Guvernul de la Chişinău salută declaraţiile de sprijin făcute de Joe Biden la Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Guvernul de la Chişinău salută declaraţiile de sprijin făcute de Joe Biden la Bucureşti
Guvernul de la Chişinău salută declaraţiile de sprijin făcute de Joe Biden la Bucureşti

Noua guvernare de la Chişinău salută declaraţiile de sprijin, economic şi politic, făcute de vicepreşeditele american Joe Biden la Bucureşti şi îşi exprimă certitudinea că, împreună cu partenerii occidentali, va putea conferi consistenţă vectorului proeuropean al R.Moldova.

Ministrul de externe, vicepremierul Iurie Leancă, a constatat, într-o declaraţie pentru NewsIn, că în luna iunie, când Joe Biden a fost la Kiev, vicepreşedintele american nu a făcut nicio referinţă la situaţia din Republica Moldova, nu a luat atitudine faţă de situaţia din Republica Moldova şi nu a trimis vreun semnal de încurajare pentru autorităţile de atunci.

"Iată că acum, când se află în regiune, la vest de Republica Moldova, în România, constatăm că face referinţe de încurajare a autorităţilor democratice, vorbind despre sprijin politic şi economic necondiţionat pentru Chişinău. Sunt convins că această diferenţă de atitudine şi de interes este  rodul tocmai a acestor transformări care s-au produs pe arena politică din Republica Moldova, şi, sunt convins, şi a faptului că nu doar la nivel de declaraţii, ci şi la nivel de acţiuni concrete noua majoritate şi noua guvernare de la Chişinău a pornit pe calea corectă a promovării reformelor pe toate planurile, pentru a europeniza şi a moderniza Republica Moldova", a declarat ministrul moldovean de externe.

Iurie Leancă consideră semnificativ faptul că aceste declaraţii de sprijin pentru Republica Moldova şi pentru alte ţări din zonă se fac la Bucureşti.

"Prin acest gest, vicepreşedintele american a semnalat foarte clar importanţa României pe plan regional şi asta arată o data în plus că cât de corect este gestul guvernării de la Chişinău de a readuce relaţiile cu Bucureştiul în albia firească, normalizând relaţia şi demonstrându-şi interesul foarte mare pentru a dinamiza şi a cataliza această relaţie sub toate aspectele", spune Iurie Leancă.

"Aţi văzut că imediat că am ridicat regimul de vize cu România am deblocat şi relaţia cu UE, acum iată că şi Washingtonul trimite un semnal foarte clar că trebuie să avem relaţii de bună vecinătate cu România", precizează ministrul.

Oficialul moldovean aminteşte şi faptul că programul de guvernare al cabinetului Filat, la capitolul politică externă, face referinţe foarte clare la faptul că Republica Moldova doreşte să-şi revitalizeze dialogul cu SUA şi să stabilească o relaţie de parteneriat strategic cu Washingtonul.

În ultimii opt ani senzaţia a fost că Chişinăul, guvernarea comunistă, nu ştia ce obiective doreşte să realizeze în relaţiile cu SUA, în ce domenii are nevoie de sprijinul american. "Noi ştim exact ce ne propunem să facem în acest sens – vrem o relaţie de parteneriat strategic, vrem să reanimăm dialogul care a existat până la venirea comuniştilor, în 1999-2000, pe câteva subiecte foarte importante, pe trei coordonate - în planul dialogului politic, pe probleme de securitate şi pe probleme de investiţii, crearea unui regim favorabil în comerţ. Ne propusesem atunci să elaborăm un aşa zis plan de acţiuni care să aibe aceste trei coordonate. Vrem să revenim acum la aceste discuţii. Am vorbit deja cu reprezentaţii Ambasadei americane la Chişinău şi am găsit o reacţie pozitivă", spune ministrul de externe.

Vicepreşedintele SUA, Joe Biden, a declarat joi la Bucureşti că administraţia de la Washington "ajută acum la stabilizarea economică a R. Moldova", pe care SUA speră să o vadă "cât mai repede în structurile euro-atlantice". Preşedintele Traian Băsescu a declarat după întrevederea cu vicepreşedintele SUA că a făcut apel pentru sprijin economic politic şi economic pentru noul guvern de la Chişinău.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite