Referendumul Capitalei, prostia în 7 întrebări

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consilierii generali au votat, miercuri, organizarea unui referendum la 19 iunie privind Legea Capitalei. Bucureştenii vor răspunde la şapte întrebări considerate penibile şi irelevante de către sociologi. Miza: un singur primar general sau administraţia actuală cu încă 6 primari de sector. Referendumul ne va costa aproximativ două milioane de euro.

Consilierii generali au aprobat, miercuri-seară, după mai bine de cinci ore de negocieri, bugetul Capitalei. În aceeaşi şedinţă aleşii locali au decis modul în care va fi organizat Referendumul pentru Legea Capitalei. Potrivit proiectului adoptat de consilieri, bucureştenii sunt chemaţi la vot la 19 iunie. Edilul-şef, Sorin Oprescu, propusese, în urmă cu trei zile, o singură întrebare care să le fie adresată locuitorilor oraşului, însă consilierii locali au votat aseară forma propusă de PDL, cu 7 întrebări, 29 de aleşi locali pronunţându-se pentru această variantă.

Întrebări ambigue şi penibile

Întrebările incluse în chestionar au fost foarte aspru criticate de sociologi, dar şi de către analiştii politici, care le‑au considerat prost formulate, ambigue şi penibile. „În primul rând sunt prea multe întrebări, lucru neobişnuit pentru un referendum unde ar trebui să fie una, maxim două întrebări deoarece avem un flux mare al populaţiei. Întrebările sunt penibile, sunt ambigue, unele sugerează răspunsul, cum ar fi cea legată de reducerea cheltuielilor aparatului administrativ. Este ceva de genul «mănânci calule, ovăz»", a declarat, pentru „Adevărul de Seară", Vasile Dancu, preşedintele Institutului Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES).

Acesta a adăugat că întrebările sunt construite ca şi un chestionar prost realizat. „Nu ai nevoie să aduci toată populaţia la vot pentru a răspunde la acele întrebări. Orice institut de sondare a opiniei publice poate obţine acele răspunsuri de la un eşantion de câteva mii de persoane. Întrebările sunt parcă aruncate cu furca într-un chestionar. Sper că nu vor ajunge pe buletine", a mai spus sociologul.

Creează confuzie

De aceeaşi părere este şi politologul Cristian Pîrvulescu, preşedintele Asociaţiei Pro Democraţia (APD), care susţine că două întrebări sunt chiar contradictorii. „Întrebările 2 şi 3 se contrazic, creează confuzie şi demobilizează electoratul. În plus răspunsurile sunt aproape imposibil de cuantificat. Acesta este cel mai scump sondaj de opinie făcut vreodată în România", susţine analistul politic.

El a subliniat faptul că pentru a fi valid, prezenţa la vot trebuie să fie de 50% plus unu, lucru foarte greu de realizat. „Probabil că nu va fi prezent la vot mai mult de 15% din electorat", spune Pîrvulescu. El susţine că, oricum, acest referendum are doar rol consultativ, iar aleşii pot merge mai departe cu Legea Capitalei, chiar dacă populaţia nu este de acord cu acest lucru.

Andrei Chiliman - primarul sectorului 1, Neculai Onţanu - primarul sectorului 2, Liviu Negoiţă - primarul sectorului 3 (sus), Cristian Popescu - primarul sectorului 4, Marian Vanghelie - primarul sectorului 5,  Cristian Poteraş - primarul sectorului 6 ar deveni viceprimarii edilului-şef dacă Legea Capitalei va fi votată

image

În replică, deputatul PDL Vasile Gherasim, iniţiatorul Legii Capitalei, susţine că dacă bucureştenii nu vor agrea varianta propusă de el, vor abandona proiectul. „Dacă cetăţenii nu sunt de acord cu această lege, ne vom conforma opiniei populare", susţine politicianul. El nu a putut explica, însă, cum va fi cuantificată această opinie. „Probabil vom avea în vedere media ponderată, per total, a răspunsurilor la toate întrebările şi vom vedea care sunt mai multe, cele de DA sau cele de NU", a adăugat Gherasim.

Elena Udrea, liderul organizaţiei PDL Bucureşti şi Ministrul Turismului şi Dezvoltării, a salutat aprobarea referendumului privind Legea Capitalei şi a declarat, pe blogul personal, că „am introdus şapte întrebări pentru ca lucrurile să fie extrem de clare pentru toată lumea".

Primarii de sector, care ar deveni viceprimarii edilului‑şef dacă Legea Capitalei ar fi votată, sunt, în majoritate, împotriva actului legislativ. „Întrebările stupid formulate au un singur obiectiv: cetăţenii să nu se poată pronunţa asupra fondului Legii Udrea, ci doar asupra unor aspecte generale ale administrării municipiului Bucureşti", susţine Andrei Chiliman, edilul sectorului 1.

De aceeaşi părere este şi colegul său de la sectorul 4, Cristian Popescu Piedone care spune că „organizarea referendumului este doar o risipă de bani". Vanghelie spune că aceasta este doar o „manipulare grosolană a celor de la PDL care cred că-i pot duce în eroare pe bucureşteni". Singurul care susţine Legea Capitalei este primarul sectorului 6, care spune că „legea urmează modelul celor din Praga, Viena, Paris sau Barcelona". El nu a dorit să se pronunţe asupra organizării referendumului. Primarul sectorului 2, Neculai Onţanu, şi cel de la sectorul 3, Liviu Negoiţă, nu au putut fi contactaţi pentru a-şi putea explima punctul de vedere.

"Întrebările sunt penibile, unele sugerează răspunsul. Este ceva de genul «mănânci calule, ovăz». Întrebările sunt parcă aruncate cu furca într-un chestionar.''
Vasile Dancu
preşedintele IRES

Cele 7 întrebări la care bucureştenii vor trebui să răspundă:

1 Sunteţi mulţumiţi de modul în care s-a dezvoltat Capitala?

2 Vă doriţi o Capitală cu şase sectoare şi o singură administraţie?

3 Vă doriţi o Capitală cu şase sectoare şi şapte administraţii?

4 Sunteţi mulţumit de curăţenia în Bucureşti?

5 Vă doriţi o arhitectură unitară pentru Bucureşti?

6 Sunteţi de acord cu reducerea cheltuielilor aparatului din administraţia Bucureştiului?

7 Sunteţi de acord ca Bucureştiul să fie condus de primarul general alături de Consiliul General al Municipiului Bucureşti?

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite