Bulibaşă cu 13 copii şi 86 de nepoţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bulibaşă cu 13 copii şi 86 de nepoţi
Bulibaşă cu 13 copii şi 86 de nepoţi

Bărbatul nu-şi aminteşte numele tuturor copiilor, dar spune că pe mulţi i-a botezat după domnitori români. Fost maistru pe şantier, Alexandru Dumitru se consideră un ţigan cinstit. Dorinţa lui cea mai mare este ca nepoţii săi să înveţe carte şi să nu se apuce de furat.

CITEŞTE ŞI: 2009, anul băieţilor!?

Alexandru Dumitru (60 de ani) a crescut într-o familie numeroasă, cu şapte fraţi. Lider al rromilor din Păuşeşti Măglaşi, bulibaşa spune că este un om cinstit care şi-a câştigat întotdeauna traiul prin muncă. „Ani buni am lucrat la Trustul de Construcţii Montaj Timişoara, ca maistru în construcţii. Înainte, am fost fierar betonist la primărie“, povesteşte bărbatul.

L-am găsit întins pe o pătură în mijlocul curţii, sorbind dintr-o cafea aburindă, înconjurat de zeci de prichindei de vârste diferite. „Are 13 copii şi 86 de nepoţi. Unii dintre ei sunt cuminţi, alţii ne mai creează probleme“, ne-a spus subofiţerul Benone Lungoci, şeful de post din comună.

Bulibaşa Dumitru mărturiseşte că nu ţine minte numele tuturor nepoţilor, dar ştie că unii dintre ei poartă nume istorice. „Pe ăsta îl cheamă Alexandru-Cuza, pe ăsta, Cantemir. Mai sunt Pantică şi Daniela, dar nu le ştiu numele la toţi. Ştiu că în total sunt 86 de nepoţi. Eu am avut 13 copii, opt băieţi şi cinci fete. De ce le-am pus nume de domnitori? Pentru că mie mi-a plăcut istoria la şcoală. Am vrut să-i botez şi cu nume precum Karl Marx sau Lenin, dar am renunţat“, spune bătrânul.

Acesta se plânge că n-a fost tocmai uşor să crească atâţia copii, iar cu cei 86 de nepoţi e şi mai greu. „Ehe, până în 1989 aveam curtea plină de porumb. Acum, cresc doar ciulini. Munceam cu ziua pe la Dunăre şi veneam cu vagoane de porumb. Acum, n-ai de unde face banul. Toată ziua auzi de la Guvern că-i dă pe oameni afară de la muncă. Cu ştiftu nu mai merge, iar eu am fost un ţigan cinstit“, se lamentează bulibaşa.

Deşteptul şatrei are 10 clase

Bătrânul este mâhnit că mulţi dintre nepoţii lui renunţă la şcoală, deşi el şi-ar dori ca aceştia să înveţe carte şi să-l ajute la casa aflată în construcţie.

„Dacă este vreunul care are mai mult de zece clase este cel mai deştept dintre ei. Dar din aştia nu prea avem”, se plânge bătrânul.

Nu toţi copiii şi nepoţii locuiesc la Păuşeşti. Mulţi s-au mutat în oraş, la Râmnicu-Vâlcea, ori prin satele din apropiere. Doar cei mai mici cresc în preajma bulibaşei. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite