Bulgaria, hotărâtă să se alăture Nabucco

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bulgaria, hotărâtă să se alăture Nabucco
Bulgaria, hotărâtă să se alăture Nabucco

Ministrul bulgar al Economiei, Petar Dimitrov, a declarat astăzi că guvernul său va fi reprezentat luni la Ankara, unde va fi semnat acordul interguvernamental pentru Nabucco, şi nici nu se pune problema blocării acestui demers numai pentru că ţara nu are încă un nou executiv, relatează Sofia News Agency.

"Viaţa în Bulgaria nu se va opri pur şi simplu numai pentru că încă nu este format noul guvern", a declarat ministrul în exerciţiu al Economiei, Petar Dimitrov, ca reacţie la solicitarea de vineri a premierului bulgar desemnat Boiko Borisov ca guvernul în exerciţiu să suspende discuţiile privind proiectele energetice majore.

"Sunt foarte curios ce doreşte Boiko Borisov să suspendăm. Luni, împreună cu premierul Stanişev, mergem la Ankara pentru a semna acordul privind Nabucco. Acesta este un contract foarte important, care a fost amânat de multe ori, iar una dintre cauze era Turcia. Acum, chiar Turcia găzduieşte semnarea", a spus ministrul bulgar în exerciţiu.

"Preşedintele României va fi acolo (informaţia corectă este că România va fi reprezentată de premierul Emil Boc, n.r,), premierul Ungariei va fi acolo, iar aceasta este exclusiv o reuniune la nivel înalt. Nu stiu ce sugerează Boiko - să nu mai mergem şi să blocăm proiectul numai pentru că Bulgaria nu are deocamdată un Guvern?", s-a întrebat retoric Dimitrov.

În acest context, ministrul Energiei a mai anunţat că Bulgaria a primit ieri o scrisoare de la Ministerul rus al Energiei, prin care Gazprom cere cu insistenţă ca volumul de gaze naturale transportate prin Ucraina să fie redus. Dimitrov a asigurat că Bulgaria nu va accepta această propunere. "Acest lucru ar însemna că volumul transportat prin Dobruţa (Bulgaria) pentru South Stream ar fi redirecţionate către Turcia. Astfel, Bulgaria ar avea parte de mai puţine taxe de tranzit. În mod natural, Bulgaria va refuza, întrucât afectează interesul naţional", a declarat ministrul.

Premierul bulgar Boiko Borisov a declarat ieri că este îngrijorat că guvernul socialist îşi ia angajamente financiare care ar putea înrăutăţi şi mai mult situaţia bugetului ţării, afectată de criza economică globală şi de scăderea veniturilor.

Borisov a dat asigurări în scrisoare că toate proiectele vor fi reînnoite după ce va fi învestit noul guvern, care le va revizui. Borisov i-a cerut lui Dimitrov să suspende inclusiv discuţiile pentru proiectul South Stream, gazoduct care ar urma să transporte gaz rusesc în Europa de Sud-Est ocolind Ucraina.

Partidul său de centru-dreapta GERB a câştigat detaşat alegerile generale din 5 iulie, iar Borisov va foma un guvern până la sfârşitul lunii, potrivit aşteptărilor.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite