Budapesta face băi de iredentism la Tuşnad

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanţii guvernului ungar fac lobby pentru înfiinţarea Ţinutului Secuiesc şi critică subtil UDMR, în mod special pe Marko Bela. Premierul Viktor Orban va participa mâine la lucrările Universităţii de Vară de la Băile Tuşnad.

Acordarea cetăţeniei ungare etnicilor maghiari din România îi face pe aceştia să rămână pe plaiurile natale, a asigurat, la Tuşnad, Németh Zsolt, secretar de stat din Ministerul ungar de Externe. „Între români şi maghiari există o legătură puternică. Înfiinţarea regiunii Ţinutului Secuiesc nu ar slăbi, ci mai degrabă ar întări suveranitatea românească", a subliniat oficialul ungar. Vicepremierul ungar, Zsolt ­Semjén, a pledat la Tuşnad pentru acordarea dreptului de vot etnicilor maghiari din ţările vecine Ungariei.

Drept la vot contra asimilării

Semjén, oficialul ungar care a declarat lunile trecute că proiectul de regionalizare a României este o tentativă de purificare etnică a Transilvaniei, a comparat naţiunea maghiară cu „un scaun cu trei picioare", un picior reprezentând ungurii din Ungaria, un altul maghiarii din Bazinul Carpatic şi cel de-al treilea maghiarimea din Occident. El a sublinat că Budapesta este responsabilă în aceeaşi măsură pentru toate cele trei părţi ale naţiunii maghiare. Potrivit lui ­Semjén, acordarea dublei cetăţenii ungurilor din afara ţării este un mijloc de a contracara asimilarea, care ameninţă maghiarimea din ţările vecine. „După Trianon este o sarcină specială pentru Ungaria ca maghiarii din provinciile rupte, care şi-au păstrat cultura, identitatea, şi în sens juridic să rămână membri ai naţiunii maghiare. (...) Trebuie adăugată şi unirea juridică a naţiunii, respectiv oferirea cetăţeniei", a subliniat Semjén.

UDMR, avertizată

Oficialul nu a ratat nici ocazia de a-i critica pe unii dintre politicienii UDMR. Semjén a declarat că nu este de acord cu Marko Bela, care se opune acordării dreptului de vot maghiarilor care au cerut cetăţenia ungară. „ Cu tot respectul, trebuie să-i răspund (lui Marko Bela - n.r.): cred că şi ungurii din Transilvania, pe lângă cetăţenie, au şi dreptul de a vota în Ungaria. În plus, eu nu cred că politicienii ar trebui să fie aceia care să spună dacă un ungur din Transivania nu poate vota în Ungaria", a adăugat vicepremierul ungar.

Vicepremierul a cerut ­UDMR să pună capăt divergenţelor cu celelalte formaţiuni maghiare pentru a nu rata intrarea în Parlamentul României. „Trebuie să ne dăm seama ce pericol ne paşte. Dacă nu se va atinge pragul de 5%, atunci, elita politică maghiară din România se va integra pe eşichierul politic românesc", a avertizat Semjén. El s-a pronunţat din nou în favoarea autonomiei pe care, a spus el, presa română o prezintă drept „o pretenţie fantastică, nerealistă". 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite