Bugetarii, în grevă generală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 800.000 de angajaţi la stat vor înceta astăzi lucrul. Elevii au fost sfătuiţi să nu vină la şcoală, spitalele nu vor asigura decât urgenţele, iar o parte din ghişeele caselor de pensii şi ale primăriilor vor fi închise.

Mai citşte şi:

Decizia de a declanşa grevă generală de o zi la 5 octombrie aparţine celor 11 federaţii de sindicat care formează „Alianţa bugetarilor“. Marile confederaţii sindicale sprijină protestul, pe care îl consideră justificat.

Spitalele asigură numai urgenţele

„Lipsesc banii pentru spitale. În plus, este instabiltate politică. Avem alt Guvern cu o altă viziune. Cine garantează că vor fi respectate angajamentele defunctei coaliţii?“, a spus Marius Petcu, liderul CNSLR-Frăţia şi preşedintele sindicatului Sanitas.

În timpul grevei generale spitalele vor asigura doar urgenţele de la camera de gardă. „Camerele de gardă vor asigura doar urgenţele. Nu se vor face noi internări. Personalul medical va acorda asistenţă medicală doar pacienţilor internaţi“, a explicat prof.dr. Gheorghe Iana, managerul Spitalului Universitar de Urgenţă din Bucureşti.

Elevii stau acasă, profesorii în cancelarie

Şcolarii din Bucureşti nu merg astăzi la cursuri deoarece profesorii le-au spus că este Ziua Educatorului şi nu se fac ore. Dreptul dascălilor bucureşteni de a nu munci este stipulat în contractul colectiv de muncă şi este perfect legal.

Nici elevii din provincie nu vor învăţa astăzi, pentru că o parte din profesori sunt în grevă generală în semn de protest faţă de salariile mici. „Toate cele 140 de cadre didactice sunt în grevă generală. Vom sta în cancelarie, şi nu în clase. Ca director de şcoală consider că va fi afectat procesul didactic, dar ca profesor ştiu că este un semnal care trebuie tras“, a declarat Camelia Gavrilă, directorul Colegiului Naţional „Costache Negruzzi“ din Iaşi.

Dascălii care nu sunt membri de sindicat vor ţine astăzi cursuri. „Cei 10 învăţători de la şcoală nu fac grevă, iar cei 23 de profesori încă nu au luat o decizie finală. Din punctul meu de vedere, o zi de grevă nu va rezolva mare lucru, ci doar va aduce nişte bani în plus la buget după ce îi opreşte din salariile cadrelor didactice“, a spus Maria Orzetic, directorul Şcolii generale „George Coşbuc“ din Iaşi.

Profesorii din Timişoara vor intra în sălile de clasă doar pentru a-i supraveghea pe elevi. „Da, se face grevă şi la noi. Din tot corpul profesoral, doar trei învăţătoare nu vor participa la protest, restul profesorilor vor veni, după orar, dar nu vor ţine orele, doar îi vor supraveghea pe copii“, a spus Dana Vidaicu, directoare a Şcolii Generale nr. 19 din Timişoara.

Funcţionarii închid ghişeele

image

Unele primării vor fi închise  Foto:Adevărul



Şi activitatea din unele primării, servicii de taxe şi impozite şi case de pensii va fi blocată. Vasile Marica, preşedintele sindicatului bugetarilor „Sed Lex“, a declarat că greva generală de azi a bugetarilor este cea mai mare acţiune de acest gen din istoria recentă a ţării.

 „Suntem nemulţumiţi de legea unică a salarizării, concedierile masive anunţate pentru 2010 şi cele zece zile de concediu forţat pe care trebuie să le efectuăm până la sfârşitul acestui an“, a spus Marica.

Acţiunile de protest ale sindicatelor vor continua miercuri, 7 octombrie, cu un miting în faţa sediului Guvernului. ; Au mai contribuit Dumitriţa Neamţu - Iaşi, Olivia Tulbure - Timişoara şi
Roxana Glăvan - Constanţa

image

Camerele de gardă vor asigura doar urgenţele. Nu se vor face noi internări. Medicii vor acorda asistenţă medicală pacienţilor internaţi.

image


Gheorghe Iana
manager Spitalul
Universitar Bucureşti


image

O zi de grevă nu va rezolva mare lucru, ci doar va aduce nişte bani în plus la buget după ce îi opreşte din salariile cadrelor didactice.

image


Maria Orzetic
directorul Şcolii generale „George Coşbuc“ din Iaşi

image

Suntem nemulţumiţi de legea unică a salarizării, concedierile masive anunţate pentru 2010 şi cele 10 zile de concediu forţat pe care trebuie să le efectuăm până la sfârşitul acestui an.

image


Vasile Marica
lider sindical


Magistraţii şi poliţiştii nu  participă la protestul de astăzi

image

Nu toţi bugetarii vor intra azi în grevă. Poliţiştii vor lucra, deoarece legea nu le permite să facă grevă, însă vor purta banderole albe. Marin Gruia (foto), preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC), a declarat că a transmis tuturor membrilor sindicatului să fie solidari cu sindicaliştii care vor declanşa azi greva generală şi să poarte în semn de protest o banderolă albă pe braţul stâng.

Gruia a precizat că aceasta este singura formă de protest, întrucât, conform legii, poliţiştii nu pot face grevă. Potrivit lui Gruia, nemulţumirile sindicaliştilor sunt legate în principal de actuala formă a legii salarizării unice.

„Actuala formă a legii salarizării unice nu mulţumeşte pe nimeni şi trebuie neapărat rediscutată“, spune Marin Gruia. Peste o mie de poliţişti afiliaţi la SNPPC vor participa la mitingul organizat la 7 octombrie de Alianţa Bugetarilor, nemulţumiţi de legea salarizării unice.

Magistraţii vor intra astăzi în sălile de judecată. Toate instanţele din ţară au decis suspendarea protestelor încă de săptămâna trecută, după ce au fost semnate principiile Pactului pentru Justiţie de către magistraţi şi politicieni. Instanţele vor avea noi adunări generale la 20 noiembrie (data limită de fundamentare a proiectului legii de buget pentru anul 2010), pentru a evalua rezultatele comisiei speciale pentru justiţie din Parlament.

Federaţiile care participă la grevă

image

Elevii nu vor face ore  Foto: Adevărul

  • Federaţia sindicatelor libere din învăţământ.
  • Federaţia „Alma Mater“.
  • Federaţia „Spiru Haret“.
  • Federaţia Sanitas.
  • Federaţia naţională a sindicatelor din administraţia locală.
  • Federaţia sindicatelor din administraţia publică „Publisind“.
  • Federaţia naţională a sindicatelor din finanţe.
  • Federaţia naţională a sindicatelor din muncă şi solidaritate socială.
  • Federaţia naţională a statisticienilor.
  • Federaţia naţională a penitenciarelor.
  • Sindicatul naţional al poliţiştilor.


Motivele protestului

  • Asumarea de către Executiv a legii salarizării unice.
  • Lipsa fondurilor de finanţare pentru spitale
  • Concedierile anunţate pentru 2010.
  • Vacanţa forţată de 10 zile impusă de Guvern tuturor bugetarilor.
  • Instabilitatea politică.
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite