Maidanezii-salvatori, pregătiţi de cutremur

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Doi dintre maidanezii care au participat recent la o simulare de intervenţie în cazul unui cutremur
Doi dintre maidanezii care au participat recent la o simulare de intervenţie în cazul unui cutremur

Billie, Codruţ, Spritz, Creţu şi Gigica sunt dresaţi printre ruinele întreprinderii Dacia să înveţe cum să salveze victimele unui seism. Animalele au dat dovadă de ambiţie şi curaj. Cei cinci căţeluşi au fost salvaţi de pe străzi şi îngrijiţi de reprezentanţii Fundaţiei „Vier Pfoten“ şi ai asociaţiei „Clubul Câinilor Utilitari“.

Maidanezii antrenaţi să caute supravieţuitori după dezastre au un trecut zbuciumat, până nu demult ei rătăcind morţi de foame pe străzi. Au avut şansa să fie salvaţi şi integraţi într-un program de dresaj special al Fundaţiei „Vier Pfotten", de care s-a îngrijit actualul preşedinte al Clubului Câinilor Utilitari, Vlad Popescu.

Spritz, in timpul celei mai mari simulari de cutremur

sprit

„Am fost puşi faţă în faţă cu cei cinci magnifici. Nici noi nu mai lucrasem cu câini pentru astfel de situaţii de urgenţă, nici ei nu mai fuseseră dresaţi în vreun fel. Am făcut treabă bună împreună", povesteşte tânărul dresor. 

Codrut a identificat victima unui cutremur

codrut

Salvaţi de pe străzi

Fiecare dintre cei cinci maidanezi are o poveste tristă. Creţu şi Codruţ sunt doi „golani" născuţi şi crescuţi pe străzile Craiovei care au început o viaţă nouă la Bucureşti. Billie, cea mai mică dintre eroi, o căţeluşă cu blană neagră precum cărbunele, a fost luată dintr-o familie mai mare de patrupede care trăiau în condiţii vitrege. Cel mai emoţionant trecut îl au, însă, Spritz şi Gigica.

Billie, cea mai mica dintre eroi

Billie

Dacă primul a fost bătut cu sadism de către stăpânii săi, care nu-i puteau înţelege excesul de energie şi-l „cuminţeau" prin violenţă, Gigica şi-a văzut moartea cu ochii, după ce a fost lovită de o maşină şi i-au fost rupte trei dintre lăbuţe. „Ne-a luat vreo trei luni s-o facem pe «piese», pentru că era distrusă. Iar după cele trei luni sărea deja garduri de un metru. Este foarte ambiţioasă!", explică Vlad.

Şapte voluntari lucrează pentru „Clubul Câinilor Utilitari" şi toţi au avut performanţe reale în urma muncii pe care o fac cu aceşti maidanezi.

Cinci misiuni alături de ISU

Codruţ, veteranul echipei, are la activ nu mai puţin de zece tabere de dresaj, cinci examene de dresaj în specialitatea „Căutare şi Salvare", un titlu de învingător la Campionatul Naţional de Dresaj din 2006 şi cinci intervenţii în misiuni reale, alături de forţele competente. 

Vlad, alaturi de salvatorul Codrut in timpul misiunii de la Vulcan

vlad

Maidanezul a participat chiar şi la acţiuni de salvare reale. Prima dintre ele a avut loc la hala Vulcan, din cartierul bucureştean Rahova, unde s-au prăbuşit mai mulţi pereţi şi au fost prinse mai multe victime sub dărâmături, iar patrupedul a găsit sub ruine haina uneia dintre ele. La fel s-a întâmplat şi când a căzut tavanul în interiorul unui centru comercial din Capitală, în urmă cu câteva luni, când Poliţia le-a solicitat ajutorul voluntarilor de la club pentru a-i ajuta să identifice eventuale victime prinse sub moloz.

Cretu a devenit vedeta demonstratiilor

cretu

La fel s-a întâmplat şi cu Spritz, cel mai „nebun" dintre eroi, după cum spune Vlad, pentru că este cel mai rapid dintre toţi. Vrea să muncească mereu şi e capabil să impresioneze cu energia lui. El a intervenit până acum în două misiuni reale alături de ISU.

Spritz, cel mai aprig din echipa

sprit

"Nici noi nu mai lucrasem cu câini pentru astfel de situaţii de urgenţă, nici ei nu mai fuseseră dresaţi în vreun fel."
Vlad Popescu
dresor

Gigica face si terapie cu cei mici
Se antrenează printre ruine

Locurile folosite pentru antrenamentul patrupedelor sunt parcurile şi ruinele fostei întreprinderi Dacia, din Bucureştii Noi, acolo unde au participat, în urmă cu două săptămâni, la o simulare de intervenţie în cazul unui cutremur.

„L-am motivat pe Creţu (n.r. - veteranul echipei) cu o bucată de crenvurşti, fără să muşte din ea, iar acum o să-l ţină cineva cât eu mă ascund că să vină să mă caute", explică dresorul. După circa două minute, maidanezul este lăsat liber să patruleze şi să scotocească după „victimă", pe care o găseşte sub dărâmături.

gigica
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite