Nămeţi şi ploaie, cocteil fatal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Lucian Muntean
Foto: Lucian Muntean

Bucureştenii trebuie să se pregătească de inundaţii, pentru că în zilele următoare se vor topi munţii de zăpadă şi va ploua. Prefectul Capitalei a cerut ieri primarilor să depoziteze zăpada luată de pe străzi şi să cureţe gurile de canal. Canalizarea s-ar putea să nu facă faţă.

Firmele de salubrizare şi administraţiile domeniului public abia au deszăpezit arterele principale din Bucureşti, că Mihai Cristian Atănăsoaei, prefectul Capitalei, le-a şi cerut imposibilul.

Aşa au apreciat responsabilii cu starea drumurilor solicitarea potrivit căreia primarul general şi edilii de sectoare trebuie să dispună îndepărtarea, transportarea şi depozitarea zăpezii.

Mai citeşte şi:

Râmnicu Vâlcea: Nouă avalanşe au blocat DN7A, drumul ce duce spre Petroşani

  Iarna dezlănţuită

O depășire periculoasă s-a soldat cu rănirea gravă a două persoane

„Înţelege cineva că asta înseamnă 135.000 de curse cu basculantele? Şi aici vorbesc doar de sectorul 1", a declarat, ieri, Sorin Velicu, directorul Romprest, firma care deszăpezeşte în sectorul 1.

Măsura disperată de alaltăieri-seară, când primarul Sorin Oprescu a decis închiderea circulaţiei pe timpul nopţii în Bucureşti, ca utilajele să poată da zăpada de pe drumuri, a funcţionat. Ieri, la prima oră, arterele principale erau funcţionale, însă nămeţii tronau în staţiile de autobuz, pe trotuare şi pe maşinile parcate.

În timp ce REBU şi Urban, companii de salubrizare care au contracte cu primăriile 4 şi 6, nu au apucat să ridice zăpada şi să o depoziteze, angajaţii Administraţiei Domeniului Public Sector 4 şi cei ai Romprest au cărat câteva tone de nămeţi.

„Bătaie" pe gurile de canal

„Am depozitat de noaptea trecută (duminică spre luni n.r.) pe pârtia din Parcul Copilului şi pe gurile de canal ale ApaNova. Noi acolo punem zăpada adunată de pe străzi", a spus, ieri, Cristina Pop, purtător de cuvânt al Primăriei Sectorului 4.

Prefectul a cerut însă exact pe dos: aveţi în vedere curăţarea gurilor de canal, deoarece în următoarele zile vremea se va încălzi şi va ploua! De asemenea, şeful Romprest a explicat că în prima noapte de viscol a reuşit să încarce zăpada doar din Piaţa Victoriei şi în Piaţa Romană.

Cum se deszăpezeşte la Viena

Inginerul Ulrike Volk de la departamentul MA 48 din Primaria Vienei a declarat ieri, pentru „Adevărul", că zăpada adunată de pe străzile capitalei austriece este depozitată în locuri de unde să se poată scurge în râuri. „Când începe să se pună zapada, întâi se bagă plugul şi apoi se stropeşte cu un amestec de apă cu sare, care are compoziţii diferite în funcţie de temperatură. Se poate folosi până la -10 grade Celsius", a explicat Volk. El a adăugat că utilajele au în faţă plugul şi în spate o instalaţie de stropit.

„Este interzis să se folosească în apropierea zonelor verzi. Când volumul de zăpadă este însă prea mare pentru a mai putea fi împins în lateral, atunci zăpada poate fi transportată. Există patru locuri de depozitare, de unde zăpada ajunge în ape curgătoare, şi alte două locuri speciale de topire, cu conexiune la canalizare", a conchis anagajata Primăriei Viena.

Şcolile sunt închise şi astăzi

Mulţi elevi din clasele I-VIII mai stau în vacanţă şi astăzi, din cauza vremii nefavorabile. Ministerul Educaţiei a hotărât ca orele să fie suspendate în Capitală şi în judeţele Buzău, Brăila, Călăraşi, Constanţa, Dâmboviţa, Galaţi, Giurgiu, Ialomiţa, Ilfov, Olt, Prahova (parţial) şi Teleorman. Prefecţii din Galaţi, Ialomiţa şi Teleorman au hotărât ca orele să fie suspendate şi mâine, pentru că drumurile nu au fost complet deszăpezite. Elevii care nu merg la şcoală vor recupera cursurile pierdute fie până la sfârşitul semestrului, fie până la sfârşitul anului şcolar. Andreea Ofiţeru

Compania de Autostrăzi te pune pe drumuri

Un comunicat al Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) a pus mai mulţi oameni pe drumuri aiurea. Ştirea a fost preluată de Realitatea TV, după ce un reporter al postului primise confirmarea de la reprezentanţii CNADNR.

.

Ieri, la ora 11.37 pe banda de sus a postului TV a apărut un news alert: Autostrada Bucureşti - Piteşti a fost deschisă. În comunicatul celor de la Drumuri se spunea că "începând cu ora 11.30, circulaţia pe Autostrada A1, calea 2, sensul Bucureşti - Piteşti, a fost deschisă pentru toate autovehiculele".

Anunţul referitor la redeschiderea traficului pe Autostrada Bucureşti - Piteşti a rămas postat ca news alert, până la ora 11.47. În timpul ştirilor de la ora 12.00, Dorina Tiron, şefa CNADNR, a reconfirmat deschiderea autostrăzii. Mulţi dintre bucureştenii care au văzut ştirea au pornit spre autostradă. La ieşirea din Bucureşti însă, au aflat de la ehipajele de poliţie că autostrada este închisă pentru autoturisme şi au fost îndrumaţi pe rute ocolitoare.

În fapt, se efectuase doar un drum de probă pentru mai multe convoaie de camioane care au fost însoţite de utilaje de deszăpezire. Până la urmă, circulaţia a fost redeschisă pe autostrada Bucureşti - Piteşti în jurul orei 14.30.

Vanghelie: „Nici n-am apucat să dorm de grija zăpezii!"

Primarul sectorului 5, Marian Vanghelie, a declarat ieri că nu există nicio diferenţă între starea drumurilor din sectorul pe care îl administrează şi celelalte zone din Capitală. "Dacă cineva vede negru în sectorul 3 sau în sectorul 6 să-mi spună şi mie, că eu am văzut tot alb", a spus Vanghelie înainte de şedinţa Biroului Permanent Naţional al PSD, citat de Agerpres.

Edilul a adăugat că, deşi sectorul 5 este singurul din Bucureşti care nu are un contract cu o firmă de salubrizare care să ridice atât gunoaiele, cât şi zăpada, situaţia este sub control.

Marian Vanghelie nu se demilitează de prietenul Cătălin Voicu

Edilul sectorului 5 nu are contract cu nicio firmă de deszăpezire

"Noi facem faţă şi cu sume mai mici, comparativ cu zecile de milioane de euro. Încercăm să facem faţă.

M-am plimbat în timpul nopţii să văd de curiozitate câte utilaje sunt în alte părţi şi la 8.30 am plecat de la zăpadă. Nici n-am apucat să dorm", a mai spus edilul sectorului 5. Cu toate acestea, la fiecare întâlnire a Comandamentului de Iarnă de la sediul Primăriei Capitalei, sectorul lui Vanghelie este dat ca exemplu negativ. Mai mult, la prima zăpadă serioasă din iarna aceasta, Primăria Sectorului 5 a fost amendată cu 60.000 de lei de către municipalitate, pentru că nu a deszăpezit străzile din aria administrativă. Ulterior, măsura a fost atacată în instanţă.

În prezent, Administraţia Domeniului Public Sector 5 poate interveni doar cu 17 utilaje de deszăpezire.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite