Poliţia sătmăreană, sub lupa Bucureştiului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O comisie din capitală anchetează administrativ conducerea Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Satu Mare. Corpul de control verifică şi modul în care este anchetat „cazul Ţânţaş”, respectiv înregistrarea plângerilor penale sub forma unor petiţii.

O comisie de control din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR) se află la Satu Mare de trei zile pentru a ancheta disciplinar şi administrativ mai multe persoane din conducerea IPJ Satu Mare.
Echipa de control face verificări şi cu privire la o sesizare formulată de Consiliul Naţional al Poliţiştilor - Consiliul Teritorial Satu Mare privind reglementarea activităţii de soluţionare a petiţiilor. Poliţia Română nu vrea să dezvăluie motivul exact al controlului pe motiv că „Divulgarea unor date preliminare poate influienţa rezultatul acesteia”, aşa cum se arată în adresa nr. 19353 din 1 iulie 2009, transmisă cotidianului „Adevărul de Seară”, de Centrul de Informare şi Relaţii Publice din cadrul IGPR.
Mai mult, nu vor să facă public nici numele celor din comisie, prezenţi la Satu Mare încă de marţi, sub pretextul că persoanele în cauză nu şi-au dat consimţământul în acest sens.

Anchetă învăluită în mister

Cert este că, la nivelul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Satu Mare, se desfăşoară o amplă anchetă, din moment ce nici conducerea instituţiei nu vrea să dezvăluie nimic. „Pot să confirm că se află la Satu Mare, însă mai multe date vă pot oferi cei la la IGPR”, a declarat Roxana Cristea, purtător de cuvânt al IPJ Satu Mare.
În timp ce poliţiştii se acoperă între ei, ancheta vizează un număr însemnat de persoane, conform unor surse din interior. Principalele două motive pentru care comisia de control se află în Satu Mare sunt anchetarea defectuoasă a cazului Darius Tânţaş, fiul miliardarului Vasile Ţânţaş, care a accidentat mortal o persoană în septembrie 2008.

Peste 100 de cazuri

Unul dintre cele mai controversate cazuri de pe plan local, s-a încheiat cu  pronunţarea soluţiilor de neîncepere a urmăririi penale în cazul a patru poliţişti, respectiv a şefului IPJ Satu Mare, dr. Ioan Liviu Tăut.  Procurorii de la Curtea de Apel Oradea au considerat că niciun poliţist din cei anchetaţi nu se fac vinovaţi de vreo faptă penală în cazul lui Darius Ţântaş, care în data de 7 septembrie l-a accidentat mortal pe Grigore Şomle, în localitatea Ciuperceni. 
Un alt motiv pentru care comisia face verificări la Satu Mare este înregistrarea defectuasă a faptelor cu caracter penal sub formă de petiţii. Nu mai puţin de 100 de astfel de cazuri au fost încadrate defectuos. Prin această modalitate, în statisticile poliţiei, numărul dosarelor cu autor necunoscut a ajuns în 2008, la peste 6.000.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite