O gospodină de-o seamă cu secolul invenţiilor
0S-a născut în 1905, când femeile spălau rufele la râu şi călcau cu fierul cu cărbuni. Între timp, revoluţia tehnologică i-a schimbat viaţa la 180 de grade. Bucureşteanca Elena Tarcevscki şi-a serbat ieri cea de-a 105-a aniversare, alături de şase dintre cei mai bătrâni locuitori ai sectorului 2.
Doamna Elena, cum îi spune toată lumea, s-a născut la data de 12 mai 1905, în satul Blidari din judeţul Vrancea şi s-a mutat în Bucureşti în perioada interbelică. A trăit sub trei regimuri politice şi a văzut cum au venit la conducerea ţării patru regi şi cinci preşedinţi. În plus, a prins cele mai importante evenimente ale secolului, printre care Răscoala din 1907, Primul şi al Doilea Război Mondial, Marea Unire de la 1918 sau Revoluţia din 1989.
A sărbătorit 105 ani de viaţă cu şampanie
UN ALT LOCUITOR AL CAPITALEI A AJUNS LA 105 ANI
Cu ocazia aniversării celor 105 ani, primarul sectorului 2, Neculai Onţanu, i-a pregătit, ieri, o petrecere chiar în curtea casei ei, la care i-a invitat şi pe ceilalţi seniori din sectorul 2, toţi trecuţi de 100 de ani.
„Am fost sclavă la boieri"
După ce musafirii au plecat şi s-a mai eliberat curtea casei de pe strada Căminului, în care locuieşte, doamna Elena a reuşit să stea puţin de vorbă cu nepoţii şi cu celelalte rude care au venit s-o felicite.
Jovială şi plină de energie, ea a depănat amintiri împreună cu cei dragi, povestind şi cele mai interesante episoade din viaţa ei. Rămasă fără mamă de la o vârstă fragedă, a fost nevoită să muncească înainte de a împlini 12 ani. „Eram sclavă la boieri. Nu aveam încotro, trebuia să muncesc ca să trăiesc", povesteşte Elena. La vârsta de 18 ani a venit în Capitală pentru a se opera de polipi şi a rămas aici. „Am muncit foarte mult timp la fabrica de ulei Biruinţa. Lucram şi la bucătărie, şi în sala de mese, eram bună la toate", mai spune femeia.
Ea este convinsă de faptul că munca şi dieta moderată, bazată pe alimente sănătoase, au ajutat-o să ajungă la această vârstă. „Când mănânc carne, mănânc numai carne de pui crescut la ţară, iar de fumat, n-am fumat niciodată", explică bătrâna.
Maşina de spălat, invenţia secolului
Doamna Elena a fost o gospodină desăvârşită toată viaţa. Când nu era la serviciu, deretica prin bucătărie sau mătura şi curăţa prin casă. Chiar şi acum mătură curtea şi găteşte împreună cu fiica ei. Ba, mai mult, ea i-a cerut primarului Onţanu o pubelă, pentru a mătura toată strada pe care locuieşte. Acesta i-a întors gluma promiţându-i că i-o aduce la următoarea aniversare.
De-a lungul timpului, Elena Tarcevscki a fost martora celor mai inportante invenţii. Cum era de aşteptat, din toată revoluţia tehnologică, cel mai mult au afectat-o descoperirile din domeniul electro-casnic. „Maşina de spălat a fost cea mai bună invenţie că, până să apară, spălam totul de mână şi aveam puţin timp şi pentru altele", îşi aminteşte pensionara.