Bugetul şi legile salarizării au trecut de Curte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Magistraţii au respins patru din cele şase sesizări ale Opoziţiei
Magistraţii au respins patru din cele şase sesizări ale Opoziţiei

Judecătorii Curţii Constituţionale au decis, ieri, că patru legi care au fost contestate de Opoziţie nu încalcă legea fundamentală.

Este vorba despre legea bugetului de stat pe anul viitor, legea salarizării bugetarilor în 2011, legea-cadru a salarizării bugetarilor şi legea de aprobare a OU 50/ 2010 privind contractele de credit pentru consumatori. Decizia privind legea-cadru a salarizării a fost luată de magistraţi în unanimitate, iar hotărârile privind celelalte trei legi pe baza majorităţii. Preşedintele Traian Băsescu a promulgat deja, aseară toate cele patru legi. 

Deciziile Curţii au darul de a-l scăpa pe premierul Emil Boc de mari bătăi de cap la sfârşit de an. Dacă legea bugetului sau legile salarizării ar fi fost declarate neconstituţionale, atunci Guvernul s-ar fi văzut obligat să facă rost de bani recurgând la împrumuturi de pe pieţele externe.
Consecinţele ar fi fost la fel de complicate şi în cazul în care legea de aprobare a OU 50/2010 privind creditele de consum ar fi primit verdictul că încalcă legea fundamentală. În această situaţie Executivul s-ar fi confruntat cu riscul ca următoarea tranşă din împrumul de la FMI să nu mai fie acordată. 

Curtea a amânat însă, pentru a doua oară, decizia privind cele două sesizări la Legea educaţiei. Una dintre contestaţii a fost depusă de preşedintele Senatului, Mircea Geoană, iar cealaltă de 108 parlamentari ai Opoziţiei. Data la care ar urma ca magistraţii constituţionalişti să ia o hotărâre în privinţa Legii educaţiei a fost stabilită pentru 4 ianuarie. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite