La 12 ani, Lori îşi întreţine cele cinci surioare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Loredana câştigă aproape 70 de lei pe zi din cerşit, de patru ori mai mult decât mama ei, care este menajeră de „ocazie“. Micuţa foloseşte o plăcuţă pe care este scris numele unui văr de la Casa de Copii „Sf. Nicolae“, dar nu pentru a-i îndupleca pe bucureşteni să îi dea bani, ci să se ferească de agresori.

La intersecţia Calea Victoriei cu Splaiul Independenţei, un copil se plimbă printre maşinile oprite la semafor. Îmbrăcat într-un trening verde, cu o geacă albă şi cu un fes pe cap, cere mila şoferilor. Pare băiat. Are o plăcuţă de la Casa de Copii Sf. Nicolae, de pe strada Cuţitul de Argint pe care apare scris numele Marius Erusalim.

Nu spune nicio poveste patetică când cere ajutorul trecătorilor. Este bine îmbrăcat, curat, are ochii căprui şi reuşeşte să-i înduplece repede pe conducătorii auto, care-i întind câte-o hârtie de 1 leu. Semaforul se face roşu şi se retrage pe trotuar. Îşi dă fesul jos şi îşi desface părul. Este de fapt o fată, o cheamă Lori şi strânge bani pentru familia ei.

Se dă drept băiat pentru a nu fi violată

Plăcuţa cu numele de Marius o are de la vărul ei. O foloseşte la cerşit mai degrabă ca să se ţină departe de pericole, decât să îi înduplece pe oameni. Astfel, se dă drept băiat pentru că, în urmă cu câţiva ani, a fost la un pas de a fi violată de un bărbat care i-a promis bani.
Mă cunoaşte pentru că i-am dat şi eu de multe ori câte-un bănuţ aşa că vine să mă salute. Îmi aminteşte că i-am spus mai demult că îi dau o pereche de role şi ar vrea să mă ţin de promisiune.

image

Seara, micuţa cerşetoare se întoarce acasă, în Centrul istoric

„Hai dă-mi-le, te rog. Că sunt Sărbătorile şi tare mult aş vrea să mă plimb şi eu", spune, rugătoare, fetiţa. Reuşeşte să mă convingă repede. Are un fel de carismă care te face să vrei să stai de vorbă cu ea. Nu îmi inspiră genul acela de milă agasantă pe care o ai faţă de o persoană căreia îi dai 1 leu, iar apoi întorci privirea şi pleci mai departe.

„Am familie dar nu avem destui bani şi de-aia m-am apucat de cerşit. Stau cu mama şi cu cinci surori într-o casă din centru istoric", a spus Lori scurt.

„Adi Minune Mi-a dat odată 500 de lei"

Are 12 ani şi a început să facă singură bani de când avea nouă ani. La început a fost „parcagiu" în faţa Restaurantului Moara Mariei, din Centrul Istoric. „Clienţii crâşmei îmi dădeau o groază de bani. Veneau mulţi cântăreţi de manele şi ăştia sunt bogaţi. Adi Minune mi-a dat odată 500 de lei pentru că l-am ajutat să parcheze", spune cu mândrie Lori.

„Ce vremuri! Ajunsesemn să schimb telefoanele zilnic", îşi aminteşte cu mândrie micuţa „antreprenoare".

Câştigul îl duce acasă

Era bine acolo, dar au venit alţii mai mari şi nu au mai lăsat-o să se ocupe de parcare. Atunci s-a apucat de cerşit. Fie că spală parbrize, sau pur şi simplu trece printre maşini cu plăcuţa de la Casa de Copii de gât, fetiţa strânge o sumă mare de bani.

Sunt zile în care face şi 70 de lei pe zi, iar programul este flexibil. „De obicei ies în intersecţie pe la prânz şi stau până seara la opt, dar între timp mai merg să mănânc şi mă mai dau şi cu maşinuţele din Parcul de Distracţii de la Unirii", recunoaşte Lori.

Mi se pare că sunt foarte mulţi bani, dar fetiţa mă contrazice. „Păi io mănânc de 20, 30 de lei pe zi de la fast-food-urile din zonă şi mă mai dau şi la maşinuţele din parc", spune ea intrigată. Restul, cam 20 de lei, îl duce acasă pentru celelalte surori ale ei.

A pierdut patru clase la şcoală

Deşi ar trebui să fie în clasa a şasea, fetiţa este abia în clasa a doua. A rămas repetentă din cauză că a fost plecată în Spania, timp de doi ani, cu familia. Cea mai mică dintre surori, Cristina, a fost operată acolo la inimă. „Are multe probleme, sărăcuţa. Am stat în Spania vreo doi ani. Mi-a plăcut foarte mult acolo pentru că o duceam bine. Stăteam într-un centru de la Crucea Roşie. Aveam piscină şi aveam şi role cu care să mă plimb. Ne dădeau şi bani cu care ne descurcam bine", îşi aminteşte cu tristeţe fetiţa.

De când s-au întors în ţară, are de dus o povară foarte mare pe umerii ei. Deşi nu are încă buletin, are la fel de multe responsabilităţi ca şi un adult. Trebuie să aducă bani acasă pentru a putea supravieţui şi pentru a o putea ajuta şi pe mama ei, care lucrează cu ziua ca menajeră şi nu câştigă destul pentru a putea hrăni şase guri. „Trebuie să ne descurcăm cum putem. Oricum, Dumnezeu ne-a ajutat întotdeauna şi o să trecem cu bine de perioada asta", spune ca un om mare Lori. După ce i-am dat cadoul promis, micuţa a ţinut să mă colinde. „E bine ca de Sărbători să primeşti colindători pentru prosperitate", spune ea bucuroasă că zilele viitoare, când se va topi zăpada, se va putea da pe role.

Parcarea, primul „loc de muncă"

În 2007, Loredana a fost „parcagiu" timp de aproape un an în faţa restaurantului Moara Mariei, de pe strada Blănari. A dus-o foarte bine acolo. În medie, ajunsese să câştige chiar şi 200 de lei pe zi. Fetiţa spune că mulţi dintre cei care mergeau la această crâşmă erau oameni cu bani. Cântăreţul de manele Adi Minune i-a dat 500 de lei doar pentru că l-a ghidat când şi-a parcat maşina în faţa restaurantului.

Din cauză că au venit alţi băieţi mai mari, care au gonit-o din faţa restaurantului, fetiţa s-a apucat de cerşit. Locul preferat de ea este intersecţia din zona Pieţei Naţiunilor Unite, deoarece locuieşte în apropiere.

Nici acum nu o duce rău cu banii. Face cam 70 de lei pe zi. Din această sumă, o parte i-o dă mamei sale pentru cheltuielile zilnice, iar restul îi dă pe mâncare şi jocurile din parcul Unirii.

Mezina familiei, operată de trei ori în Spania

image

Trei dintre cele şase surori dorm într-o singură cameră

Lori este cea de-a treia fetiţă a Brânduşei. Cea mai mare este Ramona, în vârstă de 15 ani, Alexandra are 14 ani, Mioara abia a împlinit 10 ani, Violeta, 7 ani şi Cristina, mezina familiei, are doar 3 ani.

Din puţinul pe care îl are, mama fetelor a reuşit să le creeze condiţii decente de trai. Până acum trei luni, ele erau nevoite să facă baie în albie, dar acum şi-au luat un duş şi lucrurile s-au schimbat în bine. Fetele au strictul necesar: maşină de spălat, aragaz şi televizor. Singurul lux este combina muzicală. „Este bine că am avut-o pe Lori care m-a ajutat mereu, aducând un ban în casă, că altfel ar fi fost aproape imposibil să ne descurcăm", spune Brânduşa.

Greutăţile au urmărit-o pe mama celor şase fete de câţiva ani buni. Cristina s-a născut cu o malformaţie la inimă şi a fost operată de multe ori. Numai în Spania a suferit trei intervenţii pentru a putea trăi. „Şi celelalte fete au probleme cu inima, dar mai puţin grave. Totul se trage de la fostul meu soţ, care le sperie de fiecare dată când intră peste noi. Trăiesc într-o frică de nedescris", spune ea.

În afară de mezina familiei, fetele sunt toate la şcoală. Ramona este în clasa a cincea, Alexandra, în a patra, Mioara şi Lori sunt în clasa a doua, iar Violeta doar ce a început anul acesta şcoala. Primele patru au rămas repetente doi ani din cauză că au întrerupt cursurile pe perioada cât au stat în Spania.

Pun lacăt la uşă de frica tatălui

În clădirea dărăpănată din centrul istoric, doar micuţa cerşetoare şi cu mama ei aduc bani în casă.

Brânduşa, mama Loredanei, (foto) lucrează cu ziua ca menajeră pe unde apucă. Nu câştigă, însă, niciodată mai mult de 500 de lei pe lună din această activitate. „Este foarte greu să mă descurc de una singură", spune ea cu resemnare, aşa că banii aduşi de Lori sunt mai mult decât necesari.
Brânduşa a lucrat la REBU timp de 20 de ani şi mai ia şi de acolo o indemnizaţie de 300 de lei.

image

Nu a mai putut să continue munca de când a rămas însărcinată cu Cristina, mezina familiei, în vârstă de 3 ani, care s-a născut cu o malformaţie la inimă. A fost nevoită să meargă cu ea şi cu celelalte cinci fete în Spania, pentru a putea fi operată. Cheltuielile au fost suportate de Crucea Roşie şi întreaga familie a dus-o bine. De tatăl fetelor s-a despărţit imediat după naşterea Cristinei. „Este un beţiv şi am dus viaţă foarte proastă cu el. Ne bătea pe mine şi pe fete şi asta a fost singura soluţie", povesteşte femeia.

„Mi-e frică să nu-mi omoare fetiţele"

Bărbatul ei, însă, a continuat să se întoarcă acasă, deşi nu mai locuieşte acolo, făcându-le viaţa amară. Din această cauză, ea a montat un grilaj la intrarea în apartament, pe care îl încuie cu lacăt la lăsarea nopţii, de frică să nu intre iar soţul peste fete. „Odată a încercat să le violeze. Ieri, a intrat peste Lori şi a bătut-o foarte tare cu pumnii. Am scăpat de el după ce i-am dat cu spray paralizant în ochi. Este un om sălbatic", spune femeia.

Ea recunoaşte că a ajuns în culmea disperării şi nu ştie ce să mai facă. Vrea să se mute din actuala locuinţă, de frică. Spune că a chemat poliţia de foarte multe ori, dar bărbatul nu a fost niciodată reţinut. „Îl iau de fiecare dată de la uşa mea şi el se întoarce următoarea seară. Mi-e frică să nu-mi omoare fetiţele", afirmă femeia cu lacrimi în ochi.

A făcut şi plângere la Parchet pentru a se lua măsuri împotriva scandalagiului, dar îi este frică să nu fie prea târziu momentul în care autorităţile vor lua măsuri împotriva acestuia.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite