Primăria Sectorului 1 va plăti 10.000 de euro unei persoane cu HIV căreia i-au făcut publice datele personale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andrei Chiliman, primarul sectorului 1, spune că angajatul vinovat a fost concediat
Andrei Chiliman, primarul sectorului 1, spune că angajatul vinovat a fost concediat

Primăria Sectorului 1 va plăti 10.000 de euro unei persoane infestate cu HIV, căreia i-a făcut publice datele personale şi boala. Pacientul declară că, după ce toate cunoştinţele sale au aflat că este bolnav de SIDA, s-a simţit marginalizat şi blamat.

Datele personale a peste 2.000 de persoane, dintre care cinci persoane infestate cu virusul HIV, au apărut pe site-ul Primăriei Sectorului 1 în 2008. Bucureştenii figurau pe o listă de beneficiari de cartele magnetice gratuite pentru transportul cu metroul.

O angajată a primăriei Ciurea a murit la serviciu

Râmnicu Vâlcea: Persoanele bolnave de HIV sunt discriminate

Pentru că era vorba despre persoane foarte bolnave şi în vârstă, un grup de infractori au profitat de slăbiciunea acestora şi, cunoscându-le adresele şi problemele, au putut să le intre pe sub piele. Unii dintre ei au rămas fără casă. „Pacientul nostru nu şi-a pierdut casa, dar şi-a pierdut modul de a trăi şi de a interacţiona. Cercul său de cunoştinţe a aflat de boala sa şi toată lumea şi-a schimbat atitudinea faţă de el", a spus directorul executiv al Uniunii Naţionale a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA, Iulian Petre.

„Bolnavii au fost discriminaţi"

Tribunalul Bucureşti a decis în urmă cu o săptămână ca edilul Andrei Chiliman şi instituţia pe care o reprezintă să-i plătească bărbatului daune.

„Bolnavii care s-au regăsit pe site au avut o serie de probleme la vremea aceea, fiind discriminaţi. Unul dintre ei a avut curajul să meargă mai departe şi să dea în judecată primăria şi primarul şi acum, după doi ani, a câştigat. Iniţial am cerut 100.000 de euro, dar Tribunalul a decis să fie plătite despăgubiri de 10.000 de euro", a spus Sebastian Turcu, avocatul bolnavului.

Decizia a fost pronunţată în martie 2009, dar primăria a făcut recurs. Instanţa a decis însă la 10 februarie 2010 să respingă recursul instituţiei şi victima să primească despăgubirea de 10.000 de euro.

dau vina pe un angajat Iulian Petre consideră că sancţiunea pe care Primăria Sectorului 1 a primit-o este mică în raport cu daunele pe care
le-a produs, dar apreciază că un pacient a ieşit câştigător în lupta cu autorităţile.

Reprezentanţii Primăriei Sectorului 1 spun că vor plăti despăgubirile. „Va plăti şi primarul, şi primăria, deşi a fost vorba despre o eroare a unui angajat care a publicat pe site listele cu beneficiarii cartelelor magnetice pentru transportul în comun. Din greşeală sau intenţionat, el a publicat şi cauza pentru care aceştia au gratuitate pe transport, respectiv gradul de handicap, adresa, numele şi codul numeric personal", a spus purtătorul de cuvânt al Primăriei Sectorului 1, Alex Ichim. El a adăugat că funcţionarul a fost demis la scurt timp după incident.

"Pacientul nostru nu şi-a pierdut casa, dar şi-a pierdut modul de a trăi şi de a interacţiona."
Iulian Petre
director Uniunea Organizaţiilor Persoanelor cu HIV/SIDA

Legi încălcate:

Codul Penal prevede la art.19 că „divulgarea, fără drept, a unor date, de către acela căruia i-au fost încredinţate, sau de care a luat cunostinţă în virtutea profesiei ori a funcţiei, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă".

S-a mai încălcat şi Legea nr.584 din 29 octombrie 2002 Art. 8. „Păstrarea confidenţialităţii datelor privind persoanele infectate cu HIV sau bolnave de SIDA este obligatorie pentru: a) angajaţii reţelei sanitare; b) angajatorii acestor persoane; c) funcţionarii publici care au acces la aceste date.

Legea nr. 46 din 21.01.2003, privind drepturile pacientului, Cap. I, prevede la Art. 22 că "informaţiile cu caracter confidenţial pot fi furnizate numai în cazul în care pacientul îşi dă acordul sau legea o cere în mod expres".

Casa de parfumuri Jean Paul Gaultier vrea despăgubiri de aproape 400.000 de euro

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite