Scopul bazelor americane din România şi Bulgaria

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Scopul bazelor americane din România şi Bulgaria
Scopul bazelor americane din România şi Bulgaria

Statele Unite vor să deţină controlul asupra resurselor de petrol din Marea Caspică, iar acest lucru îl vor avea bazându-se pe bazele lor din România şi Bulgaria şi alimentând instabilitatea din Caucaz, afirmă Centrul pentru Cercetare privind Globalizarea (CRG), într-o analiză citată de Mediafax.

Astfel, SUA şi-ar putea trimite forţele de menţinere a păcii pentru a asigura securitatea transportului resurselor de petrol şi gaze caspice, iar contingentele americane din România şi Bulgaria ar putea fi foarte folositoare în acest scop, potrivit experţilor.

Elemente ale scutului, posibil şi în România

Pe de altă parte, în timpul vizitei recente în România, vicepreşedintele american Joe Biden a declarat că Bucureştiul sprijină noua configuraţie a scutului american antirachetă, anunţată de Washington după renunţarea la un proiect anterior ce prevedea mobilizarea unor elemente ale scutului în Polonia şi Cehia. Astfel, elemente ale scutului american antirachetă ar putea apărea în final şi în România, comentează sursa citată.

În plus, bazele NATO de la Marea Neagră se adaugă instalaţiilor militare occidentale construite la Marea Baltică, punând Rusia din nou într-o situaţie dificilă.

Ca un alt semn alarmant, cadeţii de la academia militară West Point au în prezent un curs de limbă şi cultură rusă. În mod similar, cu trei ani înainte de ofensiva condusă de americani în Irak, ei au început să înveţe limba arabă.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite