Bunătăţi vânate pentru cina de Revelion 2009

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vânătorii timişeni au ieşit ieri, dis-de-dimineaţă, pe câmpul de la Diniaş, ca să împuşte iepuri şi fazani. Din vânat se pot găti preparate diversificate şi foarte gustoase, în funcţie de preferinţele fiecărui vânător sau a prietenilor acestuia.

Ieri dimineaţă, peste 20 de bănăţeni au plecat la vânătoare de iepuri şi fazani în zona Sânmihaiu Român - Diniaş. S-au întors cu tolba plină.

Iepurele şi fazanul se pot face atât ciorbă sau tocăniţă, cât şi friptură. În funcţie de gusturi, pentru cina de Revelion se pot face o serie de bunătăţi din acest vânat.

Fiecare soţie de vânător, sau gospodină care găteşte carne de iepure, trebuie să ştie că după jupuire, iepurele se frăgezeşte şi se ţine 24 de ore în baiţ, un sos din vin roşu, ceapă tăiată felii şi morcovi.

Dacă mesenii poftesc tocăniţă de iepure, preparatul se face foarte simplu. „Se iau două cepe, trei morcovi, un ardei şi o bucată de ţelină şi se dau prin răzătoare. Se dinstuie, iar apoi se adaugă carnea de iepure tăiată bucăţi.

Din când în când se adaugă apă până se face un sos şi rezultă o tocăniţă scăzută. Se poate servi cu mămăliguţă fierbinte sau cu garnitură de cartofi sau orez”, a spus Alina Murariu, fiica unui vânător din Timiş.

Iepurele poate fi preparat şi în ciorbă. „Se taie carnea bucăţi şi se pune la oală fără apă până când se face prima spumă. Se ia spuma şi se adaugă morcovi, ceapă şi ţelină, cu apă şi sare.

Când este aproape gata se completează cu făină, bulion şi verdeaţă, dar şi două gălbenuşe amestecate cu 3-4 linguri de smântână”, a mărturisit secretul soţia unui vânător.

„Fricosul” e bun şi la cuptor

Iepurele poate fi gătit şi la cuptor printr-un adevărat ritual. „Se tranşează iepurele şi se aleg pulpele şi carnea macră. Se împănează cu bucăţi de slănină şi usturoi, iar apoi se pun condimente, ulei şi puţină apă, după care se înfoliază şi se bagă la cuptor.

Când s-a frăgezit carnea, se scoate folia, se adaugă vin şi se pune din nou la cuptor până se rumeneşte, iar în tot acest timp iepurele se stropeşte cu sosul din tavă. Odată preparat, iepurele se condimentează şi se mănâncă împreună cu garnitură şi murături de gogoşari sau castraveţi”, a spus Paraschiva Sârbu, soţia unuia dintre cei mai bătrâni vânători.

Fazanul multifuncţional

Specialiştii spun că cel mai indicat pentru gătit este fazanul mascul pentru că este mai aromat decât femela. În această perioadă, vânătorii timişeni au voie să vâneze numai „cocoşi”. „Tragem numai după masculi.

Femelele trebuie să facă pui, să avem şi la anul”, i-a instruit şeful de grupă de la Diniaş, Viorel Mărcuţ, pe vânători, înainte de vânătoarea de ieri dimineaţă. În plin sezon, gospodinele aşteaptă fazanii pentru a pregăti o serie de bunătăţi. Imediat după ce este împuşcat, din fazan se scot măruntaiele şi se pun în el foi de dafin, boabe de piper şi cimbru şi se păstrează la rece câteva zile.

„Din fazan se poate face supă foarte bună, iar pieptul poate fi folosit atât pentru şniţele cât şi pentru salată boeuf”, a mai spus Paraschiva Sârbu. De asemenea, fazanul este foarte bun şi gătit la cuptor. „Se înveleşte într-o folie şi se pune la cuptor cu vin şi unt şi se ţine jumătate de oră.

După aceea se ia folia, se presară piper şi condimente, se stropeşte cu sos din tavă şi se lasă până se rumeneşte”, a adăugat tanti Paraschiva. Gospodina a mai spus că acest tip de mâncare se serveşte fierbinte, cu ciuperci sau conopidă, şi se poate decora pe platou cu capul, coada şi aripile pentru a-l reconstitui.

Străinii apreciază vânatul românesc

Judeţul Timiş are pe fondurile de vânătoare mulţi iepuri şi fazani. Planul de vânătoare pentru 2008 în Timiş este de 8.000 de iepuri şi 8.000 de fazani. La iepuri există chiar o solicitare mare pentru export, în Italia şi Spania.

„Avem solicitări de peste 5.000 de iepuri pentru străinătate”, a spus Cornel Lera, directorul Asociaţiei Vânătorilor Timiş. Cererea poate fi acoperită, în proporţie de aproximativ 10 la sută şi asta numai în condiţii speciale. Un iepure vândut la export costă cât jumătate de viţel. Străinii oferă pentru un „urecheat” 120 de euro.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite