Căutători de „comori“ ascunse

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Colţi, judeţul Buzău, este singura localitate din România în care se găseşte chihlimbar, în albiile râurilor sau în stâncile.

Piatră preţioasă de culoare galbenă transparentă cu forme translucide, opace, din răşină, este bogăţia oamenilor din această zonă.

„Localnicii au trăit de pe urma acestor pietre de când se ştiu. Sunt ultima speranţă a nevoiaşului. Când rămân fără bani şi au de plătit o datorie, oamenii pleacă pe munte şi găsesc suficient cât să scape de necazuri", a declarat Gheorghe Cârstian, localnic.

La Colţi au existat opt mine de exploatare a chihlimbarului care, însă, au fost închise rând pe rând. Unele au fost detonate şi astupate, iar altele au rămas deschise. Acolo caută localnicii piatra preţioasă. „Trebuie să ai şi noroc ca să găseşti. Sunt oameni care toată viaţa nu au găsit nicio bucaţică", a declarat Ciprian Chiriac, un căutător de chihlimbar.

Cele mai valoroase piese se dau cu 10 lei gramul. O bucată de chihlimbar depăşeşte extrem de rar 400 de grame, majoritatea având între 3 şi 50 de grame.

În pădurile vrâncene, trufele sunt cele mai căutate. Dan Cautiş este singurul vrâncean şi unul dintre puţinii români care, în urmă cu aproximativ opt ani, a început să cerceteze pădurile în căutarea ciupercilor care fac furori în restaurantele occidentale. Un kilogram de trufe ajunge chiar şi la 2.000 de euro.

Trufele, căutate cu câini

Culegerea ciupercilor presupune un echipament adecvat şi costisitor. „Este nevoie de un câine bun, care valorează între 5.000 şi 7.000 de euro, haine, încălţăminte, ustensile pentru pădure şi o maşină de teren. Deci, nu este la îndemâna oricui, iar fără cunoştinţele necesare toate acestea nu valorează nimic", a explicat Dan Cautiş.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite