Bugetul asigurărilor sociale de stat are un deficit de 880 de milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bugetul asigurărilor sociale de stat are un deficit de 880 de milioane de euro
Bugetul asigurărilor sociale de stat are un deficit de 880 de milioane de euro

Bugetul asigurărilor sociale de stat, din care se plătesc pensiile, a înregistrat după primele opt luni ale acestui an un deficit de 3,725 miliarde lei (circa 880 milioane euro), arată execuţia bugetară publicată vineri de Ministerul Finanţelor Publice (MFP).

La a doua rectificare bugetară din acest an, guvernul a transferat suplimentar de la bugetul de stat 5,54 miliarde lei pentru acoperirea deficitului bugetului de pensii din acest an.

Bugetul de stat, principala componentă a bugetului general consolidat, a înregistrat în primele opt luni un deficit de 21,89 miliarde lei, după ce cheltuielile totale la acest capitol au fost cu 63,7% mai mari decât veniturile totale aferente bugetului de stat.

De asemenea, veniturile bugetului asigurărilor pentru şomaj s-au situat sub nivelul cheltuielilor, cu 652,5 milioane lei. Fondul naţional de asigurări sociale de sănătate a înregistrat un deficit de aproape 570 milioane lei.

Cheltuielile Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR) au fost cu 399,2 milioane lei mai mari decât veniturile companiei.

Finanţele au mai estimat că trebuie să achite titluri de despăgubire către Autoritatea Naţională de Restituire a Proprietăţilor (ANRP) de 198,4 milioane lei. În primele opt luni, MFP a acordat ministerelor credite externe de 94,5 milioane lei.

În schimb, bugetele locale au înregistrat în perioada 1 ianuarie - 31 august 2009 un excedent de 984,4 milioane lei, potrivit estimărilor MFP.

Cel mai mare excedent a fost înregistrat însă la bugetul instituţiilor finanţate integral sau parţial din venituri proprii, de 1,435 miliarde lei. Tot excedentar a fost şi bugetul trezoreriei, cu suma de 276,2 milioane lei.

De asemenea, ministerul a estimat un excedent şi în ce priveşte Fondul Proprietatea, în valoare de 170,3 milioane lei.

MFP a anunţat că România a avut un deficit al bugetului general consolidat de 22,305 miliarde lei (5,27 miliarde euro), în primele opt luni, respectiv 4,5% din produsul intern brut (PIB) faţă de 3,5% din PIB la finalul lui iulie.

Deficitul final este uşor mai mare decât cel anunţat în 15 septembrie de ministrul finanţelor, Gheorghe Pogea, care anunţa, după date preliminare, un deficit de 4,4% din PIB pentru finalul lui august.

Ministerul de Finanţe a luat în calcul o valoare a PIB de 497,3 miliarde lei pentru 2009. În prezent, Guvernul ia în calcul o contracţie economică de 8,5% pentru acest an. Anul trecut, valoarea PIB-ului României a fost de 504 miliarde lei (136,8 miliarde euro).

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite