Bugetul pe 2011: risc de explozie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cabinetul Boc a aprobat o Strategie Fiscal-Bugetară și, după numai două luni, a venit cu un proiect bazat pe alte cifre
Cabinetul Boc a aprobat o Strategie Fiscal-Bugetară și, după numai două luni, a venit cu un proiect bazat pe alte cifre

Guvernul a bătut în cuie o creştere de 17% a încasărilor din contribuţii sociale de sănătate, fără să explice măsurile care vor genera acest avans. Asta ar putea implica noi taxe și impozite. Proiecţia veniturilor şi cheltuielilor pe anul viitor nu respectă cifrele convenite, cu doar două luni mai devreme, prin Strategia Fiscal-Bugetară.

Proiectul Legii bugetului de stat pe anul 2011

Consiliul Fiscal, organismul care analizează şi elaborează recomandări cu privire la proiecţiile bugetare ale Executivului - şi creat în urma negocierilor cu FMI - a ajuns un organism pur formal, ale cărui opinii sunt ignorate de Guvern.

Mai citeşte şi:

Pensionarii şi capii de familie, buni de plată

Niciunul dintre capitolele bugetare aprobate de Cabinetul Boc prin Strategia Fiscal-Bugetară, conform legii, nu este respectat în proiectul de buget pe anul viitor. Confuzia întregii planificări bugetare este completată de Ministerul Finanţelor Publice, care nu a publicat situaţia clară a veniturilor şi a cheltuielilor la bugetul general consolidat, ci numai la nivelul bugetului de stat.

Potrivit Consiliului Fiscal, în perioada cuprinsă între aprobarea de către Guvern a Strategiei şi realizarea proiectului de buget pentru 2011 au intervenit măsuri semnificative de politică fiscal-bugetară. Mai grav este că ultimele decizii, luate practic peste noapte - taxarea pensiilor de peste 740 de lei, precum şi reducerea concediului maternal - nu au fost sub nicio formă amintite în Strategia Fiscală asumată de Cabinetul Boc, conform legii.

Creşteri inexplicabile

Conform proiectului de buget pe anul viitor, veniturile aferente capitolului de contribuţii sociale sunt mai mari cu 428 de milioane de lei faţă de cele stabilite în Strategia Fiscal-Bugetară.

„Această revizuire este cauzată de o creştere cu 17% faţă de nivelul estimat pentru 2010 a încasărilo r din contribuţii de asigurări sociale de sănătate datorate de asiguraţi, care nu poate fi explicată decât în ipoteza unor măsuri legislative generatoare de venituri suplimentare", a transmis Consiliul Fiscal. Sfidând propria strategie fiscală, Guvernul a decis rapid (luni seară) ca revoluţionarii şi pensionarii cu venituri de peste 740 de lei să achite contribuţii de sănătate.

Cheltuieli ascunse

Tot comparativ cu Strategia Fiscal-Bugetară, cheltuielile cu bunuri şi servicii şi capitolul „alte transferuri" cresc anul viitor cu 1,421 mili­arde de lei, respectiv cu 1,452 miliarde de lei. În acest timp, capitolul „asistenţă socială" înregistrează o reducere de 1,406 miliarde de lei. Ce arată aceste modificări: deficienţe în procesul de programare bugetară, susţin reprezentanţii Consiliului Fiscal.

La bugetul de stat, nivelul veniturilor este programat să crească la 80,8 miliarde de lei, cu 15% peste nivelul din acest an. Cheltuielile vor creşte şi ele cu peste 2%, la 123,7 miliarde de lei. La nivelul bugetului general consolidat, încasările se vor ridica la aproape 180 de miliarde de lei, potrivit proiectului de buget, în timp ce suma stabilită prin Strategie era cu 2,5 miliarde de lei mai mică. Aceeaşi diferenţă se constată şi la capitolul de cheltuieli, astfel încât deficitul bugetar să rămână, cel puţin pe hârtie, în ţinta de 4,4% stabilită cu FMI.

În ceea ce priveşte sumele defalcate pe ordonatori de credite, bani mai mulţi vor primi ministerele Mediului, Muncii, Agriculturii, Finanţelor, Transporturilor şi Dezvoltării şi Turismului. Ministerul Sănătăţii, pe de altă parte, va suferi cea mai mare amputare de buget, cheltuielile fiind reduse cu 38% faţă de acest an. Urmează Ministerul Comunicaţiilor, al Afacerilor Externe şi al Economiei. Bugetul de cheltuieli al Ministerului Apărării va scădea cu aproape 30%, iar cel al Justiţiei, cu aproape 14%. Fondurile Ministerului Educaţiei se vor ajusta uşor faţă de acest an, cu 0,5%.

Pensii îngheţate

Pensiile din sistemul public, inclusiv pensia minimă garantată  - acordată, în prezent, sub forma unei indemnizaţii sociale - , vor fi îngheţate la valorile actuale pe parcursul întregului an 2011, iar contribuţiile de asigurări sociale percepute angajatorului şi angajatului nu vor scădea sub nivelul actual, aşa cum cere mediul de afaceri încă din anul 2009.

Fondurile bugetelor locale din TVA vor fi diminuate substanţial, prin reducerea la jumătate a alocaţiilor pentru lucrări de infrastructură şi baze sportive. În acelaşi timp, autorităţile locale vor primi mai puţini bani pentru salarii din învăţământ şi ajutoare sociale, iar volumul creditelor pentru înfiinţarea locurilor de muncă va fi restrâns cu 50%. 

Restricţii la angajări

Companiile de stat şi regiile autonome sunt obligate să îngheţe anul viitor angajările, astfel încât să nu depăşească numărul de personal stabilit pentru 2010, iar societăţilor cu pierderi ori care sunt subvenţionate le este impus să limiteze cheltuielile cu salariile la nivelul din acest an.

Dezbateri cu miză

Legea Bugetului de stat a ajuns ieri în Parlament, Guvernul solicitând procedură de urgenţă pentru dezbaterea proiectului. Bugetul nu are însă prea multe şanse să fie adoptat până la finalul anului. Chiar şi aleşii Puterii susţin că dezbaterile s-ar putea finaliza abia în februarie. Birourile Permanente vor stabili la şedinţa următoare un calendar al dezbaterilor. 

Cele mai aprinse negocieri pe baza legii vor avea loc, ca în fiecare an, în comisiile de buget din cele două Camere ale Parlamentului. În aceste condiţii, deputaţii au decis, ieri, majorarea numărului de membri ai Comisiei de buget-finanţe, de la 35 la 41, la propunerea liderului PDL, Mircea Toader. În acest fel Puterea vrea să-şi asigure majoritatea în această comisie pentru dezbaterea proiectului bugetului de stat pe 2011. În cadrul comisiilor, parlamentarii vor putea depune amendamente pentru a primi finanţare de la buget pe proiectele de investiţii din colegiile lor.

Bani mai mulţi pentru investiţii, numai pe hârtie

image

Bugetul de investiţii ar urma să crească la 36 de miliarde de lei în 2011 Foto: Dorin Constanda

Guvernul s-a lăudat constant, în ultimii doi ani, că va creşte fondurile alocate pentru investiţii, pentru ca, în final, acestea să sufere cele mai drastice reduceri. Proiectul de buget pe anul viitor nu face excepţie. Astfel, cheltuielile de natura investiţiilor publice pentru anul 2011 sunt prevăzute să se majoreze cu 1,73 miliarde de lei faţă de forma adoptată - de acelaşi Guvern - prin Strategia Fiscal-Bugetară.

Proiecte neștiute

Cuantumul total ar urma să crească la aproximativ 36 de miliarde de lei. Destinaţia banilor pune accent pe investiţii finanţate prin fonduri europene post-aderare şi prin fonduri externe rambursabile. Cu toate acestea, nu a fost prezentată nici de această dată o listă cu priorităţi investiţionale la nivel naţional.

„Lipsesc, în continuare, informaţii concrete privind distribuţia investiţilor pe politici sectoriale, detalierea proiectelor considerate prioritare, precum şi alocările multi-anuale de fonduri pentru acestea", susţine Consiliul Fiscal. Cu alte cuvine, Guvernul stabileşte un buget de investiţii la început de an, pentru a avea de unde tăia când nu îi ies socotelile.

Iar în condiţiile în care Consiliul Fiscal are strict rol consultativ, este greu de crezut că Executivul va lua în calcul alte recomandări ale acestui organism, cu atât mai mult cu cât acestea contravin propriilor calcule.

Anomalii bugetare

La capitolul cheltuielilor cu bunuri şi servicii, în schimb, destinaţia banilor este extrem de riguroasă. Aflăm astfel din proiectul de buget că fondurile alocate pentru cumpărarea de dezinfectanţi vor creşte cu 134% faţă de anul acesta.

Cheltuielile pentru lenjerie şi accesorii de pat vor fi mai mari cu 25%, iar cele pentru deplasări în străinătate vor creşte cu 7%. Statul va da mai mulţi bani şi pe reclamă şi publicitate (creştere de 12% faţă de acest an), dar şi pe protocol şi reprezentare (19%). Executivul vrea să fie şi mai "prevăzător", astfel că a majorat Fondul de intervenţie la dispoziţia Guvernului cu 536% faţă de suma alocată în acest an.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite