Orb în acte, vitezoman pe zebră

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un om de afaceri care oficial are handicap de vedere a rămas, la 29 iunie, fără permisul de conducere după ce a fost oprit de poliţişti în urma unei depăşiri neregulamentare. Marcel Rică Jipa (48 de ani) este din Verneşti şi de mai bine de un an încasează lunar indemnizaţie de nevăzător în timp ce îşi conduce deopotrivă maşinile şi afacerea.

În urmă cu două săptămâni, o comisie a Ministerului Muncii a început o amplă acţiune care vizează verificarea modului în care unele persoane din judeţul Buzău au fost încadrate în categoria celor cu handicap. În urma controlului a fost descoperit un caz incredibil: un orb care conduce autoturismul proprietate personală.

Mai citiţi şi:

Prietenii şoferului care a spulberat de pe trotuar o tânără şi pe fiica ei sar în apărarea conducătorului auto: „Ștefan nu era un vitezoman“

Nu e minune, e fraudă!

Marcel Rică Jipa (48 de ani), din comuna Verneşti, judeţul Buzău, are un certificat de handicap accentuat (gradul II de invaliditate, pe motiv că ar avea grave probleme vizuale) eliberat în 2009, la Bucureşti, de Comisia de Evaluare Complexă a Adultului. Teoretic, omul este aproape orb, motiv pentru care primeşte şi un ajutor social lunar de 237 de lei din partea statului.

Halucinant este că reprezentanţii comisiei au aflat că bărbatul, în ciuda faptului că în acte scrie, negru pe alb, că nu vede, are permis de conducere a autoturismului. „În urma controalelor am găsit o persoană cu certificat de handicap despre care cunoscuţii spun că ar conduce. Am propus revizuirea dosarului şi urmează să stabilim dacă se adeveresc aceste lucruri", ne-a declarat Carmen Nuţulescu, preşedintele comisiei de control.

Procesul-verbal e relevant

Chiar dacă cei de la amintita comisie încă mai caută răspunsul la întrebarea „conduce sau nu conduce Marcel Rică Jipa?", reporterii „Adevărul" au dezlegat deja misterul. Ne-au ajutat şi poliţiştii buzoieni care la 29 iunie l-au prins pe Marcel Rică Jipa la volan încălcând regulile de circulaţie.

„Un bărbat în vârstă de 48 de ani, din Verneşti, a fost sancţionat cu reţinerea permisului de conducere pentru 30 de zile după ce a executat manevra de depăşire prin loc nepermis, şi anume pe o trecere de pietoni de pe Aleea Sporturilor", ne-a declarat agent Amalia Vlădescu, purtătorul de cuvânt al IPJ Buzău, care ne-a confirmat apoi că este vorba chiar despre Marcel Rică Jipa.

image

Magazinul lui Jipa este scutit de impozite

Are permis de 20 de ani

Buzoianul are permis de conducere de 20 de ani, iar în 2009 a fost încadrat în gradul II de handicap după ce medicii din comisia de evaluare au constatat că suferă de glaucom. Potrivit specialiştilor, glaucomul este o boală ce produce atrofierea nervului optic şi îngustarea câmpului vizual. Această afecţiune se caracterizează prin scăderea acuităţii vizuale.

„Potrivit criteriilor medicale, o persoană cu un ­glaucom care este categorisit ca fiind un handicap de gradul II de-abia poate nimeri baia, nicidecum să conducă o maşină. Ori nu e bolnav, ori nu a condus el", spune medicul specialist Aurel Popa.Direcţia de Sănătate Publică Buzău a solicitat deja o anchetă pentru identificarea medicilor care au întocmit raportul de expertiză ce stă la baza certificatului de handicap. Medicii res­pectivi riscă sancţiuni drastice şi chiar interzicerea dreptului de a profesa.

Recunoaşte că vede

Marcel Jipa crede însă că boala lui nu este un impediment şi că trebuie să aibă dreptul de a conduce autovehicule. „Eu văd perfect, dar simt din când în când că am nisip în ochi. Medicii aşa au stabilit şi mi-au dat grad de handicap şi pensie", susţine bărbatul.

Poliţiştii spun că nu au anulat permisul „orbului" deoarece, potrivit legii, obligaţia de a anunţa problemele medicale care îi fac incompatibili cu şofatul este la latitudinea posesorilor de permis de conducere sau a comisiilor care stabilesc gradul de handicap. „Bărbatul nu a declarat comisiei că are permis de conducere, iar vizita medicală nu a mai făcut-o de când a luat permisul", a mai declarat Amalia Vlădescu, purtătorul de cuvânt al poliţiei buzoiene.

În baza certificatului de handicap, bărbatul a beneficiat de mai multe facilităţi printre care pensia lunară, scutirea de taxe şi impozite, şi altele. El este patronul unei firme - Jipa SRL - care se ocupă cu comerţul de legume şi fructe (anul trecut a avut o cifră de afaceri de peste un milion de euro), iar scutirea de impozite i se potriveşte de minune!

Ce facilităţi primeşte Jipa

În afara indemnizaţiei lunare pentru handicap grad II de 237 de lei, Marcel Jipa primeşte de la o stat şi o sumedenie de alte facilităţi. Iată-le: medicamente gratuite, gratuitate la transportul public, scutire de taxe şi impozite locale, împrumut bancar fără dobândă, scutire de la plata taxei de drum, gratuitate la biletele de tratament, scutire de impozit pe venituri, scutire de la plata taxei pentru eliberarea autorizaţiei de funcţionare pentru activităţi economice şi viza anuală a acestora.

Nevăzători de dragul indemnizaţiilor

Un scandal de proporţii a izbucnit toamna trecută în comuna timişeană Racoviţa. O localnică îi acuza pe alţi consăteni că primesc indemnizaţii de nevăzători, deşi nu au nimic. Nemulţumirile femeii au ajuns la urechile prefectului Mircea Băcală, care a dispus efectuarea unei anchete în comună. Vizaţi erau cei 100 de „orbi", medicul care şi-a dat avizul, dar şi reprezentanţii Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului.

La evaluarea de anul acesta, doar jumătate dintre ei s-au mai prezentat, semn că ori s-au vindecat ca prin minune, ori s-au temut să apară în faţa unui alt medic pentru consult.

Patru botoşăneni, rude între ei, s-au pensionat în 2005 pe caz de boală. Toţi au primit certificate de nevăzător gradul I de la acelaşi medic, oftalmologul Gabriel Oprişanu. Cu actele în mână, oamenii şi-au făcut dosare de pensionare pe caz de boală, aprobate de aceiaşi 12 membri ai Comisiei de Evaluare a Persoanelor cu Handicap din cadrul Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Botoşani. Diagnosticul pus celor patru presupune ca ei să vadă cel mult nişte umbre.

În realitate, „orbii" văd foarte bine, se întreţin singuri, au grijă de gospodărie. Toţi primesc şi pensie de boală de 754 de lei lunar. Tot la Botoşani, trei nevăzători deţin permis de portarmă.

O anchetă recentă a Direcţiei Generale de Asistenţă Socială (DGAS) Dâmboviţa a scos la iveală faptul că 67 de nevăzători posedă permis auto. Comisarul şef Lucian Simionescu, şeful Serviciului Permise Auto, ne-a precizat că astfel de situaţii au apărut din cauza legislaţiei, care dă posibilitatea şoferilor să-şi preschimbe permisele de conducere fără a merge la medic, în cazul în care respectivele documente nu au expirat.

„Şi persoanele care au probleme medicale pot conduce autovehicule, cu anumite adaptări", a precizat Simionescu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite