VIDEO FOTO Ultima cafea cu Toni Tecuceanu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Toni Tecuceanu
Toni Tecuceanu

Toni Tecuceanu a fost răpus, ieri-dimineaţă, de gripa nouă. El avea 37 de ani. „Adevărul“ a realizat ultimul articol cu actorul, material publicat la 21 decembrie 2009 . Toni Tecuceanu a murit ieri-dimineaţă, în urma unor complicaţii survenite din cauza infecţiei cu virusul A(H1N1). „Adevărul“ a stat de vorbă cu actorul înainte de internare.

Citiţi şi

Şocaţi de moartea actorului Toni Tecuceanu, gălăţenii au dat năvală să se vaccineze

Moşii Crăciun invadează România

GALERIE FOTO Toni Tecuceanu

Vedeţi cum i-a păcălit Toni Tecuceanu pe Mutu şi Chivu

Caz grav de gripă porcină: un bărbat obez infectat cu virusul A H1N1

Virusul ucigaş a făcut ravagii în Vestul României

Potrivit medicului Adrian Streinu-Cercel, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, Toni Tecuceanu s-a stins ieri, în jurul orei 3.00, la Institutul de Boli Infecţioase „Matei Balş", după ce în ultima săptămână a respirat cu ajutorul aparatelor.

La 17 decembrie 2009, un reporter de la "Adevărul" a realizat un articol cu Toni Tecuceanu, care obişnuia să îmbrace costumul lui Moş Crăciun pentru copiii de grădiniţe.

Actorul a ajuns la spital în Ajunul Crăciunului, adus de Şerban Huidu, colegul său de la „Cronica Cârcotaşilor", după cum povesteşte acesta pe blogul său, www.serbanhuidu.ro.

„Chiar în noaptea de Ajun, colegul nostru a ajuns de urgenţă la spital, după o gripă dusă pe picioare şi accentuată de o pneumonie. Din nefericire, criza s-a produs chiar la mine acasă, de unde am plecat de urgenţă la spital. Am fost la «Municipal» şi apoi am ajuns, în miez de noapte, la «Matei Balş», direct la Terapie Intensivă", spune Huidu pe blog.

Virusul i-a atacat plămânii şi inima

La 21 decembrie 2009, „Adevărul“ a realizat ultimul articol cu Toni

La 21 decembrie 2009, „Adevărul“ a realizat ultimul articol cu Toni

De atunci şi până ieri-dimineaţă, actorul a fost ventilat mecanic permanent. „Sâmbătă, 2 ianuarie, el a respirat mai bine şi ventilarea n-a mai fost atât de agresivă", a precizat Streinu-Cercel, care este şi director al Institutului „Matei Balş".

Potrivit medicului, pe Toni Tecuceanu l-au doborât afecţiunile la plămâni, dintre care cea mai importantă a fost sindromul A.R.D. (Acute Respiratory Desease), cunoscut şi sub numele de „boala plămânului alb", şi cea de la inimă. Boala plămânului alb i-a afectat schimbul de oxigen de la nivelul plămânilor şi astfel s-a redus capacitatea de oxigenare a întregului organism.

„Medicii şi-au dat seama de această problemă, l-au ventilat mecanic, dar nu a mai fost timp să-şi revină.

Pentru că între timp, adică luni noaptea, a făcut şi altă complicaţie, de data aceasta la inimă, o miocardită - o afectare a muşchiului inimii, cauzată tot de virus - şi astfel s-a instalat decesul. La morţile cauzate de gripa nouă am întâlnit deseori această miocardită", ne-a explicat Streinu - Cercel.

Potrivit medicului, Tecuceanu a fost conştient în ultimele două zile. Suferea de obezitate, dar aceasta nu a fost principala cauză a decesului, ci doar un factor de risc. Secretarul de stat a spus că, imediat după internarea în stare gravă a lui Toni Tecuceanu, mulţi colegi din echipa de la „Cronica Cârcotaşilor" (emisiune difuzată de Prima TV) au venit la Institutul „Matei Balş" să se vaccineze împotriva virusului A(H1N1). Streinu-Cercel recomandă vaccinarea drept cea mai sigură din punct de vedere al prevenţiei îmbolnăvirii.

Toni Tecuceanu

Data naşterii: 13 ianuarie 1972
Locul naşterii: Bucureşti
Iunie - noiembrie 1996: soldat în misiunea de menţinere a păcii în Angola 2000 - 2004: Facultatea de Actorie
2002-2006: reporter la Radio România Actualităţi
2006-2009: actor la „Cronica Cârcotaşilor"
Câştigător al „Galei Tânărului Actor", ediţia din 2006

Dezbrăcatu': „L-a adormit Dumnezeu"

Vestea morţii lui Toni Tecuceanu a venit înspăimântător de repede şi de imprevizibil pentru prietenii săi. Şerban Huidu a fost martor la evoluţia bolii lui Tecuceanu încă de la început. În Ajunul Crăciunului, în cadrul unei petreceri în casa lui Huidu, boala lui Toni s-a făcut brusc resimţită. Huidu l-a dus de urgenţă la Spitalul Municipal, apoi, în aceeaşi noapte, la Institutul "Matei Balş".

„Cu toţii ne dorim ca Toni să treacă peste acest episod al vieţii sale şi să revină, chiar dacă prognosticul medicilor este foarte, foarte rezervat", mărturisea "Cârcotaşul" pe blogul său, la 30 decembrie.

Prieteni până la capăt

Şerban Huidu a stat alături de prietenul său în zilele spitalizării, împreună cu tatăl actorului, căruia Toni i-a făcut cu ochiul în timpul unei vizite, semn că totul va fi bine. Cu toate acestea, starea de sănătate a lui Toni nu s-a îmbunătăţit. Excepţia a făcut-o ziua de sâmbătă, când prietenii şi familia au putut spera la mai mult.

„Toni e mai bine, respiră aproape singur, nu mai are febră şi sperăm într-o evoluţie mai bună în viitoarele zile", scria Huidu, la 2 ianuarie, încrezător în revenirea prietenului său. Evoluţia agresivă a bolii, amânarea internării, complicaţiile şi neajunsurile fizice nu au putut face faţă virusului care i-a invadat corpul.

Prietenii din trupa cârcotaşă - Codruţ Kegheş, cunoscut drept Dezbrăcatu', şi Oana Ioniţă, bebeluşa blondă - se aflau, ieri după-amiază, la morga spitalului Balş şi pregăteau o înmormântare pentru care nimeni nu era pregătit. „Nu se aştepta nimeni să dispară aşa", a mărturisit Codruţ Kegheş. Oana i-a povestit reporterului de la „Click" cum Toni a promis că se va odihni, mai ales că oboseala începuse să-şi spună cuvântul. „Înainte să se interneze, mi-a promis că, după filmările de Revelion, va lua o pauză. Mi-a zis: «E timp, mă odihnesc după Revelion». Acum realizez că este prima oară când m-a minţit", a spus, înlăcrimată, Oana.

Şi Codruţ Kegheş era răvăşit. „Nu spun că a murit colegul meu, prietenul meu, ci că l-a adormit Dumnezeu. Este undeva şi se pregăteşte pentru un rol. Era un om deosebit, foarte credincios, un om care ştia meseria. Noi, ca echipă, ne înţelegeam din priviri. Singura amintire tristă pe care o am în ceea ce-l priveşte este că nu mai este", a încheiat Codruţ. Trupul neînsufleţit al lui Toni Tecuceanu va fi depus astăzi la Capela Bisericii Răzoare din Bucureşti. Actorul va fi înmormântat mâine.

„Bă, tată, sunt niţel răcit"

La 21 decembrie, în „Adevărul" apărea ultimul articol cu Toni Tecuceanu în prim-plan. Actorul juca rolul lui Moş Crăciun în perioada Sărbătorilor de iarnă. Articolul începea abrupt, am considerat atunci - uşor poznaş: „Moş Crăciun este foarte răcit. A intrat în el febra Sărbătorilor la propriu". Apoi, nu ştiu de ce, am scris o propoziţie care la momentul ăla nu prea avea sens. Din nefericire, are acum: „Moş Crăciun este un actor grăbit".

Era în seara de 16 decembrie când am stabilit să ne vedem a doua zi la o cârciumă şi să facem ceva de Sărbători, un articol despre viaţa în costumul de Moş Crăciun. La 17 decembrie, dimineaţa, Toni a sunat să-mi spună că ar fi mai bine să uităm de cârciumă: „Bă, tată, sunt niţel răcit şi dacă ies acum din casă mă întoarce gripa. Treci tu pe la mine. La Răzoare stau. Bei cafea? Să pun de cafea?". Am băut cafea, ne-am uitat împreună la un meci Şerif Tiraspol - Steaua dat în reluare şi am ascultat, râzând cu lacrimi, nişte scheciuri mai fără perdea ale lui Toni.

„E bine să fii bolnav?"

Dar sunt lucruri care rămân nescrise într-un articol de ziar. Din lipsă de spaţiu sau din indiferenţa de moment a autorului. N-am scris atunci că, dincolo de latura fabuloasă a lui Toni, biblioteca lui din sufragerie era plină cu Biblii de toate mărimile şi de cărţi religioase. Iar atunci când mi-a spus că, de Crăciun, cea mai mare dorinţă a lui e să fie sănătos, i-am zis în răspăr: „Haide, mă, vorbeşti ca un om bătrân. Ai 37 de ani, spune pe bune ce îţi doreşti!".

Şi-a suflat nasul şi apoi a răspuns actoriceşte, mai mult din sprâncene: „Na! E bine să fii bolnav?". Toni nu era bine, dar nici rău nu era. „Uite-mă cum transpir, ohooo, e bine, înseamnă că iese răceala din mine". Era pe 17 decembrie, trecut de ora 14.00. Ne-am despărţit gândind că o să ne revedem curând, pentru că Toni avea nişte poveşti incredibile din perioada pe care a petrecut-o în Angola, ca soldat, într-o misiune de menţinere a păcii.

Dar viaţa e groaznic de fragilă. La 25 decembrie, la ora 11.40, m-a sunat Paul, fratele lui Toni, să-mi spună, aproape plângând, că Toni nu e bine deloc, că are gripă nouă, şi că în Ajunul Crăciunului l-a dus Şerban Huidu cu maşina la spitalul „Matei Balş", unde Toni respira cu ajutorul tuburilor. „Medicii îi dau şanse mici de supravieţuire", mi-a spus Paul, la telefon, în dimineaţa Crăciunului. „Mergi şi tu la spital şi fă-ţi un control!", mi-a mai zis fratele lui Toni.

Tuburi şi un pic de viaţă

La 25 decembrie, şoselele care leagă cartierul Rahova de spitalul Matei Balş sunt pustii şi urâte. În spital spun ce am de spus: „Am stat trei ore de vorbă cu Toni Tecuceanu, pacient internat aici, purtător confirmat de gripă nouă. Am băut cafea cu el, m-am jucat cu jobenul din recuzita lui, la sosire şi la plecare ne-am strâns mâinile".

În cabinetul de analize primesc o mască pe figură şi un termometru. Mă rog: „Dă, Doamne, să fie 36!". Este. „Nu-ţi mai luăm sânge, dacă n-ai niciun simptom. Du-te acasă!", zice doamna în halat alb. Mă gândesc: „Nenorocită laşitate, aproape că am uitat de Toni!". Apoi întreb: „Doamnă, cum e Toni?". Femeia tastează ceva la calculator. „Da, avem un Tecuceanu aici". „Şi cum e?". "Cum e?! De unde vrei să ştiu eu, de aici, de la calculator! Nu ştiu cum e. Du-te acasă!".

Au urmat zile confuze. Înainte de Anul Nou, Paul spunea că Toni „a făcut un prim pas spre bine", adică începuse să respire mici perioade de timp fără ajutorul aparatelor. A venit apoi noaptea dintre ani şi după artificiile din centru s-a lăsat liniştea. Nicio veste despre Toni. Ieri-dimineaţă, la ora 11.00, toată lumea a putut să vadă, pe site-uri, că Toni a fost învins de suferinţă.

Pentru că de aici înainte orice cuvânt e în plus, lăsăm un rând alb, de tăcere, pentru Toni.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite