Ştefan Ionescu, românul care a supravieţuit după ce a fost lovit de fulger

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ştefan Ionescu (62 de ani) a supravieţuit miraculos după ce a fost lovit de un fulger pe câmp, unde era la cosit. Bărbatul cu care plecase la coasă nu a fost la fel de norocos. Bărbatul, singurul supravieţuitor din ultimii 10 ani al unui astfel de incident, spune că l-au ajutat să scape Dumnezeu şi bunicii care i-au spus cum „să trimită fulgerul în pământ“.

Ştefan Ionescu (62 de ani) a plecat miercuri dimineaţă la coasă pe un câmp de lucernă din Joiţa, localitate aflată la cinci kilometri distanţă de satul unde locuieşte, Greabănu. Era însoţit de Nicuşor Ghiţulescu (55 de ani), paznic la cultura de lucernă, şi de Ion Michiu (61 de ani), un vecin.

„O săgeată parcă ne-a dat foc"

Au apucat să cosească o parcelă destul de mare, însă o furtună iscată ca din senin le-a întrerupt munca. „Eu şi cu Nicuşor ne-am urcat în căruţă şi am pornit spre o cabană unde stau ciobanii,  să ne adăpostim, pentru că turna cu găleata. Michiu era la vreo 20 de metri, să-şi ia traista", şi-a amintit bătrânul.

Mai citiţi şi:

Râmnicu Vâlcea: O casă a luat foc de la trăsnet

Un om a murit şi altul a fost grav rănit după ce au fost loviţi de fulger

Trăsnetul i-a lovit chiar la marginea lanului de lucernă. „Dintr-o dată, o săgeată parcă ne-a dat cu foc. L-am văzut pe băiatul ăsta, Nicuşor, cum s-a dat pe spate şi după el m-am dus şi eu pe spate. După aceea mă chinuiam să mă trag jos din căruţă. Am apucat să-lvăd pe Michiu, care era mai departe de noi şi nu l-a atins fulgerul cum se ducea la iapă, să vadă ce s-a întâmplat", a povestit bărbatul.

Nea Ştefan nu poate descrie exact ce a simţit în clipele acelea, dar este sigur că doar printr-o minune a scăpat: „A fost ceva ce n-am mai simţit niciodată. Parcă m-a luat pe sus o mână uriaşă. Parcă îmi fierbea tot trupul. Nu a durat mult, că dacă dura mai mult sigur nu mai eram pe lumea asta". Imediat după ce şi-a recăpătat un dram de putere a încercat să scape de fulger, aşa cum l-au învăţat bătrânii de când era copil.

„M-am întins cât am putut de repede la pământ, ca să se scurgă curentul din mine, aşa cum am auzit de la bunicul. Apoi a venit un tractorist de pe câmp şi m-a întrebat cum mă simt. Nu puteam să merg la început. Mâna dreaptă nu puteam să o mai mişc, iar piciorul parcă era rupt de la genunchi, fiindcă nu-l mai simţeam deloc. Apoi a venit ambulanţa, mi-a luat tensiunea şi apoi mi-am mai revenit", a mai povestit săteanul.

„Un adevărat miracol"

Lui nea Ştefan nu i-a venit să creadă că partenerul său de coasă a murit. „Când am cătat să mă dau jos a venit tractoristul şi a zis, uite, Nicuşor a murit. Atunci nu am realizat, fiindcă eram ameţit. Mai târziu mi-am dat seama că puteam să fiu eu în locul lui. Dumnezeu a vrut aşa, să mai trăiesc", a spus bărbatul, încă şocat de ce i s-a întâmplat. Bătrânul de 62 de ani a scăpat  doar cu puloverul sfâşiat şi câteva răni minore pe corp.

Medicii spun că şansele ca o persoană trăsnită să supravieţuiască sunt foarte mici. „Şansa de supravieţuire depinde de traseul curentului prin corp. Când cordul este traversat de milioane de volţi, se opreşte. Şansele ca o persoană să supravieţuiască sunt de una la un milion", a explicat dr. Horia Banu, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Buzău. În ultimii 10 de ani, în judeţul Buzău au fost lovite de trăsnet nouă persoane. Ştefan Ionescu este singurul supravieţuitor.

Electricienii cred că supravieţuitorul nu a fost lovit de un fulger, ci doar a fost în apropierea unui arc electric. „Într-un fulger sunt mii de volţi, iar o persoană ar fi carbonizată pe loc. Căruţa a atras fulgerul pentru că este metalică şi s-a transmis mai departe de la umezeală. Cred că arcul electric a fost foarte aproape de ei. Calul a murit repede", a explicat Radu Magdoiu, electrician.

"A fost ceva ce n-am mai simţit niciodată. Parcă m-a luat pe sus o mână uriaşă. Parcă îmi fierbea tot trupul. Nu a durat mult, că dacă dura mai mult sigur nu mai eram pe lumea asta."
Ştefan Ionescu
supravieţuitor

A apucat să sune la 112

Bistriţeanul Viorel Olariu (27 de ani), poliţistul care a fost străpuns de fulger acum nouă zile, a ieşit vineri din spital. Bărbatul spune că se simte acum bine. „A fost o experienţă pe care nu o uiţi uşor, acum mă simt mai bine", spune tânărul.

El şi socrul său, din Năsăud, înlocuiau nişte stâlpi la un gard. Afară era înnorat, iar când Viorel a pus mâna pe un stâlp a fost fulgerat. A apucat să ceară ajutor de pe telefonul mobil, apoi şi-a pierdut cunoştinţa. Medicii au fost uimiţi că a scăpat cu viaţă, statisticile indicând că doar unul din 1.000 de cazuri supravieţuieşte unui astfel de traumatism.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite