Salvaţi de la traficanţi şi abandonaţi de stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Majoritatea minorilor de la „Gavroche“ au fost scăpaţi din mâinile traficanţilor internaţionali
Majoritatea minorilor de la „Gavroche“ au fost scăpaţi din mâinile traficanţilor internaţionali

Singurul centru din ţară pentru minorii care au fost victime ale reţelelor de carne vie în străinătate va fi evacuat poimâine, din cauza retrocedării clădirii din Capitală, unde este găzduit. Copiii vor ajunge în stradă, pentru că proprietarul, SC Bucur Obor SA, va reintra în posesia clădirii şi pentru că Primăria Sectorului 2 nu a găsit un nou sediu. 

Clădirea situată pe Şoseaua Colentina numărul 6A, din sectorul 2, a fost revendicată de către SC Bucur Obor în urmă cu şase ani. Retrocedarea s-a decis abia anul trecut, iar vineri este ziua evacuării copiilor de pe proprietatea SC Bucur Obor SA.

Mai citeşte şi:

Fenomenul "copiii străzii" a luat amploare: de două ori mai mulţi copii ai nimănui

„De ce a permis instanţa să se ajungă aici?", se întreabă directoarea Centrului „Gavroche", Marinela Alexeanu-Buttu. În replică, directorul economic al Obor SA, Sorin Burlacu, spune că imobilul nu a aparţinut niciodată Direcţiei pentru Protecţia Copilului Sector 2.

Peste 300 de copii au ajuns în centrul situat pe Şoseaua Colentina, de-a lungul celor 18 ani cât a funcţionat „Gavroche". Aici erau aduşi toţi minorii români care erau traficaţi în diverse ţări din Europa şi trimişi înapoi de către autorităţile străine. „Am avut o fată căreia părinţii i-au rupt piciorul ca să stârnească mila şi să cerşească în Grecia. Copila a şi născut la 16 ani, apoi a fost vândută unor albanezi şi forţată să se prostitueze", a povestit Irina Roiban, îngrijitoarea copiilor de la centru.

Clădire: Sediul „Gavroche“ va fi evacuat vineri

Clădire: Sediul „Gavroche“ va fi evacuat vineri  

Salvaţi de la nenorocire

Cei mai mulţi minori au fost aduşi din Franţa, Italia, Austria, Danemarca şi Spania. „Am avut o fată care era obligată să se prostitueze. A reuşit să fugă din hotel în stradă şi a avut noroc că a trecut o maşină de poliţie chiar în acel moment. Autorităţile au mai găsit acolo patru fete care erau ţinute în lanţuri", şi-a amintit directoarea Alexeanu-Buttu.

În centru mai sunt 20 de copii şi tineri, cu vârstele cuprinse între 5 şi 20 de ani. Până vineri, toţi trebuie să plece. Unde anume nu ştie nimeni. „Stau aici din 2006. E ca şi casa mea. Nu vreau să plec, pentru că nu am unde să mă adăpostesc", a spus una dintre fetele de la „Gavroche", în timp ce ne arată camera plină cu postere.

Nimeni nu vine cu o soluţie

Tribunalul Bucureşti a respins până şi cererea de amânare a executării, astfel încât, în mai puţin de 48 de ore, singurul adăpost de stat pentru copiii traficaţi din România va fi desfiinţat. Soluţii nu mai sunt, iar interesul copiilor nu mai este o prioritate pentru niciuna dintre instituţiile statului. „Nu pot împrăştia copiii prin alte centre, pentru că sunt cazuri speciale şi nu-i pot pune la grămadă cu cei abandonaţi", a spus Isabela Hurjui, director general al Direcţiei pentru Protecţia Copilului Sector 2.

Reprezentanţii SC Bucur Obor SA susţin că soluţiile propuse de ei până acum au fost respinse de către şefii de la „Gavroche". „Le-am căutat alte fundaţii acreditate de stat pentru mutarea copiilor, dar nu am ajuns la nicio înţelegere amiabilă cu reprezentanţii centrului. Mai mult, le-am oferit să stea cu chirie, dar nu ne-au dat niciun răspuns clar", a spus Sorin Burlacu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite