Bulgarii - all inclusive, românii - bonuri valorice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În Bulgaria, sistemul all inclusive este la el acasă şi se găseşte în aproape toate hotelurile de pe litoral, în timp ce în România, doar şapte unităţi de cazare au această ofertă. Hotelierii români au micşorat tarifele cu peste 15%, aliniindu‑le la cele practicate de bulgari. Diferenţa o fac serviciile, curăţenia plajelor şi divertismentul.

Cel mai bine definit concept de all inclusive din Europa este, de departe, cel practicat de hotelierii turci, model adoptat şi de bulgari, este de părere Ciprian Enea, consultant la besttourism.ro. În Turcia, fiecare hotel are cel puţin un hectar întindere şi este dotat cu foarte multe restaurante, piscine, terase şi locuri de relaxare şi de joacă pentru copii, unde turiştii au acces nelimitat.

All inclusive din Bulgaria seamănă destul de mult cu cel din Turcia datorită hotelurilor care dispun de mai multe piscine, de tobogane şi de mai multe săli de mese. De asemenea, hotelurile au şi piscine interioare, saună, centre spa, săli de fitness şi internet, unde accesul
este nelimitat.

De cealaltă parte, în România, lucrurile stau cu totul altfel. Hotelurile oferă doar mâncare, şi atât. Când vine vorba de distracţii, hotelurile nu oferă decât accesul la piscină, unde turiştii sunt atenţionaţi din start că există un număr limitat de şezlonguri şi de umbrele. Nici vorbă de sală de fitness, discotecă, echipă de animatori, spectacole sau spaţii amenajate pentru cei mici.

„Din păcate, la noi, chiar şi la all inclusive, încă mai sunt practici învechite precum bonurile valorice. În Bulgaria, în schimb, turiştii au mai multă independenţă, mai multe sortimente de mâncare servite ca bufet suedez, tot felul de gustări între mese. De asemenea, posibilităţile de distracţie şi de relaxare sunt net superioare faţă de ale noastre", explică Traian Bădulescu, purtătorul de cuvânt al Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT).

Potrivit lui Bădulescu, în România, doar şapte hoteluri oferă clienţilor acest sistem, invocând o serie de motive, de la lipsa profitabilităţii până la durata prea scurtă a sezonului estival. Şapte nopţi de cazare în sistem all inclusive costă, în România, aproximativ 400 de euro de persoană, iar în Bulgaria între 250 şi 8.00 de euro, în funcţie de categoria hotelului ales.

Atenţie la ora cazării!

Când alegeţi un hotel fiţi atenţi şi la ora la care vă este permisă cazarea. De exemplu, la Hotelul Modern (patru stele) din Mamaia, check-in-ul (cazarea) se face începând cu ora 18.00, iar camera trebuie predată până cel târziu la ora 12.00.

În Bulgaria, check-in-ul se face, de regulă, în jurul orelor 12.00-13.00, dar nu se respectă chiar cu sfinţenie de recepţionerii unora dintre hoteluri. Anul trecut, ne-am cazat la Hotel Grand Melia Hermitage (fost Kempinski), una dintre cele mai mari şi luxoase unităţi de cazare din staţiune Nisipurile de Aur. Chiar dacă check-in-ul se făcea la orele 13, recepţionerele ne-au dat o cameră după două ore de aşteptare cu bagajele în holul hotelului şi după ce am chemat directorul unităţii.

Nu vă aşteptaţi ca absolut toate hotelurile din Bulgaria să ofere servicii chiar de nota 10, în ciuda numărului de stele şi a luxului pe care-l oferă. Adică puteţi aştepta, în unele cazuri chiar şi o jumătate de oră pentru a fi serviţi cu o cafea sau să dureze câteva zeci de minute până veţi putea intra în restaurant să serviţi cina sau prânzul din cauza îmbulzelii de oameni de la intrare.

De asemenea, atât în România cât şi în Bulgaria sunt şi cazuri unde hotelul are patru stele şi în cameră nu veţi găsi dotări esenţiale specifice categoriei, precum papuci sau halate de baie. România are totuşi un atu în faţa bugarilor: la noi nu se fură la fel de multe autoturisme din parcările hotelurilor ca la ei.

Aglomeraţie la Mamaia

Staţiunile de pe litoralul intern care atrag cei mai mulţi turişti sunt Mamaia, Eforie Nord, Neptun, Vama Veche şi Costineşti. În Bulgaria, românii sunt cei mai atraşi de Albena, urmată de Nisipurile de Aur, Sunny Beach şi Nessebar, situate în nordul litoralului vecin, potrivit datelor ANAT. În acest an, agenţiile interne au introdus în premieră şi staţiunea Primorsko din sudul litoralului, regiune frecventată în special de germani şi de francezi.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite