Preot răspopit pentru acţiuni „sindicaliste“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Florin Moldoveanu (42 de ani), preot în Maxenu, a fost concediat pentru că ar fi cerut şefilor de la Arhiepiscopie un buget mai mare. Sătenii l-au sprijinit pe preot în demersul său şi au blocat accesul în biserica unde slujea Moldoveanu. Ei refuză acum un alt părinte şi spun că vor protesta în continuare.

Zeci de săteni, tineri şi vârstnici, au protestat  ieri, în faţa bisericii din satul buzoian Maxenu, în timp ce preotul Florin Moldoveanu citea cu voce tare o notificare primită prin poştă de la consistoriul protopopesc, prin care era anunţată caterisirea sa.

Decizia şefilor Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei  a fost determinată de faptul că, de circa două luni încoace, sătenii din Maxenu protestează, prin blocarea accesului în biserică şi prin pichetarea sediului arhiepiscopiei, împotriva faptului că salariile preoţilor au fost reduse până la minimul pe economie.

Problema este că mai-marii Bisericii  au considerat că preotul Florin Moldoveanu (42 ani) a instigat populaţia la revoltă, „nevrednicie" care se pedepseşte crunt potrivit regulamentului intern: prin caterisire.

„Nu lăsăm pe nimeni în Biserică"

Enoriaşii nu par deloc dispuşi, însă, să respecte decizia de la Arhiepiscopie. „Noi nu o să lăsăm pe nimeni să vină în biserica pe care am construit-o împreună cu preotul Moldoveanu. Preferăm să ţinem biserica închisă şi să mergem la bisericile din satele vecine, pentru că este o nedreptate ce i se întâmplă preotului nostru", a declarat Florica Zahiu, enoriaşă.

Opinia a fost împărtăţită şi de ceilalţi săteni prezenţi la protest, care spun că vor face zid uman la intarea în biserica din sat. Florin Moldoveanu spune că va contesta pe toate căile caterisirea sa. „Nu am făcut decât să îmi cer un drept, acela de a avea un salariu. O să fac contestaţie la o instanţă superioară, la Mitropolie, apoi la Patriarhie, şi dacă nu, merg şi într-o instanţă civilă", a spus preotul.

Părintele spune că pentru plata salariilor din parohie are nevoie lunar de un buget de peste 3.500 de lei. Mărturiseşte că din resursele bisericii nu reuşeşte să strângă nici măcar salariul său lunar. „Mi-au zis de la Protoierie că eu nu beneficiez de buget pentru că sunt navetist. Lumea este săracă, iar din surse proprii, adică servicii religioase sau vânzare de lumânări, nu se adună aceşti bani. Ca toată lumea, am şi eu rate la bănci, copii de crescut şi este greu", a declarat preotul.

Arhiepiscopia: „Nu mai are voie să slujească"

Reprezentanţii Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei sunt convinşi că au luat decizia corectă. „În termen de 15 zile de la primirea deciziei consistoriului, preotul Moldoveanu poate să facă recurs la Sfântul Sinod, însă nici în aceste două săptămâni nu are voie să slujească şi nici măcar să poarte veşmintele de preot pentru că acum este mirean. Ar fi bine să ajungă la această instanţă, ca să se convingă că a greşit", a declarat preotul Adrian Ionescu, purtător de cuvânt la Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei.

Părintele Florin Moldoveanu spune că are de gând să apeleze şi la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM), având în vedere că decizia angajatorului i se pare nedreaptă.

În acelaşi timp, şefilor ITM nu li se pare deloc lucru necurat să meargă cu ancheta în casa Domnului. „Să vină cu o sesizare la noi şi vom vedea cum putem demara o anchetă, dacă este vorba despre desfacerea unui contract de muncă şi cât de justificată e măsura. O astfel de sesizare ar fi în premieră pentru instituţia noastră", a declarat Iulian Pruteanu, inspector şef ITM Buzău.

"Să vină cu o sesizare la noi şi vom vedea cum putem demara o anchetă, dacă este vorba despre desfacerea unui contract de muncă şi cât de justificată e măsura."
Iulian Pruteanu
inspector-şef ITM Buzău

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite