„Grevă“ în sutană: preoţii din satul Maxenu îşi cer salariile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preoţii din satul Maxenu nu şi-au mai luat salariile pe ultimele două luni, motiv pentru care sunt foarte supăraţi pe mai-marii de la Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei. În semn de solidaritate, enoriaşii din sat s-au baricadat în faţa lăcaşului şi au interzis celor doi preoţi şi dascălului să oficieze slujba de Sfântul Ilie.

Tensiunea mocneşte de câteva zile în satul Maxenu din judeţul Buzău. Prima răbufnire a avut loc duminică, atunci când enoriaşii au refuzat să intre la slujbă. Scenariul s-a repetat şi ieri dimineaţă, înaintea slujbei de Sfântul Ilie.

De Sf. Ilie, Arhiepiscopia Buzăului a avut parte de proteste, în loc de slujbe

Protest în faţa bisericii din Maxenu. Oamenii sunt solidari cu preoţii care nu au luat salariile pe două luni.

Enoriaşii s-au adunat la biserică şi apoi au făcut un zid în faţa acesteia împiedicându-i pe preoţii ortodocşi să intre. Sătenii spun că astfel sunt solidari cu cei trei angajaţi ai parohiei „Sfântul Dimitrie", preoţii şi dascălul, care nu şi-au mai luat salariile pe ultimele două luni.

Citiţi şi: Deutsche Welle: „În România, un preot rău distruge cât pot zidi 40 de preoţi buni!”

„Preotul Moldoveanu are doi copii de crescut, parohul aşteaptă şi el unul şi lumea nu mai poate tolera ca ei să nu aibă din ce trăi. Nici eu nu am fost plătit, deşi am destule greutăţi", ne-a declarat Ion Tudor, dascăl la biserica din Maxenu.

Preoţii s-au supus „voinţei mulţimii"

„Am văzut lumea adunată în faţa bisericii şi ne-au spus că au dreptul să o ţină încuiată, pentru că a fost construită din banii lor. Mi-au zis că vor protesta mult timp de acum încolo pentru că nu ne primim salariile. Noi ne-am confesat mereu enoriaşilor noştri şi de fiecare dată le-am spus ce supărări avem. Este un gest de solidaritate cu noi", ne-a declarat preotul Constantin Cataramă, paroh la „Sfântul Dimitrie".

Oamenii din sat sunt hotărâţi să ţină biserica încuiată până când vor fi auziţi de reprezentanţii Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei. „Până la Crăciun vom protesta dacă e nevoie. Aceşti preoţi nu ne-au luat nici taxe, nimic, pentru că au înţeles că oamenii sunt săraci şi a lăsat pe fiecare să dea cât poate", ne-a spus Florica Zahiu, enoriaşă.

Arhiepiscopia Buzăului: „Să se descurce!"

Părintele Moldoveanu spune că pentru plata salariilor are nevoie lunar de un buget de peste 3.500 de lei. Mărturiseşte că din resursele bisericii nu reuşeşte să strângă nici măcar salariul său lunar, de 900 de lei, care îi revine după 15 ani de preoţie.

„Mi-au zis de la Protoierie că eu nu beneficiez de buget pentru că sunt navetist. Lumea este săracă, iar din surse proprii, adică servicii religioase sau vânzare de lumânări, nu se adună aceşti bani. Ca toată lumea, am şi eu rate la bănci, copii de crescut şi este greu", ne-a declarat preotul Florin Moldoveanu.

De partea cealaltă, reprezentanţii Arhiepiscopiei spun că în situaţia celor doi preoţi din Maxenu mai sunt mulţi alţii de pe cuprinsul Eparhiei Buzăului şi Vrancei.

„Am auzit de incidentul de la Maxenu, dar nu avem ce să facem pentru că statul nu mai poate susţine total finanţarea bisericilor. Sunt aproximativ 70 de preoţi fără buget care trebuie să se descurce din resurse proprii: nunţi, botezuri sau înmormântări. Trebuie să se ştie că, atâta timp cât preotul este navetist, nu beneficiază de buget. Trebuie să se mute în parohie, asta e", ne-a declarat preotul Adrian Ionescu, purtător de cuvânt la Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei.

Acesta mai subliniază că lipsa banilor este un efect al incapacităţii preoţilor de a gestiona veniturile bisericii, dar şi al sărăciei satelor româneşti. „La un sat cu 80 de familii, îmi este greu să cred că nu se poate acumula un fond suficient pentru salarii", a mai completat preotul Ionescu.

Aceasta nu este singura întârziere la salarii de care au avut parte preoţii din Maxenu. La mijlocul lui 2009, ei au aşteptat plata salariilor jumătate de an. Oamenii spun că vara nu sunt multe sărbători, cei mai mulţi săteni sunt ocupaţi cu muncile câmpului, veniturile lor sunt mici şi de aceea nu pot contribui cu sume semnificative la veniturile bisericii.

"Sunt aproximativ 70 de preoţi fără buget care trebuie să se descurce din resurse proprii: nunţi, botezuri sau înmormântări."
Adrian Ionescu
reprezentant Arhiepiscopia Buzăului

"Noi ne-am confesat mereu enoriaşilor noştri şi de fiecare dată le-am spus ce supărări avem. Protestul lor este un gest de solidaritate cu noi."
Constantin Cataramă
preot paroh

Strategia salvează preoţia

Unii oameni susţin că revolta sătenilor este o strategie de a atrage atenţia asupra problemelor, fără a-i implica pe preoţi. Potrivit jurământului de ascultare pe care aceştia l-au depus la hirotonisire, aceştia nu au voie să protesteze sau să facă greve. Pedeapsa poate ajunge chiar până la caterisire, adică excluderea din rândul preoţimii.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite