Bugetarii muncesc fără spor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Funcţionarii publici au  pierdut sporul de zâmbet şi pe cel pentru ţinută
Funcţionarii publici au pierdut sporul de zâmbet şi pe cel pentru ţinută

Mulţi angajaţi de la stat s-au revoltat după ce au constatat că au primit lefuri mai mici în 2010. Ministerul Muncii a raportat ieri în Guvern că isteria bugetarilor cu bani mai puţini la salariu s-ar fi produs din „greşelile contabililor“. În fapt, tăierea sporurilor e principala cauză.

Citeşte şi:

De la 1 martie încep protestele sindicale

Premierul Emil Boc spunea, în septembrie 2009, că odată cu intrarea în vigoare a Legii salarizării unice, respectiv 1 ianuarie 2010, „niciun angajat din România care lucrează la stat nu va suferi o diminuare a veniturilor salariale". Declaraţia premierului se dovedeşte a fi însă adevarată doar pe jumătate.

Mai puţin cu 500 de lei

Funcţionarii publici din cadrul Consiliului Judeţean Timiş susţin că legea nou intrată în vigoare le-a golit pe nedrept buzunarele. Jana Lavrits, purtător de cuvânt al instituţiei, spune că în luna decembrie consilierii judeţeni au votat anularea tuturor sporurilor. "Iar toţi cei care am câştigat sporuri salariale în instanţă am rămas fără ele. Salariul meu s-a diminuat cu aproximativ 500 de lei din cauza acestei decizii", a explicat Lavrits.

Şeful serviciului financiar-contabil al Consiliului Judeţean Timiş, Petru Borza, susţine că nu s-a făcut nicio greşeală de calcul şi că legea a fost aplicată corect. "Serviciul personal a făcut reîncadrarea, noi am făcut calculul. S-au tăiat doar sporurile care nu aveau corespondent în lege", a spus Borza.

Şi funcţionarii publici de la Consiliul Judeţean Constanţa (CJC) au primit bani mai puţini. „Este vorba despre diminuări salariale de 40%. Dar mai mult ca sigur nu ştim noi să citim legea", a declarat sarcastic Cristian Moldovanu, purtătorul de cuvânt al CJ Constanţa.
Directorul general al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Constanţa, Romulus Mincă, susţine că s-au făcut reîncadrările pe funcţii fără ca salariile să fie reduse.

„Doar s-a modificat formula de calcul: sporul de vechime şi indemnizaţia de conducere au fost cumulate cu salariul de bază, rezultând un nou salariu de bază, echivalent cu brutul care se impozitează", a declarat el.

Profesorii, arşi la leafă

În educaţie, personalul nedidactic, dar şi unii profesori au primit salarii mai mici.

Liviu Pop, vicepreşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, arată că un profesor cu gradul I, cu vechime de 10-14 ani, care în decembrie 2009 avea un salariu net de 1.673 lei, a primit 1.436 de lei, în ianuarie 2010. „Cele mai mari scăderi sunt la profesorii care primeau salariul de merit şi la personalul nedidactic care primea sporuri de ecran şi de penibilitate. Majoritatea colegilor au primit drepturile salariale diminuate. Asta deoarece premiul de 2%, salariu de merit, sporul de bibliotecă de 15%, anumite sporuri obţinute în baza contractului colectiv de muncă nu se mai acordă", a spus Liviu Pop.

Constantin Ciosu, secretar general al Federaţia Educaţiei Naţionale, spune că au fost raportate mii de cazuri în care salariile pe ianuarie anul curent au fost mai mici decât veniturile ultimei luni din 2009. Dar, este de părere sindicalistul, „aceste situaţii au apărut din cauza incompetenţei unor contabili care au calculat greşit". Secretarul de stat în Ministerul Muncii, Valentin Mocanu, a dat asigurări că, în astfel de situaţii, oamenii vor primi banii cuveniţi la leafa din luna următoare.

Medicii au ieşit pe plus

Salariile de bază ale medicilor au fost în ianuarie 2010 puţin mai mari decât în decembrie 2009 prin adăugarea în salariul de bază a sporurilor de vechime, de prevenţie şi de stabilitate. Potrivit calculelor Marianei Enache, contabilă la Spitalul Colentina din Bucureşti, un medic primar care câştiga în decembrie 2009 un salariu net de aproape 2.300 de lei a câştigat în ianuarie 2010 cu 150 de lei mai mult.

Sporuri „exotice" care au dispărut

-De zâmbet - era de circa 15% şi îl primeau unii dintre poliţiştii comunitari sau angajaţi ai unor primării pentru a avea o imagine prietenoasă când veneau în contact cu cetăţenii.

-De xerox - de 5%, acordat pentru persoanele care utilizau copiatoarele, ele fiind considerate vătămătoare.

-De izolare - de 10%, primit de funcţionarii care lucrau în spaţii închise.

-De ecran - pentru cei care foloseau computerul

-De acomodare după revenirea din concediul de odihnă.

-De ţinută.

Cine a pierdut şi cine a câştigat la salariu

În România există aproape 1,4 milioane de bugetari. Unii dintre aceştia au pierdut bani la salariul din ianuarie, comparativ cu decembrie 2009, din diferite motive.

Au pierdut bugetarii care aveau salariu de merit (circa 15% din salariul de bază) acordat până în decembrie 2008 inclusiv. S-a pierdut sporul de doctorat la profesori (de 15%), care a fost inclus în coeficientul de pe grila de salarizare, acolo unde postul necesită o astfel de diplomă. În rest, el a fost scos.

Au mai pierdut din bani funcţionarii publici care primeau sporuri legale prin contracte colective de muncă care au expirat în ianuarie 2010. Au primit mai puţin şi cei care câştigaseră în instanţă suplimentul postului şi pe cel al treptei de salarizare, totalizând circa 50% din salariul de bază.

S-au mai pierdut bani prin dispariţia diferitelor sporuri acordate ilegal prin contracte de muncă inventate de cei din instituţiile publice locale.

Medicii au primit însă, în ianuarie 2010, ceva mai mulţi bani decât în decembrie 2009 deoarece a fost introdus în salariul de bază sporul de vechime, de prevenţie şi prima de stabilitate.

Protest

Profesorii din învăţământul preuniversitar contestă decizia Guvernului de reducere a sporului de doctorat considerând că un astfel de supliment la salariu stimulează creşterea calităţii sistemului de educaţie.

Cum s-au modificat salariile unor bugetari
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite