Bugetul adoptat de Guvern aşteaptă avizul sindicatelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Executivul ia măsuri menite să micşoreze cheltuielile. Guvernul a prezentat ieri bugetul pentru anul 2009, estimat la aproape 51 miliarde de euro. Sunt favorizaţi pensionarii, dar bugetarii vor fi, probabil, nemulţumiţi.

Pensiile şi salariile bugetarilor vor creşte în acest an cu rata inflaţiei estimate pentru 2009, respectiv de 5%, şi se va efectua în două etape, a anunţat, ieri, premierul Emil Boc. Prima creştere a salariilor şi pensiilor va fi de 3% şi va avea loc în luna aprilie iar a doua etapă de creştere, de 2%, va fi în luna octombrie. Boc a eliminat varianta concedierii a 20% din bugetarii din corpul ministerial, însă doreşte reducerea cheltuielilor de personal cu 20% prin eliminarea sporurilor, primelor şi bonusurilor care sunt, în unele cazuri, chiar mai mari decât salariul propriu-zis.

Vor fi eliminate şi plăţile orelor suplimentare care vor fi înlocuite cu acordarea de ore libere. Chiar dacă în campania electorală s-a promis mărirea salariilor profesorilor cu 50%, Guvernul Boc le va majora, în acest an, doar cu 5%, iar primele vor fi acordate doar în funcţie de performanţă.

Pe de altă parte, Boc a adăugat că pensia minimă va ajunge în luna noiembrie la 350 de lei, iar medicamentele vor fi compensate cu 90% pentru absolut toţi pensionarii cu pensia sub 600 de lei, compensarea fiind susţinută din încasările din taxa pe viciu, a afirmat Boc.

Urmează negocieri cu partenerii sociali

Luni, membrii Executivului vor mai avea o întâlnire cu partenerii sociali pe tema bugetului. În cazul în care reprezentanţii patronatelor şi sindicatelor vor mai avea obiecţii de făcut, bugetul va mai fi discutat într-o altă şedinţă de Guvern, după care va fi trimis spre aprobare Parlamentului. Pentru anul 2009, Guvernul şi-a propus o creştere economică de 2,5%, un deficit bugetar de 2%, o inflaţie de 5% şi un Produs Intern Brut (PIB) de 144,7 miliarde de euro.

Din totalul bugetului, un procent de 10 miliarde de euro va fi alocat pentru investiţii în infrastructură, 6% pentru bugetul destinat educaţiei, iar 31,6% din PIB va fi destinat cheltuielilor interne.

De asemenea, contribuţiile de asigurări sociale vor fi majorate cu 3,3 puncte procentuale, astfel încât să revină la nivelul celor aplicate în prima parte a anului 2008.

Mai mulţi bani pe programul „Rabla”

Programul de înlocuire a parcului auto vechi, Rabla, va continua şi în acest an, iar subvenţia pentru casarea maşinilor vechi creşte de la 3.000 la 3.800 lei, a anunţat Emil Boc.

Totodată, vor fi acceptate în program maşini vechi de până la 12 ani, faţă de 10 ani, cum era până în prezent, iar numărul automobilelor incluse în „rabla” va fi extins la 60.000, a completat şeful Executivului.

Suma totală alocată pentru realizarea programului Rabla în anul 2009 va fi de 228 milioane de lei. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite