Noapte Albă pentru amatorii de muzee

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mii de persoane, printre care şi turişti străini, au vizitat în noaptea de sâmbătă spre duminică, în cadrul celei de-a şasea ediţii a „Nopţii Muzeelor“, cele 11 insitituţii care şi-au deschis porţile gratuit. Muzeul de Artă din Capitală le-a oferit vizitatorilor care stăteau la rând, în curte, o piesă de teatru pentru a le face aşteptarea mai uşoară.

Şi în acest an, la „Noaptea Muzeelor", bucureştenii au fost atraşi să treacă pragul instituţiilor de cultură pentru a le vizita expoziţiile şi colecţiile.

Nu au lipsit nici micii, berea şi muzica live, dar nici spectacolele de teatru, dans şi proiecţiile de filme. Chiar dacă meteorologii anunţaseră ploaie şi furtună, foarte multe persoane au riscat şi au ieşit din case. Şi bine au făcut.

Francezi şi germani printre vizitatori

La Muzeul de Artă cozile au fost interminabile, dar oamenii au aşteptat cu răbdare, mai ales că, de la ora 21.30, au putut să urmărească spectacolul „Statuile", prezentat de Teatrul Masca în grădina palatului.

Printre cei care aşteptau la coadă se aflau şi grupuri de turişti străini, mai ales francezi şi germani. „Nu ne grăbim, avem toată noaptea la dispoziţie. E plăcut afară, aşa că vom merge şi la alte muzee", a spus unul dintre tineri. La Muzeul de Istorie, 15 tineri, membri ai asociaţiei „Tradiţia Militară", costumaţi în grăniceri de la 1806, au întâmpinat vizitatorii şi au încercat să fluidizeze aglomeraţia de la intrare.

„Purtăm uniforme ale Imperiului Austro-Ungar, de la începutul secolului al 19-lea, din Transilvania", a explicat Alexandru Bucur, student la Arhitectură. Grupuri de câte 40 de persoane şi-au aşteptat cu răbdare rândul pentru a vizita Tezaurul de la Pietroasa, coroana Reginei Elisabeta şi sabia Regelui Carol I, expuse la Muzeul de Istorie.

Un succes fără precedent la public s-a înregistrat şi la Muzeul Aviaţiei. „Am numărat peste 1.700 de vizitatori, ceea ce, faţă de anii trecuţi, când numărul vizitatorilor nu depăşea 500, reprezintă un record", a spus încântat muzeograful Sorin Turturică. „În proporţie de 80%, vizitatorii au fost tineri. Unii aveau copii mici, care le dormeau în braţe", a mai spus muzeograful.

Mititei şi chinezării printre roci

Muzeul de Geologie a atras vizitatorii cu grătare de mici, bere şi muzică live cu Alina Sorescu. În timp ce uralele câtorva şcolari acompaniau recitalul cu melodii de dragoste al solistei, alţi oameni se înghesuiau pe coridoarele muzeului pentru a vedea câteva roci.

Nici la Muzeul Ţăranului lucrurile nu au stat mai bine. La poartă, coada părea interminabilă, iar, odată intraţi, mulţi oameni se arătau surprinşi că la Muzeul Ţăranului Român li se oferea, spre vizitare, o expoziţie de pictură a ţăranilor chinezi şi o expoziţie cu lucrări ale meşteşugarilor mexicani.

Depăşiţi de numărul de vizitatori

Pe alocuri, în toate muzeele vizitate, unii muzeografi, depăşiţi de numărul mare de vizitatori, au avut reacţii nepotrivite sau au uitat să mai facă oficiul de ghidaj.

image

Zeci de craioveni au vizitat Muzeul Olteniei  

Cultura i-a scos din casă pe români

Şi în restul ţării, românii s-au bucurat de Noaptea Albă a Muzeelor.

GALAŢI. Peste 6.000 de vizitatori au trecut pragul muzeelor din oraş. La Planetariu s-au făcut proiecţii de filme documentare, iar la Muzeul de Istorie şi de Arte Vizuale au fost deschise expoziţii speciale.

CRAIOVA. Până la miezul nopţii, peste o sută de persoane au fost în Muzeul de Artă şi în Muzeul Olteniei. Aici au fost proiecţii de filme documentare de specialitate, dar şi expoziţii de minerale şi roci.

SLATINA. Muzeul Judeţean a avut porţile închise în Noaptea Muzeelor. „Nu am respectat programul, pentru că riscăm să nu vină nimeni. De obicei în oraşele mari se ţine, acolo unde sunt turişti", a spus Laurenţiu Guţică, directorul muzeului.

SIBIU. Ploaia nu a reuşit să-i descurajeze pe cei dornici să descopere comorile oraşului. La muzeul în aer liber din Dumbrava, vizitatorii s-au distrat cu jocuri de muzică populară şi teatru. La Muzeul de Istorie, în jurul orei 22.00, deja peste 2.500 de vizitatori vizionaseră expoziţiile, iar la Palatul Brukenthal, se stătea cam 20 de minute la coadă pentru a se putea intra în muzeu.

PLOIEŞTI. Muzeul Ceasului „Nicolae Simache", singurul din ţară şi al treilea ca mărime şi importanţă din Europa, a fost de departe cel mai vizitat aşezământ cultural din oraş. Aici sunt expuse peste 500 de ceasuri, cea mai veche piesă a muzeului, datând de la 1562. „Noaptea Muzeelor" a venit, însă, cu veşti proaste pentru vizitatori, aceştia aflând că preţul de intrare la instituţiile de cultură din oraş, s-a dublat.

BRAŞOV. Sute de persoane au ales să-şi petreacă seara de sâmbătă, la muzeu. „Casa Mureşenilor" a fost plină de vizitatori de toate vârstele care, după ce au admirat lucrările din cadrul expoziţiilor permanente şi au asistat la recitalul solistei Alexandra Fit.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite