Registrul Comerţului, fabrică de semnături

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adunarea Generală a Judecătorilor de la Tribunalul Bucureşti a hotărât, la data de 29 septembrie 2009, ca numărul dosarelor analizate în cadrul fiecărei şedinţe de judecată de la Registrul Comerţului să nu depăşească 50 de constituiri şi 100 de menţiuni.

De asemenea, magistraţii au decis reducerea numărului şedinţelor săptămânale de la patru la trei.

În condiţiile în care media dosarelor depuse la instituţia economică a fost, în anul 2009, de aproximativ 500 pe zi, până la data de 14 ianuarie, magistraţii au adunat peste 11.500 de dosare nerezolvate.

Din acest motiv, Executivul a decis printr-o ordonanţă de urgenţă, care a intrat în vigoare în urmă cu o săptămână, ca verificarea finală a cererilor de înregistrare să treacă din competenţa magistraţilor în cea a directorului Registrului Comerţului din Capitală şi a angajaţilor instituţiei.

Decizia a avut imediat o consecinţă pozitivă - într-o săptămână, aproximativ jumătate dintre dosarele lăsate de izbelişte de judecători au fost deja soluţionate.

3.300 de dosare, rezolvate într-o zi Joia trecută, când a intrat în vigoare ordonanţa şi judecătorii nu au mai avut nicio competenţă la Registru, 3.300 de dosare au fost soluţionate.

Astfel, aproape o treime din ce n-au făcut magistraţii timp de trei luni şi jumătate au reuşit să ducă la bun sfârşit directoarea instituţiei, Ştefania Chiţu, împreună cu lucrătorii delegaţi de aceasta, într-o singură zi.

„În momentul acesta nu se mai aplică codul de procedură de dinainte. Este o soluţie de tranzit pentru a-i putea ajuta cât mai eficient pe oameni", a declarat Ştefania Chiţu pentru „Adevărul de Seară".

Reprezentanţii firmelor bucureştene şi avocaţii par fericiţi de efectele ordonanţei. „Magistraţii ajunseseră să dea termen de judecată chiar şi pentru aprilie 2011. Acum s-a revenit la normal, iar termenul de verificare a dosarului este de circa o săptămână de la depunerea actelor", a declarat Elena Grecu, avocat.

Mai puţini referenţi, mai multe cozi

Faptul că oamenii formează cozi la verificarea dosarelor pare a fi singurul dezavantaj. „Din câte am înţeles, aproape jumătate dintre referenţi fac treaba judecătorilor de dinainte, aşa că au rămas mai puţini la verificarea iniţială", a spus o avocată care aştepta ieri de cinci ore la coadă pentru a-i fi analizat dosarul. Directoarea instituţiei, Ştefania Chiţu, a subliniat, însă, că aceasta este o situaţie temporară până când se va decide exact o nouă procedură de soluţionare a dosarelor.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite