Bunicii, elevi silitori la ora de internet

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Îndemnaţi de nepoţi sau de copiii plecaţi să muncească în străinătate, tot mai mulţi pensionari încearcă să se adapteze noilor tehnologii şi învaţă să navigheze pe internet. Noţiunile  „messenger“, „e-mail“, „web“ nu mai sunt astfel cuvinte de dicţionar pentru mulţi dintre bunici.

Pensionarii din Braşov vor să descifreze tainele computerului, să înveţe limbi străine şi să devină dansatori. Oamenii trecuţi de mult de prima tinereţe s-au înscris cu sutele la cursurile organizate de Clubul Pensionarilor care s-a reînfiinţat la 1 octombrie.

Doar la cursul de calculatoare s-au înscris 300 de persoane. Cursanţii au fost împărţiţi în 8 serii de câte 12 persoane, iar cursul va dura 10 săptămâni. Bunicii au început deja să înveţe, iar pentru mulţi dintre ei mouse-ul sau tastatura nu mai sunt un mister.

„Am 81 de ani, dar asta nu înseamnă că vârsta este un obstacol. Astăzi este cea de-a cincea şedinţă. Sunt mulţumită că am învăţat să scriu câteva cuvinte şi câteva lucruri teoretice. Este incredibil să vezi cum un aparat poate să ştie atât de multe. Nepoţii mei au vrut să mă înveţe, dar eu am vrut să vin aici să învăţ alături de alte doamne de vârsta mea“, a declarat Floare Avarvarei.

Bătrânii spun că vor să ţină pasul cu tehnologia, iar mulţi vor să le demonstreze nepoţilor că orice se poate învăţa. „Am venit să învăţ pentru că am doi nepoţei care ştiu să lucreze pe calculator, iar eu eram supărată că nu ştiu. Astăzi este a doua oară când vin. Pe zi ce trece îmi place mai mult. Aş veni tot timpul, dacă s-ar putea. După terminarea cursurilor o să merg la nepoţi să facem schimb de experienţă“, a spus Valeria Ştefan.

Tot la club, pensionarii vor putea învăţa engleză, franceză şi spaniolă. Primul curs este cel de engleză, unde s-au înscris deja 60 de bunici. Clubul vrea să facă şi cursuri de dans, dar şi excursii în ţară la sfârşitul fiecărei săptămâni.

Internaut la 76 de ani

Ion Cârnu, din Gorj, a învăţat la 76 de ani să navigheze pe net. Acum îşi petrece dimineţile citind ediţiile online ale ziarelor.

„Îmi doream foarte mult să am un calculator. Am analizat oferta, am văzut că-mi permit şi aşa mi-am luat, în sfârşit, ceea ce-mi doream de multă vreme”,  a povestit bărbatul. Din cauza faptului că nu ştia să folosească un calculator, Ion Cârnu s-a văzut nevoit să înveţe la 76 de ani lucruri noi.

A început să se intereseze de ofertele din Târgu Jiu pentru cursuri de calculatoare şi a ales Centrul de Calcul. S-a înscris la un modul unde a fost coleg cu persoane care aveau vârsta nepotului său. „Am încercat eu acasă câte ceva, dar nu mă descurcam. Acum îmi este foarte uşor să lucrez pe calculator.  Laptopul meu de acasă mi se pare puţin mai complicat, dar o să mă descurc. Am terminat deja primul modul“, a povestit gorjeanul.

„Sunt multe lucruri pe care vreau să le revăd“

Ion Cârnu spune că vrea ca de-acum încolo, în fiecare dimineaţă după ce se trezeşte, să citească presa pe internet. „În tinereţe îmi plăcea să citesc foarte mult, acum mă pasionează internetul. Sunt multe lucruri pe care vreau să le revăd, care erau pe vremea mea, şi acum pot.

De exemplu, vreau să ascult o muzică bună de pe timpul nostru, să revăd un film cu actorii preferaţi. Dar cel mai mult îmi doresc ca, în fiecare dimineaţă, să fac revista presei pe internet. Îmi place foarte mult asta. Apoi să mă mai uit la noile modele de automobile“, a încheiat pensionarul internaut.

Elevii - profesori de informatică

Pensionarii din Râmnicu Vâlcea au fost învăţaţi gratuit să folosească calculatorul, la Biblioteca Judeţeană „Antim Ivireanul”. Ei au aflat cum să folosească o adresă de e-mail, sau să vorbească pe messenger de elevi de liceu care sunt voluntari la Centrul Europe Direct.

Cursurile au fost organizate pe perioada vacanţei de vară, în lunile iulie şi august, când elevii au avut timp ca să îi „şcolească” pe pensionari.

Pensionari din comunele gălăţene Schela şi Griviţa se pot şcoli gratuit pentru navigarea pe internet. În cele două localităţi există săli de internet publice, realizate de primării din bani de la Guvern, prin programul „Economia bazată pe cunoaştere”. Primarii din cele două sate au decis să-i instruiască pe pensionari în folosirea calculatorului, după ce au constatat că aceştia „nu se pricep, dar sunt curioşi”. ( Costel Crângan, Alina Roman )

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite