Bugetari cu pensie, afară!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Angajaţii de la stat care au şi salariu, şi pensie mai mare de 1.693 de lei mai pot opta doar astăzi, în scris, între cele două venituri. Cine n-a făcut-o, trebuie pus pe liber. De mâine, directorii instituţiilor bugetare ar trebui să le dea preavize celor care au „uitat“ să opteze. Favoriţii sistemului vor continua să se bucure de ambele câştiguri.

Peste 20.440 de bugetari care cumulează salariul cu o pensie mai mare de valoarea salariului mediu brut pe economie, adică de 1.693 de lei, au avut două săptămâni ca să aleagă între cele două venituri.

Potrivit unei statistici a Secretariatului General al Guvernului, 1.400 de persoane lucrează în instituţiile de la nivel central şi 19.000 în cele locale. Ei trebuie să-şi exprime opţiunea în scris, printr-o cerere adresată directorului.

Măsura face parte din Legea de reorganizare a unor instituţii publice, apărută în luna noiembrie şi justificată de Guvern în contextul crizei economice.

Executivul nu a spus, însă, care este valoarea economiei care va fi făcută la bugetul de stat prin forţarea acestor oameni de a ieşi din sistem.

Ea îi priveşte pe pensionarii care lucrează în autorităţile centrale şi locale, regiile autonome, societăţile şi companiile naţionale, ori la cele cu capital de stat. Guvernul îi trimite acasă şi pe pensionarii beneficiari ai legilor speciale, cum ar fi cei din sistemul de apărare, de la justiţie, interne şi din serviciile speciale.

„Directorii vor rămâne să facă jocuri"

Liderii federaţiilor sindicale spun că măsura nu îi atinge pe cea mai mare parte a profesorilor, medicilor, asistentelor şi a funcţionarilor mărunţi, ale căror pensii sunt sub limita de 1.693 de lei.

Iacob Baciu, preşedintele Confederaţiei Sindicatelor Democratice din România (CSDR), spune că „Cei mai mulţi dintre cei care au fost puşi să aleagă şi au optat pentru salariu sunt consilieri şi directori de prin autorităţi naţionale şi ministere. Adică au o anumită poziţie din care pot să facă nişte jocuri. În plus, perioada lucrată se adaugă la pensie şi în acest fel poţi ieşi cu o pensie mai mare", a declarat liderul CSDR.

Pensionari care pleacă în mediul privat

Vasile Marica, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Administraţie Sed Lex, spune că măsura impusă de Guvernul Boc este una corectă. „Noi am susţinut întotdeauna oportunitatea unui astfel de demers. Decât să ţii un om bătrân într-o funcţie, mai bine angajezi un tânăr. Sunt prin primării tot felul de pensionari pe la direcţiile de disciplină în construcţii.

Mai sunt foarte mulţi şefi de poliţii comunitare, cum este cel de la sectorul 2 din Capitală, care are şi pensie pentru că a lucrat la jandarmi, şi salariu de director", a explicat Marica.

Contactat de „Adevărul", Dumitru Soare, şeful Poliţiei Comunitare Sector 2, a spus că va opta pentru pensie. „Rămân cu pensia de 2.800 de lei şi renunţ la salariul de 3.200 de lei. Mâine mă voi angaja în mediul privat şi îmi voi păstra venitul de 6.000 de lei pe lună", a spus el.

Cu toate că iniţial legea nu prevedea nicio excepţie, acestea au apărut când actul normativ a trecut pe la Curtea Constituţională a României (CCR).

Judecătorii de aici, ei înşişi vizaţi de lege, au considerat că toţi pensionarii care lucrează la stat trebuie puşi să opteze, mai puţin „persoanele pentru care durata mandatului este stabilită expres prin Constituţie". Aici intră, de exemplu, judecătorii CCR (mandat de nouă ani), parlamentarii (patru ani), consilierii Curţii de Conturi (nouă ani), ale căror mandate sunt delimitate chiar în legea fundamentală. Au contribuit Daniela Şerb şi Mariana Bechir

Cine e exceptat de la lege

-preşedintele ţării
-membrii Guvernului
-deputaţii
-senatorii
-membrii Consiliului Superior al Magistraturii
-judecătorii Curţii Constituţionale a României
-consilierii Curţii de Conturi

" Rămân cu pensia de 2.800 de lei şi renunţ la salariul de 3.200 de lei. Mă voi angaja în mediul privat şi îmi voi păstra venitul de 6.000 de lei pe lună. "

image

Dumitru Soare şeful Poliţiei Comunitare Sector 2

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite