Câţi criminali de război mai trăiesc în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doar patru dintre ei au fost daţi pe mâna procurorilor, care nu i-au pus sub acuzare. Directorul biroului din Ierusalim al Centrului „Simon Wiesenthal“, Efraim Zuroff, a acordat un interviu în exclusivitate pentru „Adevărul“.

Mai citeşte şi:

VIDEO Republica Moldova: Peste 300.000 de persoane, ucise sau deportate pe timpul ocupaţiei sovietice

Mărturisirile unui fost deţinut politic: „Mă băteau cu furtunul de cauciuc până leşinam”

A lăsat România în spate antisemitismul? Ne-am spălat păcatele?

România, ca toate celelalte ţări post-comuniste din Europa de Est, mai este puţin antisemită. Acesta este rezultatul tradiţiilor antisemite de sute de ani şi a problemelor legate de Holocaust - acuzarea criminalilor şi restituirea bunurilor furate. Problema nu este, în prezent, extremă sau acută, dar trebuie monitorizată cu atenţie şi investit mai mult efort în educaţie pentru a combate asemenea prejudecăţi.

Potrivit cercetărilor lui Peter Weber, după Al Doilea Război Mondial au avut loc destul de multe procese prin care ofiţeri români implicaţi în uciderea evreilor au fost condamnaţi şi pedepsiţi. Problema este că autorităţile române nu au mai investigat nimic după tranziţia la democraţie.

De ce credeţi că nu se mai face nimic în acest sens?

Ca şi în celelalte ţări post-comuniste, sentimentul este că vinovaţii au fost judecaţi şi pedepsiţi de comunişti imediat după război şi nu mai doreşte nimeni să aducă în faţa judecătorului localnici care au comis crimele Holocaustului.

Cine a provocat crimele din România? Germania sau politica locală?

Fără regimul nazist, care a fost susţinut de aşa de mulţi germani şi austrieci, Holocaustul nu ar fi avut loc nicăieri. Totuşi, Holocausturile din România şi din Ungaria poartă amprentele regimurilor Antonescu şi Horthy şi a populaţiei locale.

image

Poliţia aruncă morţii din tren în Târgu-Frumos (1941)

Cine este cel mai vinovat pentru crimele împotriva evreilor din România?

Românii responsabili pentru crimele în masă împotriva evreilor (din România sau din alte ţări, precum Ucraina) sunt membri ai regimului Antonescu care s-au ocupat direct de această chestiune, ai Gărzii de Fier, dar şi soldaţii obişnuiţi care au înfăptuit aceste crime.

Au trecut aproape şapte ani de când aţi lansat în România Operaţiunea Ultima Şansă, care are ca scop pedepsirea criminalilor de război nazişti rămaşi în viaţă. Ce aţi descoperit până acum?

Până în vara lui 2005, am primit 18 nume de suspecţi, pe care i-am investigat cu atenţie. Rezultatele cercetărilor ne-au arătat că doar patru dintre aceste persoane merită să fie investigate mai atent şi i le-am transmis procurorului-general din acea vreme, Ilie Botoş.

Acesta a ajuns la concluzia că niciuna dintre aceste persoane nu merită să fie pusă sub acuzare. Numele sunt secrete din moment ce vina lor nu a fost dovedită.

Ce crime au comis, potrivit informaţiilor primite, cei patru români pe care i-aţi luat în vizor?

Unul dintre ei a participat personal la ucirea evreilor din Dorohoi şi Iaşi. Al doilea a participat la uciderea evreilor din Odessa în timp ce servea în Armata Română. A ajutat personal la arderea de vii a unora dintre victime. Al treilea a participat la pogromuri ca legionar, iar al patrulea a jucat un rol activ în revolta Gardei de Fier, în timpul căreia mai multe pogromuri împotriva evreilor au fost executate.

Consideraţi că proiectul a avut succes sau a fost un eşec în România?

În ceea ce priveşte aducerea criminalilor de război nazişti din România în faţa judecătorului şi pedepsirea lor, nu am avut succes, dar i-am făcut pe români mai conştienţi despre rolul colaboratorilor români în crimele naziste. O altă parte a proiectului nostru a reprezentat-o expoziţia mobilă despre istoria Holocaustului, care a fost expusă timp de mai multe luni la Muzeul Naţional de Istorie din Bucureşti.

Câte mesaje cu informaţii aţi primit din România?

Nu ştiu exact numărul, dar estimez în jur de 150 de persoane, prin telefon şi prin poştă.

Aţi acordat vreo recompensă de 10.000 de dolari pentru informaţii în România sau în celelalte ţări unde este activă Operaţiunea Ultima Şansă?

Nicio recompensă nu a fost acordată în România deoarece nimeni nu a fost adus în faţa justiţiei. O jumătate de recompensă a fost dată în Croaţia tânărului cercetător Alen Budaj, care l-a descoperit pe Milivoj Asner, fostul şef al poliţiei din oraşul Pozega, care a deportat sute de sârbi, evrei şi ţigani.

image

Pe o stradă din Iaşi, în timpul pogromului (iunie 1941)

Câţi criminali de război nazişti credeţi că mai trăiesc în România?

Nimeni nu ştie cu exactitate. Estimez că în jur de câteva sute.

Colaboraţi cu procurorul-general Codruţa Kovesi?

Nu am avut niciun contact cu ea din moment ce nu am mai descoperit alţi suspecţi în perioada de când a devenit procuror-general. Alte eforturi nu mai putem face în România deoarece am rămas fără fonduri.

Cum a fost colaborarea cu procurorul-general Ilie Botoş? V-a pus cumva beţe în roate?

Este greu să apreciem nivelul de cooperare deoarece nu avem detalii exacte despre cum a desfăşurat investigaţiile. Impresia mea este că cel puţin unul dintre cele patru cazuri pe care i le-am trimis ar fi trebuit să ajungă în instanţă. Persoana respectivă a murit între timp.

Câţi nazişti aţi descoperit în toată lumea?

Am dat de urma a aproximativ 2.900 de suspecţi. Numele lor au fost înaintate procurorilor din peste 20 de ţări.

Cine dintre aceştia a fost cel mai rău?

Dinko Sakic, unul dintre comandanţii de la Jasenovac, cel mai groaznic lagăr de concentrare din Balcani. Aici, Ustasha (fasciştii croaţi) au ucis cel puţin 90.000 de civili. Sakic a fost descoperit în Argentina. Cu ajutorul meu, el a fost extrădat în Croaţia. A fost judecat la Zagreb şi a primit, în octombrie 1999, pedeapsa maximă de 20 de ani de închisoare. A murit după gratii în 2008.

Cine este Efraim Zuroff

S-a născut în New York, la 5 august 1948, şi a crescut în Brooklyn. A studiat istorie la Yeshiva University din New York înainte să se mute în Israel, unde a terminat un masterat despre Holocaust la Hebrew University. În 1978 a devenit primul director al Centrului Simon Wiesenthal din Los Angeles. S-a întors în Israel în 1980, unde a colaborat cu Departamentul de Justiţie al SUA pentru a pregăti dosarele de acuzare împotriva criminalilor nazişti care locuiau în Statele Unite. În 1986, a revenit la Centrul Simon Wiesenthal.

A fost propus de preşedintele Serbiei Boris Tadic la premiul Nobel pentru Pace, în 2008. În prezent, Zuroff este directorul biroului din Ierusalim al Centrului Simon Wiesenthal. Locuieşte în oraşul israelian Efrat, cu soţia sa Elisheva. Au patru copii şi şase nepoţi.

Vânaţi, deşi ar putea fi morţi

Alois Brunner

image

Colaborator-cheie al lui Adolf Eichmann, „Arhitectul Holocaustului", Brunner este cel mai important nazist nepedepsit care ar putea fi încă în viaţă. Este responsabil pentru deportarea de evrei din Austria (47.000), Grecia (44.000), Franţa (23.500) şi Slovacia (14.000) în lagărele naziste. Născut în 1912 şi văzut ultima oară în 2001, în Siria, şansele ca el să mai trăiască sunt foarte mici.

Aribert Heim

image

Poreclit „Doctorul Moarte", Heim a fost doctor în lagărele de concentrare Sachsenhausen (1940), Buchenwald (1941) şi Mauthausen (1941). Este acuzat că a torturat şi a ucis numeroşi prizonieri, prin tot felul de metode. Unele informaţii de anul trecut spun că a murit în Cairo, în 1992, dar faptul că nu există niciun cadavru de examinat ridică întrebări în legătură cu veridicitatea acestui lucru.

Cei mai căutaţi criminali nazişti în viaţă

Top 10

1.Doctorul Sandor Kepiro, 95 de ani. A servit în Serbia în timpul războiului, unde a participat la un masacru de la Novi Sad, în 1942. Kepiro a fost condamnat la 10 ani de închisoare în 1944, dar a fost eliberat de regimul fascist din Ungaria şi a fugit în Argentina. Doi ani mai târziu a fost condamnat în absenţă pentru crimele sale de către guvernul comunist. Centrul Simon Wiesenthal pretinde că acesta s-a întors în Ungaria în 1996 şi unde se ascunde şi în prezent.

2. Milivoj Asner, 96 de ani. Un şef de poliţie croat, care a colaborat cu naziştii. A trimis sute de evrei, ţigani şi sârbi în lagărele de concentrare. Până în 1942, întreaga comunitate de evrei din oraşul lui Asner, Pozega, a dispărut. După război, Asner s-a mutat în Austria, unde a primit cetăţenie. Austria a refuzat Croaţiei extrădarea lui Asner.

3. Samuel Kunz, 89 de ani.Trăieşte în Germania şi este acuzat că a servit în lagărul de exterminare de la Belzec, în Polonia ocupată, unde 500.000 de evrei au fost gazaţi. Kunz a participat la uciderea a 434.000 de persoane în timpul cât a servit acolo, ca gardian.

4. Adolf Storms, 90 de ani. Fost ofiţer SS, este acuzat pentru uciderea a 58 de evrei în martie 1945, în satul austriac Deutsche Schuetzen. Şi-a obligat victimele să îngenuncheze pe marginea unei gropi comune şi le-a împuşcat.

5. Klaas Carl Faber, 88 de ani. Este un olandez care a lucrat în serviciile secrete din cadrul SS. A fost condamnat la moarte în Olanda pentru uciderea prizonierilor din închisoarea Westerbork.

6. Karoly (Charles) Zentai, 98 de ani. Trăieşte în prezent în Australia. Se luptă să nu fie extrădat la Budapesta, unde este acuzat de omorârea mai multor evrei în 1944.

7. Soeren Kam, 98 de ani.Este responsabil pentru moartea unui jurnalist danez. Este un apropiat al fiicei lui Heinrich Himmler (şeful SS), Gudrun Burwitz, şi al reţelei „Ajutor tăcut", care are ca scop ajutorarea foştilor SS-işti.

8. Peter Egner, 98 de ani. Este suspectat că a fost membru al unităţilor mobile de ucigaşi care operau în Belgradul ocupat. Centrul Simon Wiesenthal crede că acesta are legătură cu moartea a 17.444 de evrei, ţigani şi comunişti. Trăieşte în America din anii 1950 şi se luptă să nu fie extrădat în Serbia.

9. Algimantas Dailide, 98 de ani. A fost extrădat din America în Lituania pentru crimele sale împotriva evreilor lituanieni. A scăpat de închisoare pe motiv că este prea bolnav.

10. Mikhail Gorschkow, 96 de ani. Un fost oficial Gestapo (poliţia secretă oficială a Germaniei Naziste) în Estonia, este acuzat că a participat la uciderea a 3.000 de evrei în Rusia. Estonia investighează activităţile sale din timpul războiului fără să precizeze unde se află în prezent.

image

Doctorul Sandor Kepiro a fost fotografiat ultima oară, anul trecut, în Budapesta

Holocaustul românesc

Potrivit Centrului Simon Wiesenthal, 280.000 de evrei au fost omorâţi în Holocaustul din România, aproape jumătate din totalul populaţiei evreieşti. Dintre cele nouă ţări unde evreii au fost ucişi în masă, România se află pe locul trei la numărul de crime. Doar în Polonia (3 milioane) şi în Ungaria (564.500) au fost ucise mai multe persoane. După România urmează Lituania (212.000 de evrei ucişi), Germania (140.000), Letonia (67.000), Austria (65.000), Croaţia (30.000) şi Estonia (990).

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite