Bugetul municipiului Fălticeni, "amanetat" pe doi ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

care să apeleze pentru investiţiile atât de necesare oraşului, "gaura" moştenită de la predecesorii săi era de, nici mai mult, nici mai puţin, 70 miliarde lei.- S-au împlinit doi ani de când

care să apeleze pentru investiţiile atât de necesare oraşului, "gaura" moştenită de la predecesorii săi era de, nici mai mult, nici mai puţin, 70 miliarde lei.
- S-au împlinit doi ani de când vă aflaţi la Primăria Fălticeni. Ce-aţi realizat din ce v-aţi propus şi ce ar mai fi de făcut?
- Într-adevăr, am pornit la drum cu un program bine gândit, care avea la bază toate nevoile locuitorilor municipiului Fălticeni. Într-o oarecare măsură, proiectele din campania electorală sunt în continuare prioritare. La scurt timp după preluarea mandatului, au început să apară probleme grave, pe care un om pus pe muncă le poate accepta cu greu. Pe rând, au ajuns pe masa de lucru hotărâri judecătoreşti cu titlu executoriu, iar controlul financiar pe care l-am cerut a scos la iveală faptul că, în iulie 2004, Primăria Fălticeni avea datorii de peste 70 miliarde de lei, ceea ce, pentru un oraş cu un buget propriu de 30 miliarde de lei anual, este o povară greu de dus. Gândurile bune din campanie s-au confruntat cu o realitate apăsătoare.
- Cum aţi ieşit din acest impas?
- Am conştientizat că datoriile moştenite nu trebuie să sufoce Fălticeniul. Am chibzuit, din acel moment, fiecare leu care a intrat în sacul comun, dar în loc de a mai construi o parcare sau un loc de joacă am fost nevoiţi să dirijăm banii spre datorii. Pentru acest lucru, am reorganizat serviciile primăriei, ceea ce nu se putea realiza fără un aparat al executivului profesionist şi performant. Practic, am avut de acoperit, în mai puţin de doi ani, 9 miliarde de lei în contul unei datorii către Electrica a fostului operator al Sistemului de furnizare a apei, pentru ca oraşul să aibă apă potabilă în continuare. A fost cea mai proastă decizie pe care a luat-o fostul executiv, aceea de a concesiona apa societăţii Comerţul Românesc SRL, societate care acum încearcă să stoarcă de la bugetul local peste 60 miliarde de lei, chipurile în contul profitului pe care l-ar fi obţinut în cei 49 de ani cât avea concesionat sistemul. O altă povară pentru buget, cu efecte asupra investiţiilor, a reprezentat-o fosta centrală termică achiziţionată de Primăria Fălticeni imediat după alegerile din 2000. Pentru ea am primit, odată cu instalarea în funcţie, două somaţii de plată, una de 1 miliard lei şi alta de peste 9 miliarde de lei. Personal, mi-am propus ca, până la sfârşitul acestui an, să scoatem la liman mare parte din datorii, pentru ca de la anul să putem trece şi la lucrurile cu adevărat necesare celor peste 30.000 de locuitori ai municipiului nostru. Au fost şi realizări importante. Am reuşit să neutralizăm depozitul de cianuri al fostei întreprinderi chimice METADET, care a produs serioase probleme de mediu. Numai acest proiect a necesitat peste 12 miliarde de lei. În prezent se derulează organizarea de şantier pentru demararea Programului SAMTID, de reabilitare a reţelelor de apă, în valoare de 1,5 milioane de euro. Colegiul Naţional "Nicu Gane" şi Colegiul Agricol vor beneficia de reparaţii de peste 24 miliarde de lei.
Peste 100 de proprietari de terenuri vor primi, până la sfârşitul anului 2006, ceea ce era al lor, după o aşteptare de 16 ani, pentru că, în ultimii doi ani, am făcut numeroase demersuri la forurile centrale pentru retrocedarea terenurilor din staţiunea pomicolă către foştii proprietari.
Chiar dacă am rezolva 100% problemele actuale ale Fălticeniului, n-ar fi suficient, pentru că problemele de azi se agravează mâine şi se perpetuează în timp. Fălticenenii au probleme pe care nicio instituţie a statului nu le poate suporta, financiar vorbind, cu toată bunăvoinţa pe care ar manifesta-o.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite