Basarab, inaugurat cu trompete şi scandal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel mai lat pasaj urban din Europa a fost deschis ieri, iar de  astăzi va fi funcţional pentru maşini. Câteva sute de bucureşteni s-au îmbulzit să vadă construcţia-gigant. Unele instituţii atrag însă atenţia că Basarabul nu are recepţia făcută.

Cu prilejul marii inaugurări a Pasajului Basarab, Sorin Oprescu a avut parte de o adevărată baie de mulţime. Dublată de „Bucharest Summer Parade", un eveniment care a marcat începutul vacanţei în Capitală, deschiderea podului a adunat sute de animatori şi curioşi.

CITEŞTE ŞI:

Basarabul noaptea: simfonie de lumini. Vezi imagini spectaculoase cu iluminatul arhitectural

GALERIE FOTO Blocaţi în trafic pe cel mai lat pod din Europa. Vezi de ce este sugrumat traficul pe Pasajul Basarab

Pietonii au putut urca pe pasajul lung de aproape doi kilometri numai din rampele de pe Şoseaua Nicolae Titulescu şi Bulevardul Vasile Milea, şi au mers pe un singur sens. Pe acorduri de muzică latino, primii vizitatori s-au înghesuit la corturile amplasate lângă podul cu cabluri, unde s-au distribuit gratuit căni, şepci, umbreluţe şi un joc puzzle cu însemnele noii construcţii. „Am venit cu cei doi copii.

E prima lor paradă şi am vrut să le ofer această bucurie. Mâine (astăzi, n.r) vom veni şi cu maşina, ca să ne obişnuim cu traseul", a spus Camelia, o bucureşteancă din cartierul Militari. Bucureştenii nu vor uita prea curând cine a muncit la realizarea acestei lucrări, mai ales că pe unul dintre stâlpii de susţinere ai construcţiei a fost agăţată o plăcuţă pe care scrie: „Început de Băsescu şi finalizat de Oprescu". Întrebat ce-i cu mesajul acesta, ­Oprescu a spus: „Asta-i realitatea!". El a adăugat că Pasajul Basarab „nu este al lui Băsescu, nu este al lui Oprescu, ci al bucureştenilor".

 Tramvaie noi vor circula pe linia 34 de pe pod



Plimbare cu alai

Primarul, însoţit de consilierele sale, a urmărit parada şi a spus că nu se aştepta să vadă aşa de multă lume la inaugurarea pasajului. „N-am crezut că o să vină atâţia. Le mulţumesc că sunt aici!", a spus el. Defilările de pe podul Basarab au început la ora 11.00, cu o paradă a constructorilor. Au urmat motocicletele Harley Davidson şi maşinile de epocă, câteva Trabanturi, reprezentanţi ai Jandarmeriei şi ai Poliţiei Locale, iar cele mai aplaudate prezenţe au fost majoretele îmbrăcate sexy, în poliţiste şi stewardese. În timpul paradei poliţiştilor călare, cei prezenţi au simţit trepidaţii pe pod.  „Bucharest Summer Parade" s-a terminat la ora 12.30, iar primarul general a făcut o plimbare cu alai până în parcarea complexului comercial Carrefour, acolo unde Horia Brenciu a susţinut un concert. 

La fiecare pas, Oprescu a salutat bucureştenii şi a glumit cu ei. „Ce cămaşă ai, îmi iau şi eu una, de-aia cu palmieri!", „Mamă, da' ce umbrelă ai, ­m-ai înnebunit!", „Nu ţi-e strâmtă şapca aia?", au fost replicile edilului la adresa câtorva bucureşteni. I s-a alăturat şi primarul de la sectorul 4, Cristian Popescu Piedone. „Mergi mai încet Oprescule, că te strigă Vanghelie de sub pod!", a glumit un cetăţean, în timp ce primarul a luat-o la pas.

image

Sorin Oprescu, înconjurat de consiliere

image

Cetăţenii i-au mulţumit, l-au aplaudat şi l-au fotografiat. O doamnă s-a oprit în faţa primarului şi a ţinut să aibă o fotografie pe telefonul portabil. „Acum mă ai lângă tine, pe telefon!", i-a spus primarul. Edilul-şef a spus că abia aşteaptă să vadă şi maşini pe Pasajul Basarab. De asemenea, el va merge astăzi la Centrul de monitorizare pentru a urmări de acolo traficul pe pod.

Deschidere contestată

Inaugurarea nu a fost însă lipsită de scandal. Primarul general al Capitalei a răspuns ieri şi la acuzaţiile ­Inspectoratului de Stat în Construcţii, care susţine că inaugurarea Pasajului Basarab este ilegală: „Să mă mai lase cu prostiile. Să citească bine legea. Toată viaţa au pus piciorul pe frână să nu se termine absolut nimic".

Animatoarele şi-au înfipt tocurile în asfaltul proaspăt



Totodată, într-un comunicat al Primăriei Capitalei se arată: „Pasajul Basarab a fost supus tuturor testelor prevăzute de legislaţia în vigoare, rezultatele acestora confirmând siguranţa şi stabilitatea acestuia în cele mai dificile condiţii de exploatare. Toate aceste teste au fost confirmate de către proiectanţi, consultanţi şi specialişti de renume în domeniu din România şi Spania şi consemnate în rapoartele pe care aceştia le-au înaintat către Comisie. În acest moment, Pasajul Basarab este 100% sigur pentru punerea în exploatare".

"Să mă mai lase (Inspecţia de Stat în Construcţii - n.r.) cu prostiile! Era cineva inconştient să dea drumul la pasaj dacă nu era sigur?''
Sorin Oprescu primarul Capitalei

Tramvaiele circulă de azi pe pasaj

Cel mai modern tramvai cu podea coborâtă din Bucureşti va circula pe Pasajul Basarab, pe ruta 34. Patru garnituri nou-nouţe au fost scoase din uzinele RATB-ului odată cu inaugurarea podului. Principalul avantaj al tramvaiului este podeaua joasă care ajunge până în dreptul refugiului, lucru benefic mai ales bătrâ­­nilor şi persoanelor cu handicap care nu vor mai urca scările. Vehiculul are 26 de metri lungime, 2,45 metri lăţime şi 43 de locuri pe scaune, iar alte 265 în picioare.

Este produs 100% în uzinele româneşti, însă unele componente sunt importate. Astfel, tramvaiele vor circula pe traseul actual între Calea Vitan şi Bulevardul Banu Manta, apoi pe un traseu prelungit pe Şoseaua Nico­­­­lae Titulescu, Pasajul Basarab, Şoseaua Orhideelor, Bulevardul Vasile Milea, Bulevardul Timişoara, Calea 13 Septembrie, Bulevardul Ghencea, până la terminalul „Ghencea".

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite