Comando feminin în lupta pentru pace din Kosovo

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alina Voicu  (20 de ani), Claudia Tudorache  (21 de ani), Iuliana Fondos (27 de ani)
Alina Voicu (20 de ani), Claudia Tudorache (21 de ani), Iuliana Fondos (27 de ani)

Trei buzoience vor fi în prima linie a operaţiunilor împotriva gherilelor sârbeşti şi albaneze din Kosovo. Militarii din Batalionul 60 Paraşutişti din Buzău au plecat pentru şase luni într-o misiune de menţinere a păcii în regiunea Kosovo, sub comanda NATO.

Din cei 86 de paraşutişti care vor participa la misiune, trei sunt femei: una este ofiţer, iar celelalte două au statut de soldat voluntar. Ele sunt primele femei-luptător din Armata Română care vor veghea la pacea din zonă.

VIDEO Trei buzoience vor face ordine în Kosovo

Kosovo, „o afacere de familie“  pentru americani

Sublocotenent Iuliana Fondos (27 de ani), soldat Alina Voicu (20 de ani) şi fruntaş Claudia Tudorache (21 de ani) vor executa timp de şase luni, alături de camarazii lor, patrulări în satele albaneze. Totodată, vor organiza filtre la frontieră.

Pe front, la cerere

Iuliana Fondos este sublocotenent şi va fi ofiţerul de relaţii publice al Detaşamentului în Kosovo. Însă nu are doar sarcinile de comunicare, ci va participa şi la misiuni de luptă, cu arma în mână.

„Este o provocare pentru mine. Seamănă cumva cu prima paraşutare. Dar nu mă tem pentru că mi-am dorit să merg în această misiune şi eu m-am oferit. Nu am primit ordin", ne-a mărturisit sublocotenent Iuliana Fondos.

De loc din Iaşi, Iuliana a terminat şcoala militară în 2007, iar un an mai târziu a venit la Buzău pentru a fi paraşutist. Nu a venit singură, ci împreună cu soţul, care nu a ezitat să-şi urmeze jumătatea şi să o susţină. „Ţine la cariera ei atât de mult încât nimeni şi nimic nu-i poate sta în cale", spune Liviu Fondos.Iuliana Fondos va sta departe de soţ timp de şase luni, atât cât durează misiunea.

Militarii se vor îmbarca duminică dimineaţă într-o aeronavă militară care va decola de pe Aerodromul Boboc. La revenirea acasă, planurile tinerei ofiţer par să nu aibă legătură nici cu armata, nici cu paraşutismul. „Încă nu avem copii, dar sperăm să avem cât de curând", spune Iuliana Fondos.

Lumea bărbaţilor nu le intimidează

Soldat Alina Voicu şi fruntaş Claudia Tudorache spun că nu se sperie că vor fi prezente într-un teatru de operaţiuni faimos în toată lumea. „Suntem gata pentru misiune. Ne-am pregătit temeinic pentru a putea face faţă oricărei situaţii de luptă. Nimic nu ne poate lua prin surprindere", a declarat Claudia Tudorache.

Cele două fete sunt necăsătorite, iar faptul că sunt o minoritate în cadrul armatei nu le intimidează. „Ştiam de la bun început că intrăm într-o lume a bărbaţilor. Surpriza a fost să constatăm că zvonurile despre armată n-au acoperire şi suntem tratate de camarazii noştri ca fiind egalii lor. Nu ne fac favoruri în misiune, dar nici nu suntem discriminate", ne-a mărturisit Alina Voicu.

Paraşutiştii buzoieni îi vor înlocui în misiune pe cei din Bacău

Batalionul 60 Paraşutişti face parte din Divizia 1 Infanterie Dacica şi este la a doua misiune în Kosovo. Pregătirea pentru noua misiune a inclus şi un exerciţiu mixt, alături de militari turci, derulat în octombrie 2009. În Kosovo, compania românească va fi integrată într-un batalion denumit Grupul de Luptă Multinaţional Vest, din care mai fac parte militari italieni, sloveni, unguri şi turci.

Comandantul grupului este colonelul italian Vincenzo Grasso. Tabăra detaşamentulului românesc va fi amplasată în baza militară Villaggio Italia din oraşul Pec. Paraşutiştii români vor executa acţiuni de escortă, protecţia forţelor, control trafic şi patrulare, precum şi misiuni de cooperare alături de batalionul tactic de rezervă al KFOR. Din dotarea militarilor români vor face parte şi câteva automobile de teren tip URO VAMTAC, de fabricaţie spaniolă, similare faimoaselor maşini Humvee americane. Noul detaşament românesc, format din 86 de oameni, îi va înlocui în Kosovo pe militarii Batalionului 498 Paraşutişti de la Bacău. Mihai Diac

"Surpriza a fost să constatăm că zvonurile despre armată n-au acoperire şi suntem tratate egal de camarazii noştri."

Alina Voicu soldat

"Ne-am pregătit temeinic pentru a face faţă oricărei situaţii de luptă. Nimic nu ne poate lua prin surprindere."

Claudia Tudorache fruntaş

"Nu mă tem pentru că mi-am dorit să merg în această misiune şi singură m-am oferit. Nu am primit ordin."

Iuliana Fondos sublocotenent

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite