Reacție-șoc a medicilor de la Fundeni după scandalul cu transplanturi: „Sunt doctor, nu e treaba mea cine vinde organe“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doctorul nefrolog Dorina Tacu, de la Institutul Fundeni din Capitală, a venit cu această explicaţie în urma dezvăluirilor făcute de jurnaliştii „ADS“ despre traficul de organe din spital. Numele ei a fost menţionat de mai mulţi pacienţi, care susţin că medicul „s-ar descurca“ cel mai bine cu întocmirea listelor pentru transplant.

Dezvăluirile făcute de jurnaliştii de la „ADS" referitoare la afacerile cu organe, care s-ar negocia pe holurile Spitalului Fundeni din Bucureşti, sub privirea doctorilor, au stârnit reacţii din partea cadrelor medicale. Dorina Tacu, doctor primar nefrolog, care întocmeşte listele de aşteptare pentru transplanturi cu organe de la pacienţi în moarte cerebrală, susţine că nu este de datoria ei să urmărească înţelegerile pe bani dintre donatori şi primitori. „Sunt doctor, nu poliţist, ca să mă intereseze care şi cui dă bani. Cum să-i refuz dacă unul îmi jură că donatorul este verişorul lui? Nu e treaba mea", spune Dorina Tacu.

Cauzele care duc la traficul de organe: săracie, ineficienţă, legi multe şi proaste. Cum poate fi combătut traficul de organe?

Spune si tu

Citeşte şi:
EXCLUSIV Doctor de la Spitalul Fundeni: "Nici zece ani de ploi nu vor spăla spitalul după scandalul cu trafic de organe"

Şi medicii riscă puşcăria

Cadrul medical mai susţine că de astfel de anchete ar trebui să se ocupe doar oamenii legii. Asta chiar dacă reporterii „ADS" au demonstrat că mai multe reţele de traficanţi îşi racolează clienţii chiar în spital, sub văzul angajaţilor. Autorităţile ar trebui să înceapă de la acele anunţuri de vânzare de organe, postate pe internet. Poate e şi legea incompletă. Sub ochii mei nu s-a întâmplat aşa ceva", a mai spus nefrologul de la Fundeni. Dorina Tacu este contrazisă însă de Victor Zota, preşedintele Agenţiei pentru Transplant din România. „Dacă medicii au dubii cu privire la unele înţelegeri pe bani între donator şi primitor, pot refuza transplantul. În cazul în care  se dovedeşte că un doctor are cunoştinţă despre un astfel de caz, poate fi parte din anchetă şi riscă închisoarea", explică Zota.

" Nici zece ani de ploi nu vor spăla Fundeniul. Vreau să renunţ la meserie, în România."
Dorina Tacu
doctor nefrolog

„Există trafic de rinichi în România, dar pentru străini"



Profesor doctor Vasile Astărăstoae (foto), preşedintele Colegiului Medicilor din România, a declarat pentru jurnaliştii „ADS" că traficul cu organe în România este înregistrat în rapoarte europene oficiale. „Este vorba însă despre români care îşi vând rinichii peste hotare. Nu am cunoştinţă că s-ar întâmpla asta şi la noi, mai ales în spitale", a declarat Astărăstoae. Acesta susţine că echipa de medici care răspunde de operaţiile de transplant nu ar trebui să fie trasă la răspundere pentru eventuale cazuri de trafic de organe.

„Orice comisie poate greşi"

„Legea prevede clar că medicul răspunde doar de operaţia în sine. Comisia de Etică din cadrul spitalului are rolul să investigheze dacă în spate este vorba despre o afacere. Orice comisie poate însă greşi. Este nevoie şi de o implicare mai mare a Poliţiei în astfel de situaţii", a adăugat şeful Colegiului Medicilor. Conform lui Astărăstoae, Legea Transplantului care funcţionează în România este făcută după toate regulile impuse de Uniunea Europeană.

De partea cealaltă, oficialii Poliţiei vin cu alte argumente care îi responsabilizează pe doctorii implicaţi în operaţiile de transplant. „Dacă se dovedeşte că medicii au luat la cunoştinţă că donatorul a luat bani, atunci vor fi şi ei cercetaţi penal", a subliniat Cristian Duţă, şeful Serviciului de Trafic de Persoane din Capitală.

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite