Frig de crapă cărţile în şcoala din comuna Merei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Copiii se chinuiesc să înveţe la o temperatură de numai 7 grade Celsius în sălile de clasă din fostul cămin cultural. Lucrările la şcoala nouă sunt oprite din lipsă de fonduri, iar elevii învaţă în clase improvizate. Unii părinţi nu-şi mai lasă copiii la ore, de frică să nu se îmbolnăvească.

Primii fulgi de zăpadă nu sunt un motiv de bucurie pentru elevii de la Şcoala Generală din comuna buzoiană Merei. Micuţii învaţă la o temperatură de numai 7 grade Celsius în câteva săli de clasă improvizate în incinta căminului cultural.

Şcoala de iarnă

Condiţiile inumane în care se face şcoală în Merei, prezentate pe larg de „Adevărul" acum două luni, nu s-au schimbat. La şcoala din comună au început acum trei ani lucrări ample de renovare care au fost sistate din lipsă de fonduri. Elevii merg la ore în fostul cămin cultural, unde există doar o sobă mică.

Citiţi şi:

În Merei, Primărie ca în UE dar şcoală ca-n Zimbabwe. Bătaie de joc la adresa copiilor.

Aceasta e ineficientă, întrucât hala imensă a fost împărţită în săli de clasă prin dulapuri puse pe post de pereţi. Cu mănuşi în mâini, haine groase şi fesuri în cap, elevii abia aşteaptă venirea pauzei pentru a-şi putea dezmorţi mâinile lângă vechea sobă de teracotă. Termometrul de pe băncuţele lor arată doar 7 grade Celsius, când afară sunt -2.

Micuţii au început să lipsească de la şcoală din cauza frigului pătrunzător, iar mulţi dintre ei s-au îmbolnăvit. Conducerea şcolii ia în considerare sistarea cursurilor, pentru că în aceste condiţii nu pot preda. „Acum sunt îmbrăcaţi foarte gros, dar copiii nu prea mai pot îndura frigul. Deja au început să lipsească de la şcoală, pentru că sunt răciţi. N-am altă soluţie decât să închid şcoala, dacă va fi în continuare la fel de  frig", explică directoarea Maria Drăghici.

Copiii învaţă în frig, în timp ce Primăria se mândreşte cu un sediu modern de trei milioane de lei, ridicat în urmă cu un an. Primarul spune că încearcă să găsească o soluţie pentru ca elevii să fie readuşi în vechea lor şcoală.

„Căutăm bani pentru terminarea şcolii. Am tot aşteptat fonduri de la Guvern, dar degeaba. Până acum am reuşit să amenajăm şase săli de clasă din noua şcoală, dar acum nu avem bani de hornuri, ca să pornim centrala. Din păcate, unele săli de curs sunt şi acum fără geamuri. Trebuie să facem rost urgent de 100.000 de lei ca să mai achităm din datoriile către furnizori. Cu toate acestea, sperăm ca până în februarie să-i putem muta în şcoală", spune primarul Ion Fătu.

Părinţii s-au săturat de promisiunile autorităţilor şi spun că se gândesc serios să-i ţină pe micuţi acasă. „Nu mai credem în promisiuni. Cred că vor termina şi anii de gimnaziu şi tot nu se vor muta de acolo. Copilul meu este în clasa a II-a şi a răcit de mai multe ori. Dacă va fi la fel  de frig, nu-l voi mai lăsa la şcoală", avertizează Nicoleta Alecu (36 de ani).

Ore la Primărie

Inspectorul şcolar general îl sfătuieşte pe primar să găsească o soluţie alternativă până la finalizarea lucrărilor la noua şcoală. „I-aş propune primarului să găzduiască nişte clase în sediul primăriei pentru că şi aşa are spaţiu excedentar. Eu i-am dat deja o soluţie, să facă eforturi proprii până când îşi recuperează banii din viramentele de la  bugetul de stat. Există o ordonanţă care îi permite să se împrumute de la trezorerie ca să termine lucrările", explică inspectorul general Florina Stoian.

"Copilul meu este în clasa a II-a şi a răcit de mai multe ori. Dacă va fi la fel de frig, nu-l voi mai lăsa la şcoală."
Nicoleta Alecu
părinte

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite