pădurile nu ar mai fi defrişate.

Europarlamentarul liberal Magor Csibi, vicepreşedinte al Comisiei pentru mediu din legislativul european, încurajează şi el comercializarea în ghivece a brazilor. El nu vrea să interzică tăierea brazilor, ci să arate că putem sărbători şi fără să tăiem copaci. 

image

Petre Roman: “Nu mai pot crede la vârsta mea”



„Eu nu mai cred în Moş Crăciun, dar îl iubesc. Nu mai pot crede la vârsta mea. Iubesc obiceiul de a crede în Moşul, pentru că este benefic pentru copii. Înseamnă o dulceaţă adăugată vieţii. Înseamnă bucurie şi încredere în viitor. Doar copiii aşteaptă cu atâta fericire Crăciunul. Dă un sens copilăriei...”

„Întotdeauna îmi fac brad natural de Crăciun. Aş vrea ca de anul acesta, când dealerii de brazi sunt obligaţi să închirieze brazii în ghivece pentru ca apoi să fie plantaţi, să devină lege. Atunci când împodobesc bradul, nu ţin cont de ceea ce se poartă. Utilizez ceea ce am deja în casă globuri, beteală şi caut să fie cât mai colorat”, adaugă politicianul.

Simona Sensual  (cântăreaţă)

“Eu cred în Moş Crăciun ca fiind de fapt Dumnezeu şi el îţi îndeplineşte dorinţele prin persoanele iubite. Adică, pentru mine Moş Crăciun e iubitul meu. Pe la 10 ani am aflat că nu există Moşul. Până acum, mi-a adus tot ce mi-am dorit, iar de Crăciun vreau să-mi aducă linişte sufletească.

Bradul îmi place natural. Ca să-l împodobesc, citesc şi eu ce se mai poartă, ce mai e la modă. Dar anul ăsta nu m-am ocupat eu de cumpărarea globurilor. Pentru că sunt ecologistă, am şi brad artificial. Cel natural se aruncă la gunoi după Sărbători, dar nu mă ocup eu de asta.”

image

Mădălin Voicu (deputat PSD de Giurgiu)


„Nu mai cred în Moş Crăciun. El este doar un reper emoţional pentru mine. Am încetat să mai cred în el când aveam şase ani. Tatăl meu avea un inel şi, în acel an, el a fost Moşul. I-am văzut inelul şi i-am spus mamei că e tata. A trebuit însă să păstrez secretul încă vreo patru ani, pentru sora mea. Părinţii m-au rugat să nu-i spun nimic. Nu i-am spus nimic până când a împlinit vreo 10 ani, dar o consideram fraieră pentru că încă mai crede. Eu fac numai brad natural. Cumpărăm în fiecare an brad de 2-3 metri şi durează vreo zi ;i jumate să-l împodobim. Îmi place enorm să fac bradul şi să pun multe globuri, beteală, vârf frumos. Multe dintre obiectele cu care împodobesc bradul sunt din copilărie. Eu nu ţin cont de ceea ce se poartă atunci când e vorba de brad.”

Renate Weber (europarlamentar PNL, foarte prinsă de problemele de serviciu, chiar şi în pragul sărbătorilor)
„Vă ţineţi de prostii într-un moment din ăsta? Eu primesc mail-uri, telefoane, trebuie să mă ocup de pachetul climă mediu... terminaţi cu chestiile astea!”

image

Theodor Stolojan (primvicepreşedinte PDL)


„Eu cred în Moş Crăciun şi copiii şi nepoţii mei cred. Îl aşteptăm în fiecare an. Am fost şi eu Moş Crăciun atunci când copiii mei erau mici. În ceea ce priveşte bradul, îmi place natural şi să nu fie foarte împodobit, ci normal”.

image

Cristian Tudor Popescu (jurnalist)


„Din păcate, mulţi români mai cred într-un Moş Crăciun care vine şi iarna, primăvara, vara şi toamna. Ei aşteaptă cadouri de la Moş Crăciun, statul român, dar acesta îi amăgeşte. Eu aştept momentul în care vom avea doar Moş Crăciun de iarnă. Nu mai fac brad de ani de zile. Mi s-a părut întotdeauna trist să îi văd aruncaţi la gunoi după sărbători. Îmi creează acelaşi sentiment ca vânătoarea. Îmi place ideea aceasta cu brazii în ghivece, care o să fie apoi plantaţi. Aşa mi-aş face. Crăciunul nu îmi mai aduce nicio bucurie. Nu e o zi deosebită. Sărbătorile mă obosesc.”

image

Robert Turcescu  (jurnalist)


„Moş Crăciun este o stare de spirit. Tocmai de aceea Crăciunul este aşa special. Este cea mai frumoasă sărbătoare şi cred în Moş Crăciun. Îmi place bradul natural şi pentru că fetiţa mea este o ecologistă convinsă de câţiva ani împodobim un brad pe care l-am plantat în faţa casei părinţilor mei. Sub nicio formă nu ţin cont de trend şi de modă atunci când împodobesc bradul. Am globuri şi de când aveam cinci ani. Ne place foarte mult să confecţionăm şi noi diferite lucruri pe care apoi le agăţăm în brad. Cu Ioana, fetiţa mea, pregătesc nuci învelite în staniol şi le punem în brad.”

Alina Dumitru (campioană olimpică la judo)

„Nu mai cred de mult în Moşul, dar aştept să vină. Nu i-am cerut ceva anume. Cred că aveam vreo nouă ani când am aflat că nu există. Am şi brad artificial în casă, dar cumpărăm şi natural. Îmi place mai mult cel natural. Îmi place să fie cât mai împodobit şi nu ţin cont de nicio modă.” 

image

Elisabeta Lipă (multiplă campioană la canotaj)


„Vă daţi seama că nu mai pot crede în Moşul la vârsta mea, dar îl aştept. L-am rugat să îmi aducă ceva anul acesta, dar nu vă pot spune ce. Este ceva prea scump şi mi-e  teamă că se supără pe mine şi nu mai vine. Acum, cu criza asta... Am aflat când aveam vreo 10 ani că nu există Moş Crăciun şi am fost destul de tristă. Dar am continuat să primesc cadouri. Şi am mers la colindat. Eram mai înaltă decât copiii de vârsta mea şi mama îmi tot spunea să nu mai merg la colindat, pentru că o să râdă lumea. Arătam mai mare decât eram de fapt. Dar era cel mai frumos moment al Crăciunului, când mă întorceam de la colindat, mă puneam pe sobă şi număram banii. Bradul, natural întotdeauna. Îmi place mirosul de brad. De modă nu ţin cont, pentru că se tot schimbă. Dar îmi pare rău că s-a pierdut tradiţia bradului. Când eram eu mică, se făcea în Ajun. Acum îl faci cu o lună înainte.”

Mihai Morar (realizator radio şi tv)

„Nu cred neapărat în Moş Crăciun, dar cred în spiritul Crăciunului. În noaptea de Revelion, de exemplu, nu simt niciun fior; în cea de Crăciun e altfel. Eram copil când am aflat că nu există Moşul, dar nu am spus nimănui că ştiam, pentru că e un moment trist din viaţa fiecărui copil.
Eu nu aştept cadouri de Crăciun, pentru că spiritul Crăciunului nu e legat de asta pentru mine, ci de dragostea de familie şi de bucuria de a fi cu ei. Anul acesta este primul an când voi face în Bucureşti Crăciunul, nu la ai mei, în Baia Mare. Ei cumpără numai brad natural şi cu siguranţă nu ţinem cont de trend când împodobim bradul. Avem multe globuri care sunt din copilărie.”

image

Daniel Buzdugan (realizator radio şi tv)


„Eu cred şi în Moş Crăciun, şi în Moş Nicolae. Şi o dovadă sunt banii pe care i-am strâns la Teledonul de Moş Nicolae pentru cei cinci copii bolnavi, care aveau nevoie de tratament şi operaţii în străinătate. Vreau ca în acest an Moşul să-mi aducă multă linişte şi mai multe ore de somn, pentru că în ultimul timp apuc să dorm cam cinci ore pe noapte. Crăciunul îl voi face în Bucureşti şi o să împodobesc un brad natural, dar aş da o lege prin care să se interzică tăierea brazilor. Dacă mă interesează ce se poartă în materie de brazi? Da, cum să nu. Anul acesta vreau un brad Armani cu ornamente Gucci şi Versace.”

Mircea Vintilă (cantautor)

„Da! Bineînţeles că mai cred în Moşul. Este un mod de a face copiii fericiţi şi de a fi şi noi fericiţi. Îl aştept în fiecare an şi mă surprinde de fiecare dată. Bradul... natural, bineînţeles. Şi păstrez tradiţia părinţilor mei, de a pune doi brazi unul lângă altul, pentru a fi cât mai bogat. Iar rădăcina... neaparat în jos. Un prieten de-al meu şi-a agăţat bradul de tavan într-un an. Nu fac eu aşa ceva. Nu ţin cont de modă. Eu vreau să se vadă cât mai mult din verdele ală frumos al bradului. Îl ţin până după Revelion, pentru că îmi place prea mult.”

Ducu Bertzi (cantautor)

„Cred în Moş Crăciun şi vreau să rămân cu această credinţă, pentru că ne-au mai rămas puţine lucruri în care mai credem. Cred că eram în clasa întâi sau a II-a când am aflat că nu mai există şi am fost trist. Întotdeauna am avut brad natural. Îmi place mirosul şi povestea bradului. Nu vreau să am brad de plastic, pentru că şi aşa suntem înconjuraţi de multe lucruri de plastic. Sub nicio formă nu ţin cont de modă când îmi fac bradul, dar trebuie să existe culoarea roşie în brad, pentru că  este culoarea vieţii. În rest punem de toate, după pofta inimii.

image

Maia Morgestern (actriţă)


„Eu mă pregătesc de Hanukkah, dar copiii mei serbează toate aceste sărbători frumoase. O să mergem în multe locuri frumoase, o să primească tot felul de cadouri. Ca în fiecare an, o să facem brad natural, deşi mă apucă jalea când mă gândesc ceea ce se întâmplă după cu ei. În legătură cu brazii din ghivece, chiar credeţi că o să-i plantăm? Nu prea cred...”

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite