Bucureştiul, mai poluat decât Copşa Mică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bucureştiul,  mai poluat decât Copşa Mică
Bucureştiul, mai poluat decât Copşa Mică

În urma focului izbucnit sâmbătă seară la un depozit de anvelope din zona Pipera, nori groşi de fum au plutit deasupra Capitalei. Pompierii au reuşit abia după 15 ore de muncă să stingă incendiul. Mirosul de cauciuc ars s-a simţit şi în cartierele mai îndepărtate din Bucureşti.

Aproximativ trei tone de cauciuc şi alte substanţe periculoase, precum cerneala tipografică, au ars în incendiul izbucnit sâmbătă seara la depozitul de anvelope de pe Şoseaua Pipera.

Specialiştii de la Institutul de Cercetări Alimentare din Bucureşti spun că la arderea unor astfel de produse, în asemenea cantităţi, se eliberează în atmosferă dioxine, substanţe foarte periculoase pentru organismul uman, care pot duce la cancer mamar sau testicular.

Reprezentanţii Gărzii Naţionale de Mediu susţin că nu există date care să confirme eliberarea dioxinei în atmosferă. Dar şeful Gărzii Naţionale de Mediu, Silvian Ionescu, a declarat că, „din cauza fumului, Bucureştiul s-a transformat într-o zonă mai poluată decât Copşa Mică.

Faptul că norii de fum s-au ridicat la o înălţime de 200 de metri a reprezentat un avantaj pentru locuitorii din zonă“. Din cauză că a bătut vântul, şi locuitorii din cartierele Rahova sau Militari au simţit mirosul de cauciuc ars.

Clădirea va fi dezafectată

Incendiul a fost stins aproape în totalitate după aproximativ 15 ore de luptă cu flăcările, însă un echipaj de pompieri a rămas, ieri după-amiază, să supravegheze zona în eventualitatea reizbucnirii focului.

„La locul incendiului au rămas cinci maşini cu apă. Clădirea urmează să fie dezafectată. Deocamdată nu se cunosc cauzele, vom întocmi un raport pe care-l vom da instituţiilor care anchetează cazul“, a declarat locotenent Cătălin Eftene, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă al Municipiului Bucureşti.

Depozitul de anvelope era asigurat, însă nu avea niciun act care să permită administratorului să deţină acolo produse şi preparate periculoase.

„Cercetările penale vor arăta care este vinovăţia celor de acolo, însă este inadmisibil să ai un depozit de materiale periculoase cu un asemenea volum şi să nu ai niciun fel de act legal, să nu ai instalaţii de avertizare de incendiu, să nu ai instalaţii de stingere“ , a declarat Dan Nica, ministrul Administraţiei şi Internelor.

Eroi de ziua lor

La intervenţie au participat o sută de pompieri care au acţionat cu 18 autospeciale, şase ambulanţe SMURD, două maşini de descarcerare şi o autoscară. Nouă pompieri au ajuns, în noaptea de sâmbătă spre duminică, la spital, intoxicaţi cu fum.

Starea de sănătate a acestora a fost stabilizată în aceeaşi noapte. Cei nouă urmează să fie decoraţi de municipalitatea bucureşteană, în cadrul ceremoniilor dedicate Zilelor Bucureştiului.

Ieri, a fost Ziua Pompierilor, împlinindu-se 161 de ani de la luptele din Dealul Spirii, unde compania formată din 150 de militari a ţinut piept armatei otomane venite să ocupe Bucureştiul. 

Depozitul se află în ilegalitate

Firma Rotis Lux nu deţine autorizaţie pentru depozitarea anvelopelor şi nu este înscrisă în Registrul producătorilor şi deţinătorilor de materiale periculoase.

„Pe autorizaţia veche, clădirea respectivă avea o capacitate de stocare de 1.000 de tone de produse periculoase. Prin lege sunt obligaţi, la o asemenea capacitate să se înscrie în Registrul deţinătorilor de produse periculoase“, a declarat Silvian Ionescu. Rotis Lux s-a ales, deocamdată, cu o amendă de 60.000 de lei.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite