Turnul Cathedral Plaza, la un pas de demolare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Turnul de 19 etaje de lângă Catedrala Sf. Iosif va fi dărâmat
Turnul de 19 etaje de lângă Catedrala Sf. Iosif va fi dărâmat

Curtea de Apel Suceava a anulat autorizaţia de construcţie a turnului ridicat la doar opt metri de Catedrala Sfântul Iosif din Capitală. După mai bine de patru ani de procese, Arhiepiscopia Romano-Catolică a câştigat în instanţă demolarea imobilului care punea în pericol monumentul istoric.

Arhiepiscopia Romano-Catolică va cere demolarea în totalitate a turnului Cathedral Plaza, ridicat la doar opt metri de zidurile Catedralei Sfântul Iosif din Capitală.

Anunţul a fost făcut după ce miercuri, după mai bine de patru ani umblaţi prin instanţe din toată ţara,Arhiepiscopia Romano-Catolică a obţinut la Suceava hotărârea irevocabilă cu privire la clădirea de 19 etaje construită de firma S.C. Millennium Building Development SRL.

Instanţa a anulat autorizaţia

Hotărârea instanţei prevede anularea autorizaţiei de construire a imobilului zgârie‑nori. „Autorizaţia aceasta, dată pe ochi frumoşi şi pe bani mulţi, a fost declarată ilegală. La Suceava s-a scris mereu istoria, iar acum s-a scris o nouă pagină de istorie a justiţiei române", a declarat, ieri, Arhiepiscopul Bisericii Catolice, Ioan Robu.

El a adăugat că, pe parcursul anilor de când s-au semnalat neregulile cu privire la această construcţie, autorităţile române printre care a amintit de Guvern, Preşedinţie, Primăria Sectorului 1, Inspectoratul de Stat în Construcţii, dar şi Millennium Building, au dat dovadă de „aroganţă, prepotenţă, dispreţ şi sfidare".

O hotărâre fără precedent

Reprezentanţii Arhiepiscopiei au lăudat decizia instanţei de la Suceava după ce, la Ploieşti, magistraţii se pronunţaseră în favoarea firmei care ridică imobilul. La rândul său, avocatul Arhiepiscopiei, Mugur Popescu, a declarat că decizia de la Suceava este o premieră într-un proces prin care se cere apărarea unui monument istoric.

„Este prima hotărâre irevocabilă din România prin care se desfiinţează o autorizaţie de construcţie a unui turn zgârie‑nori", a declarat acesta. Şi avocatul Primăriei Municipiului Bucureşti, Antonie Popescu, dar şi preşedintele Asociaţiei „Salvaţi Bucureştiul", Nicuşor Dan, au salutat decizia Curţii de Apel Suceava pe care au catalogat-o drept fără precedent în istoria recentă.

„O decizie tardivă şi fără efecte"

După aflarea verdictului, reprezentanţii Cathedral Plaza au anunţat că decizia este una „obscură, dubioasă şi tardivă". „Proiectul Cathedral Plaza este finalizat şi a intrat în circuitul civil.

Millennium Building Development califică decizia Curţii de Apel Suceava privind revizuirea cauzei în dosarul Cathedral Plaza drept tardivă şi fără efecte directe asupra proiectului imobiliar, clădirea fiind deja finalizată la această dată.

Faptul că am terminat clădirea şi avem primii chiriaşi, nu înseamnă că nu vom ataca hotărârea abuzivă a instanţei de la Suceava pe toate căile legale oferite de legislaţia românească, inclusiv cea penală", declarau, pentru „Lumea Justiţiei", reprezentanţii Millennium Building Development.

Ieri, muncitorii lucrau pe şantierul de lângă catedrală, motiv pentru care Arhiepiscopia Catolică a făcut un apel către autorităţi, precum Inspectoratul de Stat în Construcţii să le oprească pentru punerea în aplicare a deciziei instanţei şi că aşteaptă un aviz de demolare din partea Primăriei Municipiului Bucureşti. Arhiepiscopul Ioan Robu a mai spus că va cere demolarea în totalitate a imobilului care este „ilegal de la subsol şi până la vârf".

Conflictul a început în 2006

Proiectul Cathedral Plaza viza construirea lângă Catedrala Sfântul Iosif, pe strada Lutherană, a unui imobil de 75 de metri înălţime. Pentru această construcţie, Primăria Sectorului 1 a emis o autorizaţie de construcţie la 24 februarie 2006, lucrările fiind începute la 9 martie 2006.

O lună mai târziu, Arhiepiscopia Romano-Catolică din Capitală a acţionat în judecată firma de construcţii şi toate instituţiile statului care au avizat proiectul, solicitând anularea autorizaţiilor şi a avizelor eliberate.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite