Bursă de 1,3 milioane de euro pentru un român

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adrian Constantin (41 de ani), profesor la Universitatea din Viena, a primit săptămâna aceasta fonduri de la Comisia Europeană pentru a cerceta tsunamiurile. Profesorul universitar născut în Timişoara vrea să arate, cu ajutorul formulelor matematice, unde va lovi un tsunami şi cât de distructiv va fi acesta.

„De ce uneori apa se retrage pe 5-100 de metri şi apoi un tsunami loveşte ţărmul, iar alteori nu se retrage deloc înainte de gigantul val?". Această întrebare l-a propulsat pe românul Adrian Constantin între cei 266 de cercetători europeni care au primit burse de la Comisia Europeană miercuri, 19 ianuarie. Studiul profesorului care predă de trei ani la Universitatea din Viena are la bază tsunamiul devastator de la 26 decembrie 2004, când peste 275.000 de oameni au murit.

Citiţi şi: O româncă, premiată de preşedintele Obama

Atunci, în urma unui cutremur produs în largul Oceanului Indian, s-au format valuri cu o înălţime de peste zece metri, care au lovit coasta de vest a Asiei cu o viteză de până la 500 de kilometri pe oră. Tsunamiul s-a manifestat însă diferit. Felul în care s-au format valurile uriaşe stau de altfel la baza cercetării lui Adrian Constantin. „Cărui fapt se datorează această retragere a mării? În Sri Lanka, unde tsunamiul a făcut multe victime, marea nu se retrăsese. Este un aspect important şi necunoscut, care mă interesează în mod deosebit", a declarat profesorul.

Experimente în Taiwan

Numărul de valuri mari şi mărimea lor sunt alte semne de întrebare în locul cărora matematicianul român speră să pună răspunsuri.
Pentru acest lucru el trebuie să observe formarea valurilor la suprafaţă. „Vreau să înţeleg interacţiunea dintre valurile de la suprafaţă şi curenţii subacvatici şi să investighez valurile mari. Cercetarea mea este motivată de fenomene în care se poate observa ceea ce se întâmplă, dar cauzele şi mecanismul nu sunt cunoscute", a explicat românul. Cercetarea teoretică se bazează, în principal, pe metode de analiză matematică pentru ecuaţii neliniare cu derivate parţiale. Sună complicat şi pretenţios, dar, de fapt, românul încearcă să găsească o explicaţie pentru un adevăr cunoscut de orice marinar, dar nedemonstrat încă: forma valurilor de suprafaţă indică ce curenţi sunt în adâncuri şi ce in intensitate au aceştia.

Partea experimentală, prin care se validează rezultatele teoretice şi prin care se caută indicii pentru abordarea teoretică, va fi făcută de un grup de cercetători în oceanografie de la „Research Center of Ocean Environment and Technology" al Universităţii din Tainan, Taiwan. Parte din fondurile obţinute vor fi folosite pentru a invita profesori de la universităţi prestigioase din lume - Brown University (SUA), Ecole Normale Superiore de Paris (Franţa) şi Hannover University (Germania) -, care îl vor ajuta pe român în cercetare. Durata bursei acordate lui Adrian Constantin este de cinci ani, iar prima tranşă a banilor va veni în luna aprilie.

Importanţa granturilor acordate de CE a fost explicată de comisarul pentru cercetare, inovaţie şi ştiinţă, Maire Georghegan-Quinn: „Această investiţie este extrem de importantă pentru Europa dacă vrem să concurăm în arene de ştiinţă şi economie mondiale, să ne obţinem ţelurile pentru anul 2020 şi să continuăm să producem locuri de muncă".

"Vreau să înţeleg interacţiunea dintre valurile de la suprafaţă şi curenţii subacvatici şi să investighez valurile mari."
Adrian Constantin profesor şi cercetător

„În Austria mă simt mai aproape de Timişoara"

Adrian Constantin a absolvit Liceul „Nikolaus Lenau" din Timişoara, după care a urmat cursurile Facultăţii de Matematică din oraşul natal. Mereu a fost legat de acest domeniu, părinţii săi fiind şi ei profesori universitari de matematică. A urmat un master la Nisa, Franţa, la 21 de ani. În 1993 a obţinut bursă pentru un doctorat în matematică la New York University, iar trei ani mai târziu s-a întors în Europa, la Basel, Elveţia, pe un post de doctorand. După un an a devenit lector docent la Universitatea Zürich, iar apoi lector permanent la Universitatea Newcastle din Marea Britanie. În 2004 a primit prin concurs un post de şef de catedră de matematică în Lund, Suedia.

Aici i s-a oferit cetăţenie, un post bun, şi, când Constantin a vrut să plece, posibilitatea de a lucra part-time. Irlanda i-a oferit însă postul de şef de catedră de la Facultatea de Matematică din cadrul Trinity College, cea mai renumită universitate din ţară. A plecat cu regret în 2008, când situaţia economică devenise complicată. Nu ştie dacă, în viitor, călătoria sa se va încheia în România. „Nu poţi să ştii niciodată, s-ar putea să fac acest pas în viitor, însă nu ştiu când. Viena este un oraş deosebit şi are o tradiţie în matematică. Plus că mereu am simţit legătura dintre Banatul timişorean şi Austria", a mai precizat cercetătorul. Adrian Constantin este căsătorit de 10 ani cu o româncă din Timişoara, care este lector la Facultatea de Matematică de la Universitatea din Viena.

„Bursa Avansată" a CE

- Comisia Europeană a primit 2.009 aplicaţii pentru burse de cercetare. Doar 266 de proiecte au primit granturi, dintre care 123 sunt în domeniul fizicii şi ingineriei.
- Bursele pe anul 2010 s-au anunţat miercuri, 19 ianuarie, numărul lor total fiind cu aproape o treime mai mare decât în anul precedent.
- Au participat la selecţie 20 de ţări. Britanicii au venit cu cele mai multe propuneri, 53, pe când Bulgaria şi Cehia au avut câte una.
- Germania, Anglia şi Franţa au fost ţările cu cei mai mulţi participanţi, iar Adrian Constantin a fost singurul român.
- Concursurile europene de acest fel se adresează celor mai buni cercetători din lume, indiferent de naţionalitate sau vârstă, suma maximă acordată fiind de 3,5 milioane de euro.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite