FOTO Profesorii care au fentat bugetul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dascălii vor continua protestele până îşi vor primi drepturile recunoscute de instanţă
Dascălii vor continua protestele până îşi vor primi drepturile recunoscute de instanţă

Dascălii din Buzău protestează în baza unui tertip: ei şi-au trecut măririle de leafă în cărţile de muncă. Cele 4.000 de cadre didactice care au ieşit pe străzile Buzăului cer recunoaşterea majorărilor de salarii de 33% obţinute în instanţă.

Nemulţumite că nu le sunt luate în calcul majorările salariale, peste 4.000 de cadre didactice din Buzău au organizat ieri un marş prin centrul oraşului, protestând pentru a treia zi consecutiv.

Liderii sindicali spun că situaţia de la Buzău este unică în ţară pentru că la finele anului trecut profesorii au reuşit un dublu tertip. Mai întâi şi-au câştigat în instanţă dreptul de a beneficia de majorările salariale de 33%, date prin lege, de Parlament, în 2008. Apoi, imediat după ce au obţinut sentinţele definitive, ei şi-au trecut rapid în cărţile de muncă majorările de salarii. Ba, mai mult, timp de două luni, ei au încasat noile salarii mărite.

De la 1.650 la 2.000 de lei

De exemplu, un profesor de gimnaziu cu gradul 1 didactic a sărit de la 1.650 de lei la 2.000 de lei. Numai până la 1 ianuarie însă, pentru că atunci a intrat în vigoare Legea salarizării unitare. Dascălii buzoieni consideră însă că li s-a făcut o nedreptate, întrucât trebuia să li se ia drept bază de calcul salariile din luna decembrie 2009.

Imagini de la protestele profesorilor buzoieni

„La Buzău, instanţa a decis aplicarea vechii legi a salarizării în învăţământ încă din noiembrie anul trecut. În alte judeţe, profesorii nu s-au mişcat atât de repede şi au obţinut sentinţe după 1 ianuarie 2010. Fiindcă noi am obţinut hotărâri judecătoreşti încă de anul trecut, trebuia să avem, conform noii legi de salarizare unitară, venitul aferent lunii decembrie. Acum, ministerul nu mai vrea să recunoască sentinţele judecătoreşti", ne-a declarat Cristache Bratu, liderul profesorilor din Buzău.

Inspectoratul zice „nu"

Cu toate acestea, Inspectoratul Şcolar Judeţean din Buzău consideră acţiunea dascălilor ca fiind ilegală. „Profesorii din Buzău îşi calculează lefurile şi după noua lege, şi după cea veche, aşa cum le convine. Sindicatele se fac că nu ştiu că de la 1 ianuarie salariile se calculează după o altă lege, în care au dispărut diverse sporuri", susţine inspectorul şcolar general Florina Stoian.

Protestele de stradă de la Buzău au început încă de luni, când aproximativ 2.000 de cadre didactice s-au adunat în centrul oraşului. Dascălii au protestat apoi marţi în curtea Inspectoratului Şcolar, unde a fost necesară chiar şi intervenţia jandarmilor după ce mai mulţi profesori au încercat să intre în sediul instituţiei. Dascălii susţin că vor continua până îşi vor primi drepturile recunoscute de instanţă.

Ce sporuri pierd profesorii

Noua lege a eliminat sporul de 2%, fond de premiere, acordat în funcţie de performanţele profesorilor. În plus, s-a renunţat şi la salariul de merit, şi la sporul de doctorat de 15%.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite