Stănculescu, adus la târg din puşcărie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Victor Stănculescu a ieşit câteva ore din închisoarea Jilava, ca să dea autografe pe volumul „Sfârşitul Ceauşeştilor“, de Grigore Cartianu. Alături de „Sfârşitul Ceauşeştilor“, ieri, la standul Editurii Adevărul, s-a lansat volumul de proză satirică „Găina fără bilet“ de Ion Cristoiu.

Grigore Cartianu a continuat ieri, în a patra zi, maratonul lansării cărţii sale, „Sfârşitul Ceauşeştilor". Cristian Gaţu, legenda handbalului românesc, a mărturisit că a avut un sentiment de bucurie când a aflat că dictatorii sunt morţi, sentiment de care acum îi este jenă şi pentru care-şi cere iertare la biserică în fiecare duminică.

Mai citeşte şi:

Stănculescu: „Iliescu s-a folosit şi de Militaru, şi de mine!“

Actriţa Iarina Demian a citit un fragment din carte şi a spus că demersul lui Cartianu este o lecţie de tenacitate. "Important nu este doar să ştii adevărul, ci să-l şi cauţi", a afirmat Iarina Demian. Jurnalistul Cătălin Tolontan a povestit că după ce a citit cartea a fost sunat într-o seară de Cartianu şi întrebat cum i s-a părut lectura. „Simplă!" a răspuns, tranşant, Tolontan. „Altora cuvântul li s-ar fi părut, poate, depreciativ, dar Grigore s-a bucurat. Să ajungi la simplitate este cea mai grea muncă", a nuanţat Tolontan.

Autografe fără cătuşe

Generalul în rezervă Victor Atanasie Stănculescu, invitatul special al lui Grigore Cartianu la standul Editurii Adevărul, a fost adus la eveniment direct din penitenciarul Jilava. A stat la masă alături de autorul cărţii, bucurându-se de puţinele clipe de libertate şi a acordat autografe pe volumul lui Cartianu. Unui cititor i-a făcut următoarea dedicaţie: „cu speranţa că aveţi mai multă speranţă în Viitor". „În ansamblu, cartea reprezintă ce am trăit. Cartianu a descris magistral acele momente, la fel ca un jurnalist care s-ar fi aflat în mijlocul evenimentelor şi şi-ar fi scris impresiile pe genunchi", a comentat generalul Stănculescu.

„O carte făcută cu pasiune"

Grigore Cartianu i-a invitat să dezbată volumul "Sfârşitul Ceauşeştilor" şi pe Dinu Patriciu, preşedintele Adevărul Holding, pe actorul Ion Caramitru şi pe scriitorul Liviu Antonesei.

„Un singur lucru important se poate spune despre această carte: este făcută cu pasiune. Când am aflat de acest demers l-am rugat pe Grigore să continue, să ducă la bun sfârşit, pentru că acest lucru este important pentru meseria de jurnalist", a spus Dinu Patriciu. „Multe dintre părerile noastre diferă, dar mi se pare extraordinar că un om care avea atunci 20 de ani a scris din punctul de vedere al generaţiei sale istoria jurnalistică a acelui moment", a adăugat preşedintele Adevărul Holding. Directorul Teatrului Naţional Bucureşti, Ion Caramitru, a mărturisit că nu a citit încă volumul lui Cartianu, dar că a urmărit dezbaterile din ziarul „Adevărul".

Actorul a vorbit despre confiscarea Revoluţiei: „Revoluţia română a pierdut şansa de a fi una profund anticomunistă. Revoluţia la care am participat eu nu a reuşit, cea la care a participat Sergiu Nicolaescu a reuşit."

Cristoiu, scriitor satiric

Grigore Cartianu i-a cedat, la un moment dat, locul său la masa de autografe jurnalistului Ion Cristoiu, care şi-a lansat volumul de proză satirică „Găina fără bilet". „Testul numărul 1 al cărţii este dacă se va râde", a spus Ion Cristoiu. „Această carte este bună şi de vacanţă; e relaxată, nu e crispată. Este o foarte bună terapie împotriva stresului cotidian", a punctat şi Grigore Cartianu. „Este o carte a unei Românii, România lui Ion Cristoiu, o ţară năucă, peste care au dat năvală UE, NATO, America, ONU, Internetul şi televiziunea, cu fătucile ei. Din această năvală, românii nu au înţeles nimic", a precizat Cristoiu.

El a trebuit să renunţe mai repede decât şi-ar fi dorit la microfon, pentru că într-un spaţiu alăturat un prezentator zelos a dat cam tare instalaţia de amplificare, pentru a-l prezenta pe actorul Gabriel Fătu. Cristoiu a mărturisit că-şi notează zi de zi aberaţiile întâlnite. „Am câteva şi de la acest târg", a completat el.

„Având în vedere aglomeraţia de genii pe metrul pătrat, mă opresc aici", a glumit publicistul. Despre volumul „Sfârşitul Ceauşeştilor", Cristoiu a vorbit în termeni apreciativi, dar s-a declarat şi deranjat că autorul a folosit cuvântul „dictator". „Această istorie este câteodată chiar mai intensă decât prezentul, pentru că oamenii morţi nu se mai enervează", a explicat Cristoiu.

Oferta Editurii Adevărul

- Colecţia Marile Muzee ale lumii - primele opt titluri
- Revista Rahan - primele două numere
- Colecţia Jules Verne - volumele 1-22
- Colecţia 100 de cărţi pe care trebuie să le ai în bibliotecă - volumele 1-83
- Colecţia Ghiduri Turistice National Geographic Traveler - volumele 1-14
- Colecţia de Lux, dedicată operelor lui William Shakespeare, Charles Dickens, Lev Tolstoi, Mark Twain, James Fenimore Cooper, Jack London,
Karl May, Sir Arthur Conan Doyle, Alexandre Dumas, James Clavell, Daniel Yergin, Sven Hassel, Vintilă Corbul, Theodor Constantin, Vlad Muşatescu
- Colecţia Pictori de Geniu - 14 titluri
- Colecţia Prima mea Enciclopedie cu Winnie Ursuleţul şi prietenii săi - 12 titluri
- Colecţia Disney Clasic
- Filmele Adevărul - colecţiile „Brigada Diverse", „Tom şi Jerry", „Florin Piersic", „Mărgelatu", „Ardelenii", „Toma Caragiu", „Gheorghe Dinică", „Charlie Chaplin", „Louis de Funès",„Aventuri", „Hai-hui prin Europa", „Hai-hui prin oraşele lumii", Seria „24" (sezoanele I şi II), „Personalităţi care au marcat istoria", „Jandarmii", „Mari comedii româneşti", Seria „Comisarul", „Război şi dragoste"

Programul evenimentelor speciale de la standul „Adevărul"

- Astăzi, 13 iunie: orele 11, 13 şi 15

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite