Bugetarii sfidează criza: statul le dă al 13-lea salariu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce au scăpat de cele zece zile de concediu fără plată, de trâmbiţatele restructurări şi, majoritatea lor, chiar de tăierea sporurilor, angajaţii statului devin favorizaţii crizei: proiectul de buget pe 2010 prevede şi plata celui de-al 13-lea salariu pe 2009.

Potrivit secretarului de stat în Ministerul de Finanţe, Gheorghe Gherghina, plata se va face la începutul anului viitor. „Cel de-al 13-lea salariu este inclus în proiectul de buget pe 2010, dar suma totală acordată nu se cunoaşte. Acesta va fi, însă, la nivelul salariului mediu pe întreg anul 2009 şi se va acorda, cel mai probabil, în primele luni ale anului următor”, a declarat Gherghina, pentru „Adevărul”.

Niciuna dintre măsurile de austeritate planificate pentru sectorul bugetar nu a fost pusă în practică în acest an. Cea mai contestată dintre ele - cele zece zile de concediu fără plată. Măsura era cuprinsă în scrisoarea suplimenatră de intenţie de la 8 septembrie, către FMI, şi asumată de Guvernul Boc.

"Vom întreprinde mai multe măsuri de urgenţă pentru reducerea cheltuielilor cu salariile şi a cheltuielilor cu pensiile", au promis autorităţile, la 8 septembrie, în scrisoarea de intenţie.

"În perioada octombrie şi finele lunii decembrie 2009, toate cheltuielie de personal (inclusiv cele de la autorităţile locale şi instituţiile autofinanţate) vor face obiectul unei reduceri cu 15,5%, ce corespunde unei reduceri a timpului de lucru normat cu echivalentul a 10 zile lucrătoare (0,3% din PIB)", se mai arată în document.

Curtea Constituţională a amânat miercuri, pentru a doua oară, decizia privind concediul fără plată. Imediat, ministrul Pogea s-a întrebat retoric: "Când să mai aplicăm legea?". Acesta declara încrezător, în luna august, după prima evaluare a FMI, că cele zece zile vor aduce o economie la buget de 1,6 miliarde de lei. Acum, aceşti bani vor trebui luaţi din altă parte. Cel mai sacrificat buget va fi cel al investiţiilor.

Cheltuielile de personal au urcat semnificativ ca pondere în PIB în ultimii doi ani. În primele nouă luni din 2009, acestea au crescut cu 9,2% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Reprezentanţii Finanţelor spun că aceasta este o consecinţă a majorărilor salariale aprobate în a doua parte a anului trecut. Cel de-al 13-lea salariu aferent anului trecut a fost achitat în prima parte a acestui an.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite