Bucureşti: Liceenii şi studenţii nu cred în gripa porcină

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elevii refuză vaccinarea considerând gripa nouă la fel de periculoasă precum cea sezonieră. Doar un număr foarte mic de liceeni şi studenţi s-au vaccinat împotriva gripei A(H1N1). Tinerii acuză presa de complicitate cu industria farma­ceutică şi susţin că totul e o farsă.

Campania de imunizare din licee şi facultăţi nu a atras foarte mulţi tineri. Cei mai mulţi se tem de efectele adverse şi văd pandemia de gripă nouă ca pe o mare afacere pusă la cale de companiile farmaceutice în goana după profit.

În curtea Grupului Şcolar Industrial „Dimitrie Gusti", cartierul Rahova, doi elevi fumează grăbiţi. Pauza a fost mai scurtă decât ţigara. Mihăiţă Focşan aleargă spre intrarea în liceu. Focşan este clasa a XII-a şi a hotărât să refuze vaccinul. „Am căutat informaţii pe net, am vorbit şi cu un prieten asistent medical şi am aflat că slăbeşte imunitatea. Nu-mi trebuie! În fond, e ca o gripă obişnuită", spune liceanul grăbin-du-se spre clasă.

Niciun licean, vaccinat la „Dimitrie Gusti"

La cabinetul medical, asistenta Iuliana Mircea scoate din frigider o cutie cu vaccinuri şi arată spre teancurile cu declaraţiile trimise de către părinţi. „Luni a început campania, dar n-am făcut niciun vaccin până acum. Acestea sunt declaraţiile de la părinţi şi pot să vă spun că niciunul nu şi-a dat acordul", spune Iuliana Mircea.

Directorul liceului, Virgil Bădescu, explică toată procedura. „Elevii între 16 şi 18 ani au primit aceste declaraţii şi le-au dus părinţilor pentru a spune dacă acceptă sau nu vaccinarea copilului lor. În plus, noi n-am avut niciun caz de gripă porcină până acum", garantează directorul Bădescu.

Lui i-a administrat medicul de familie un vaccin homeopatic, în urmă cu ceva săptămâni, aşa încât nu considera necesar şi unul împotriva gripei noi. La plecare povesteşte că a aflat, din discuţiile particulare avute cu diferiţi inspectori de „profil", că A(H1N1) ar fi un virus artificial scăpat de sub control.

Pandemia, o „chestie de marketing"

La Liceul „Gheorghe Lazăr", situat gard în gard cu Parcul Cişmigiu, au fost confirmate patru cazuri de infectare cu virusul A(H1N1), iar instituţia a fost închisă pentru o săptămână. Asta n-a influenţat însă decizia părinţilor. Medicul Iftimi Valeria spune că au fost vaccinaţi doar opt copii, din totalul de circa 800 de elevi care au peste 16 ani. „Mai trebuie să vină şapte elevi care au acordul părinţilor pentru vaccinare".

Iftimi nu poate să-şi explice reticenţa părinţilor. „Poate că nu s-au informat foarte bine, nu ştiu ce să spun. În octombrie şi noiembrie s-au făcut vacinările împotriva gripei sezoniere şi nu au fost refuzuri atât de numeroase", spune doctoriţa de la Liceul „Gheorghe Lazăr". În luna ianuarie, după ce se încheie campania la elevi, vor fi vaccinaţi profesorii.

Se pare că printre aceştia sunt mai mulţi doritori decât în rândul elevilor, cel puţin la „Lazăr".

Radu Bogdan Şerban (17 ani) abia aşteaptă să-şi expună părerea despre pandemie. „Nu cred în gripa asta. Este o gripă normală, iar tot ceea ce vedem în presă este o chestiune de marketing concepută de firmele farmaceutice", spune tânărul, în timp ce prietenii săi îi susţin opinia dând afirmativ din cap.

Şi studenţii la Medicină par mai convinşi de existenţa unei conspiraţii decât de periculozitatea virusului A(H1N1). Victor George Laurenţiu, student în anul III la Medicină generală, nu a fost interesat de vaccin. „Nu mă sperie această gripă, aşa că nu m-a interesat foarte mult vaccinul." Colegul său Cătălin Laurenţiu Patega îl completează imediat. „Este o gripă absolut obişnuită, dar prezentată altfel pentru că există interese uriaşe.

Să nu uităm că industria farmaceutică este a doua industrie din lume, ca profit, după cea de armament. Pe termen lung se va vedea că este doar o conspiraţie a companiilor de farmaceutice", este foarte convins Cătălin Patega. În pofida acestor păreri, studenţii la Medicină se pare că au înregistrat cel mai mare număr de vaccinări, aproape 80 de cazuri. Dintr-un număr de circa 4.000 de studenţi.

ASE: un student dintr-o mie s-a vaccinat

Medicul Dragomara Duna, de la cabinetul din Moxa al Academiei de Studii Economice (ASE), explică numărul mare de medicinişti imunizaţi prin relaţia specială pe care aceştia o au cu profesorul Adrian Streinu-Cercel, secretarul de stat care se ocupă de combaterea gripei porcine.

„Altfel, nici la ei nu ar fi fost atâţia", spune Dragomara. La ASE, sunt peste 15.000 de studenţi şi14.000 de masteranzi şi s-au vaccinat doar 15 tineri. Medicul Duna nu poate să-şi explice acest număr mic decât prin programul foarte aglomerat al studenţilor.

Român decedat în Italia

Un român infectat cu virusul A(H1N1) a decedat la Spitalul San Martino din oraşul Genova, Italia. Constantin Cotosa, 35 de ani, era ţinut în viaţă de aparate încă de la data de 2 decembrie. El lucra ca sudor, iar cadrele medicale nu exclud posibilitatea ca tipul său de activitate să-i fi înrăutăţit starea.

Cu toate acestea, românul nu suferea de niciun fel de altă patologie. Medicii exclud posibilitatea ca problemele avansate ale românului să fi fost cauzate de o mutaţie a virusului A(H1N1). Din cauza faptului că bărbatul nu suferea de alte boli, Ministerul Sănătăţii din Italia a cerut o investigaţie în cazul decesului acestuia.

Citiţi mâine în „Adevărul"!

Vaccinul antiporcină a împărţit lumea medicală în două: pro şi contra imunizare

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite