Maramureş: Suspectul din cazul "Buldozerul" se află în arest

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maramureş: Suspectul din cazul "Buldozerul" se află în arest
Maramureş: Suspectul din cazul "Buldozerul" se află în arest

Nicoară Mihali, zis Bandriş, a fost adus, duminică seara, în arestul Inspectoratului Judeţean al Poliţiei Maramureş, după ce Judecătoria din Vişeu de Sus i-a confirmat mandatul de arestare, transmite NewsIn.

Tânărul urmează să fie cercetat şi de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Maramureş. Pe numele acestuia există emis un mandat de arestare, fiind acuzat de tentativă la omor, după ce, în urmă cu o săptămână, a tras înspre poliţişti, în timp ce aceştia încercau să-l prindă în Pasul Prislop. Mihali este cercetat şi pentru nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, asupra lui fiing găsit un pistol, în momentul în care a fost descoperit în casa prietenei sale.

Nicoară Mihali, zis Bandriş, în vârstă de 22 de ani, este în atenţia poliţiştilor de mai mult timp, fiind implicat în mai multe scandaluri. La începutul lunii august, poliţiştii au tras mai multe focuri de armă, în centrul oraşului Borşa, pentru a-l prinde pe Bandriş, care este suspect în dosarul traficului cu utilaje furate, însă acesta a reuşit să fugă după ce a lovit de trei ori cu autoturismul său maşina poliţiei, iar, în timpul manevrelor, a avariat alte trei maşini parcate în zonă.

Poliţiştii au mai înregistrat două scandaluri în care a fost implicat Mihali în 11 şi 19 august 2008, incidente în urma cărora tânărul a fost cercetat pentru pătrundere fără drept în zona de siguranţă a infrastructurii feroviare publice din Crăciuneşti, distrugere, precum şi pentru ultraj contra bunelor moravuri, nereespectarea regimului armelor şi muniţiilor şi vătămare corporală gravă.

La începutul lunii august, poliţiştii au tras mai multe focuri de armă pentru a-l prinde pe Mihali, însă acesta a reuşit să fugă după ce a lovit cu autoturismul său maşina poliţiei. Putătorul de cuvânt al IPJ Maramureş, Voichiţa Zehan, a declarat atunci că incidentul a avut loc în timpul unor percheziţii efectuate la domiciliul unor suspecţi în dosarul deschis cu privire la traficul de utilaje furate. Echipajul de poliţie a observat în trafic un autoturism fără numere de înamatriculare condus de tânărul de 22 de ani, suspect în dosarul privind traficul de utilaje furate din străinătate. La vederea maşinii de Poliţie, tânărul a încetinit, ca şi când ar fi vrut să oprească, însă apoi a accelerat şi a lovit maşina poliţiei şi a avariat alte trei autoturisme de pe margine.

Nouă persoane cercetate în cazul traficului cu maşini furate din străinătate au fost arestate preventiv în data de 18 iulie, iar alte trei au fost arestate preventiv în data de 5 august.

Investigaţiile în cazul utilajelor furate din străinătate au fost declanşate de procurorii DIICOT din luna martie 2009, când autorităţile judiciare din Belgia şi Franţa au sesizat autorităţile române în legatură cu existenţa unei grupări infracţionale din ţara noastră care sustrăgea repetat, de pe teritoriul unor state ale Uniunii Europene, utilaje de mare forţă (excavatoare, macarale, buldozere) folosite în construcţiile de drumuri şi imobile şi falsificarea documentelor de transport  internaţional/intracomunitar.

Potrivit DIICOT, ulterior, acestea erau transportate pe timp de noapte, cu trailere speciale, cu destinaţia România, profitându-se  de faptul că, de la data de 1 ianuarie 2007, momentul integrării României în Uniunea Europeană, regimul tranzitului de mărfuri la frontiera de vest este reglementat de Codul Vamal Integrat (aplicabil spaţiului comunitar), potrivit căruia orice transport efectuat între ţările membre, nu mai este supus controlului vamal.

 Potrivit protocolului încheiat între şefii punctelor de frontieră români şi maghiari, responsabilitatea efectuării controlului documentelor de transport la intrarea în România aparţine autorităţilor din Ungaria.

Utilajele astfel introduse în ţară erau apoi comercializate la preţuri sub valoarea de piaţă a acestora, unor societăţi comerciale cu sediul social în judeţele Suceava, Hunedoara, Maramureş şi Constanţa.

Pentru completarea probelor administrate în cauza penală, au fost efectuate, simultan, în data de 16 iulie, 50 de percheziţii în localitatea Borşa, judeţul Maramures, şi alte 11 percheziţii la adrese din judeţele Arad, Timiş, Cluj şi Constanţa. Alte percheziţii au fost efectuate miercuri, în urma acestora procurorii propunând arestarea a trei suspecţi.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite